Suomen Sotilas 2/2019

Lehden esittely

Suomen Sotilaan vaalitentti 2019

Suomen Sotilas kysyi edessä olevien eduskuntavaalien alla yhdeksältä eduskuntapuolueelta viisi kysymystä maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta. Puolueet saivat itse valita henkilön, jonka he halusivat vastaamaan kysymyksiimme. Omista eduskuntaryhmistään eronneille Väyrysen ja Harkimon yhdenmiehen liikkeille emme kysymyksiä lähettäneet. Muista kuin eduskuntapuolueista suurta aktiivisuutta ja mielenkiintoa kyselyämme kohtaan osoitti piraattipuolue, jonka puheenjohtajan vastaukset Suomen Sotilaan kyselyyn löydät jutun lopusta. Lue puolueiden vastaukset, valitse ja muista äänestää. Sinä päätät. Se on oikeutesi. Älä luovu oikeuksistasi.

Eurofighter – eurooppalainen vaihtoehto

Hornetien suorituskyvyn korvaamiseksi meneillään oleva laaja ja rahalliselta arvoltaan Suomen historian suurin puolustusmateriaalihanke on edennyt tarjousten käsittelyvaiheeseen. Yksi viidestä tarjoajasta on eurooppalaisen yhteistyön tulos Eurofighter Typhoon. Suomen Sotilas kävi tutustumassa Eurofighter Typhooniin ensin Viron Ämarissa Luftwaffen tukikohdassa, sitten Münchenissä valmistajan vieraana ja lopuksi Sevillan lähistöllä sijaitsevassa Espanjan ilmavoimien (Ejército del Aire) Morónin lentotukikohdassa. Kaikki viisi HX-hankkeessa tarjolla olevaa järjestelmää ovat tarkastelussamme samalla viivalla. Tulemme kertomaan sinulle Suomen Sotilaan tulevissa numeroissa myös neljästä muusta HX-kandidaatista yhtä kattavasti kuin seuraavilla sivuilla kerromme Eurofighterista. Suomeksi, ymmärrettävästi, luotettavasti, puolueettomasti, asiantuntevasti ja vastuullisesti. Vain Suomen Sotilaassa. Hyppää kyytiin!

Monikansallinen Taifuuni

2010-luvun modernin hävittäjäkaluston juuret ovat syvällä ja kaukana historiassa. Kaikkien kolmen eurooppalaisen HX-vaihtoehdon tarina alkaa kaukaisilta 1980-luvun alkuvuosilta, jolloin Yhdysvallat oli jo siirtymässä neljännen sukupolven taktiseen hävittäjäkalustoon raskaan hävittäjän Fighter Experimental (FX) -kilpailussa voittaneen McDonnell Douglas F-15 Eaglen (ensilento 1972, palveluskäytössä 1976 alkaen) ja kevyen hävittäjän Yhdysvaltain ilmavoimien (USAF) Lightweight Fighter (LWF) -kilpailussa voittaneen General Dynamics F-16 Fighting Falconin (ensilento 1974, palveluskäytössä 1979 alkaen) myötä.

HX-hanke mediasavotan näkökulmasta

Ilmavoimien uusien HX-monitoimihävittäjien hankinta ei ole pelkästään 100-vuotiaan Suomen historian taloudellisesti suurin yksittäinen asejärjestelmähankinta, vaan se on myöskin eräs 2010-luvun suurimpia viestintähankkeita, koska noin 2–3 vuoden Suomen normaalin puolustusbudjetin suuruinen 7–10 miljardin euron hankinta herättää laajasti julkista keskustelua jo ihan pelkästään kokonsa takia. Toinen syy kiinnostukseen on kiristynyt kansainvälinen tilanne, jonka myötä Suomen puolustuskyky on aihepiirinä ajankohtainen jopa niidenkin mielestä, jotka ovat aiemmin kokeneet maanpuolustuksen hyvin kaukaiseksi asiaksi. Aihepiirin vetovoima on niin suuri, että varsinkin näin eduskuntavaalien alla sen ympärillä käytävään keskusteluun pyrkivät osallistumaan kaikki kynnelle kykenevät. Vaikka tunnelma on rauhoittunut sen verran vuosien 2014–2015 tilanteesta, ettei joka kylän baarista löydy enää omaa olutkolpakkopääesikuntaa, on aihe yhä pop ja rock.

