Suomen Sotilas 1/2015

Lehden esittely

Ei Natolle ja kodinturvalle, kyllä asevelvollisuudelle

Suomen Sotilas kysyi päättäjiltä kahdeksan kysymystä. Saimme 14 vastausta. Natoon haluaa yksin kokoomus, mutta perussuomalaiset, keskusta ja muutos 2011 ovat samaa mieltä kokoomuslaisten kanssa siitä, että Suomi ei pärjää yksin. Asevelvollisuus saa laajan tuen, mutta kodinturvaa kannattaa varauksetta vain muutos 2011. Kanervan työryhmän määrärahapalautusehdotukset Puolustusvoimille eivät riitä kokoomukselle, perussuomalaisille eivätkä keskustalle. Myös pieni muutos 2011 haluaa sotaväelle lisää määrärahoja. Vasemmistopuolueet ja vihreät uskovat ilmeisesti joko maailman hyvyyteen tai siihen, että Suomi on niin vahva, että se pärjää yksin ilman liittolaisia tai lisämäärärahoja kiristyneessä kansainvälispoliittisessa ympäristössä Venäjän miehittäessä naapurimaitaan. Suomen ulkopoliittisen linjan selkeyden kyseenalaistaa yksin muutos 2011. Ruotsalainen kansanpuolue ja kristilliset eivät nähneet vaivaa edes vastata kyselyyn. Mahtaako turvallisuudesta tulla teemaa näissäkään eduskuntavaaleissa? Sen näemme huhtikuuhun mennessä.

Talvisodan ihme

Talvisota ei ollut ihme, mutta se oli useimmille yllätys. Toisaalta se, että sota tulee aina joillekin yllätyksenä, ei sinänsä ole poikkeuksellista historiassa. Historian tehtävä ei kuitenkaan ole opettaa vaan kertoa, kuinka tapahtumat oikeasti menivät. Historia kertoo myös sen, miksi talvisotaan jouduttiin ja miten siitä selvittiin itsenäisenä, joskin kovin tappioin. Mutta voisiko totuudesta myyttien takana kuitenkin oppia jotain? Ja oliko siellä kenties pieni ihmekin? Oli tai ei, tavallisten suomalaisten tekoja talvisodassa ei saa väheksyä. Kunnia voitosta kuuluu veteraaneille, jotka taistelivat ja ylittivät kaikkien odotukset. Sitä kelpaa ihmetellä yhä.

AIP-teknologia – pinnan alla pidempään

Pinnalla ollessaan sukellusvene on taktisesti alivoimainen pinta-alus, mutta sukelluksissa se on vaikeasti havaittava ja iskukykyinen asejärjestelmä. Siksi sukellusveneen olisi paras pysyä pinnan alla ja syvällä. Jo pelkkä ajo lähellä pintaa on veneelle aina riski. Suomen Sotilas jatkaa viime numerossa alkanutta sukellustaan syviin vesiin. Tällä kertaa kerromme, miten sukelluksissa voisi toimia pidempään, ja tietysti vähän historiaakin.

Kaasua – voiko kaasuntuloon luottaa poikkeusoloissa?

Jos kaasuntulo loppuisi, voisi se vetää ilmeet vakaviksi ja aiheuttaa laajempiakin ongelmia, joista ei enää selviäisi pukemalla enemmän päälle. Teollisuus nimittäin käyttää enemmän maakaasua kuin kotitaloudet. Kaasulla tuotetaan sekä sähköä että lämpöä. Maakaasu on kuitenkin vain osa suomalaista energiapalettia. Suomen ratkaisumallissa kaasu on helppo ja nopea vaihtaa johonkin muuhun energialähteeseen ja myös helppo ottaa takaisin käyttöön. Sen huono puoli on se, että sitä saadaan vain ulkomailta. Mahdollinen uusi LN G-terminaali poistaisi riippuvuuden Venäjän kaasusta.

Sisällysluettelo

Eduskuntavaalit 2015

6 Ei Natolle, ei kodinturvalle, kyllä asevelvollisuudelle – Pekka Virkki

Jyvällä

12 Turvallisuuskatsaus: Sissisotaa Kolumbiassa, Herran armeija vaikeuksissa
13 Japani varustautuu jälleen
14 Islamismi etenee verisesti Länsi-Afrikassa, Je Suis Charlie
16 Maailmalta: Putin, Stolypin, Venäjä, Venäjä, Venäjä… – Jaakko Bergqvist
18 Venäjän uho ja tuho – Jaakko Bergqvist
20 Venäjän aseet ja informaatioaseet – Jaakko Bergqvist
22 Afrikka aseistautuu, Norjan F-35- “vastakaupat” – Jaakko Bergqvist
23 Maanpuolustus – Pekka Mäkelä
25 Puolustusvoimat – Pekka Mäkelä
28 Turvallisuus – Pekka Mäkelä
30 Ukrainan sota – Pekka Mäkelä
31 Terrorismi ja Sotahistoria – Pekka Mäkelä
33 Pikatestit – Tom Lindblom

Talvisodasta 75 vuotta extra

34 Talvisodan ihme – Kari Kuusela
46 Mikä pelasti Suomen? – Kari Kuusela
56 Talvisodan taktinen opetus – Yhteisryhmään – Kari Kuusela
64 Tiedustelu ennen talvisotaa – Kari Kuusela

Merisota

67 Sota pinnan alla OSA II – AIP-teknologian synty – Aleksei Kettunen

Turvallisuus

82 Kaasua – Energian rooli kasvaa – Eeva Vänskä
87 Entä jos se loppuu? – Eeva Vänskä
88 Avautuvatko markkinat? – Eeva Vänskä

Knuuti

90 Kotimaisen koneen muistokirjoitus – Jukka Knuuti

Share This