Salernosta Roomaan

Matkan läpi Italian piti olla nopea sotaretki. Poikien piti palata taas kerran jouluksi kotiin. Marssi Sisiliasta ja Salernosta Roomaan tuli kuitenkin olemaan verinen ja raskas niin hyökkääjälle kuin puolustajallekin. Raskautta lisäsi hyökkääjän edesvastuuton kilpajuoksu Roomaan, puolustusta suosiva maasto ja saksalaisten ylivoimainen osaaminen ja kokemus. Lukijoidemme runsas myönteinen palaute edellisessä numerossa julkaistuun kertomukseen Sisilian taisteluista kesällä 1943 kannusti Suomen Sotilasta jatkamaan matkaa 75 vuoden taakse. Suomen Sotilas tutustui paikan päällä kolmen neljännesvuosisadan takaisiin taisteluihin, jotka vaikuttivat myös Suomen kohtaloihin. Lue toimittajamme ja taisteluihin osallistuneiden veteraanien silminnäkijäkertomukset Salernosta, Monte Cassinolta ja Anziosta tänään ja silloin kerran.

Monte Cassino

Valtatie A1 Napolista kulkee Lirinlaakson kautta noudatellen suurin piirtein sodanaikaista valtatie 6:ta. Se on tie Roomaan. Me ajoimme kuitenkin tietä pohjoisesta etelään. Takana oli yö Rooman eteläpuolella Anziossa, jossa paikallinen sotamuseo osoittautui hyvin vaatimattomaksi, eikä ehdottomalle kuvauskiellolle ollut mielestäni perusteita. Nyt olemme viimein Gustav-linjalla, Monte Cassinossa, jossa uudelleen rakennetun ikivanhan luostarin muurien rauha kätkee suojiinsa muiston verisistä taisteluista keväällä 75 vuotta sitten. Silloin Luostarivuori oli lukko tiellä Roomaan. Siellä Suomen Sotilas tapasi viisi vuotta sitten myös muutaman vielä elossa olleen veteraanin.

Kolme kovaa kotimaista

Esittelyssä: Protolab PMPV 6X6 • Sisu GTP • Patria 6X6

Suomen maavoimien peruskalustoon jo 1980-luvun alkupuolelta kuuluneet panssaroidut Pasi-miehistönkuljetusajoneuvot alkavat tulla tiensä päähän. Niiden 4-6-pyöräiseksi korvaajaksi kotimaasta löytyy nyt kolmekin eri vaihtoehtoa.

PASI – lyhyt historia

Pasi-nimellä tunnettu Panssari-Sisu – alkuperäiseltä mallinimeltään Sisu XA-180 – alkaa tulla elinkaarensa päähän. Yli 30-vuotisen palvelusuransa aikana se on tullut tunnetuksi Suomen lisäksi eri puolilla maailmaa erilaisissa rauhanturvatehtävissä. Osalle vaunuista parhaillaan tehtävä elinkaaripäivitys jatkaa niiden käyttöikää 2030-luvulle asti.

FMN – Federated Mission Networking

ISAF-operaatiota komentanut kenraali McChrystal totesi vuonna 2008, etteivät joukot Afganistanissa kyenneet kommunikoimaan viiveettä tai jakamaan tilanne- ja tiedustelutietoa tehokkaasti. Puutteet vaaransivat palvelusturvallisuutta ja toiminnan tehokkuus kärsi. Tämä käynnisti kehitystyön, jonka suora jatke FMN-ohjelma on.

Sisällysluettelo

VAALIT 2019

6 Suomen Sotilaan vaalitentti 2019 – Kari Kuusela

20 Neljä vuotta näköpiirissä – Pekka Virkki

JYVÄLLÄ

22 Turvallisuuskatsaus

25 Vaaliporu hävittäjien määrästä

Growlerit Super Hornetien kylkeen

Ilmavoimille komentajavaihdos

26 Osa ulkomaalaisten kiinteistökaupoista luvanvaraisiksi

Viimeiset sotalentäjät

Diabeetikot ulos – Jehovat sisään

27 Maailmalta – Pekka Mäkelä

29 Kyberturvallisuuden hullu kevät 2019 – Pekka Virkki

HX-HANKE

30 Eurofighter – Eurooppalainen vaihtoehto – Aleksei Kettunen

42 Monikansallinen Taifuuni Euroopasta – Aleksei Kettunen

46 Suomen Sotilas Euroopan taivailla – Aleksei Kettunen

48 Mediasavotan näkökulma: HX-hanke – Aleksei Kettunen

IIVI

51 Ihmisestä eroon – Iivi Masso

75 VUOTTA SITTEN

52 Salernosta Roomaan – Antti Karila

62 Italian musta kevät 1944 – Antti Karila

70 Monte Cassino – Antti Karila

83 Saksalaisten Fallschirmjägereiden tulivoima – Mikko Anttila

86 Albert Kesselring – Agilolf Kesselring

RADALLA

90 Kolme kovaa kotimaasta – Seppo Salmi

98 Pasin lyhyt historia – Seppo Salmi

TAKTIIKKA & TEKNIIKKA

100 Bold Quest – Jarmo Sinkkonen

103 FMN – Suorituskykyjen moninkertaistaja – Jarmo Sinkkonen

KNUUTI

106 Kun MiGit eivät kelvanneet Ilmavoimille – Jukka Knuuti

Share This