Suomen Sotilas 3/2016

Lehden esittely

JSF F-35 – tummia ajatuksia sinisiltä vesiltä

Suomi etsii korvaajaa Hornetille vanhalla ilmapuolustuksen konseptilla. Yksi vaihtoehto on F-35 – maailmanhistorian kenties kallein aseohjelma – jolla on kannattajansa Suomessa. Jos Suomessa rakennetaankin ilmapuolustusta vanhoilla opeilla, on F-35-hanke sen sijaan aivan uudenlainen. Se on markkinavetoisesti myyjän eli valmistajan etuja palvelemaan suunniteltu ”sinisen meren” hanke.

Kun johtaminen on syvältä – Puolustusvoimien organisaatiokulttuuri vaatii jyrkkää uudistamista

Suomalaisessa johtamisessa on puutteita. Se näkyy tuloksissa ja on osasyy kriisiin, jossa maamme on. Mutta kuinka Puolustusvoimissa johdetaan? Onko maamme suurimpana johtamiskouluna itseään mainostava laitos edellä yhteiskuntaa, jonka osa se on, vai onko se jäljessä? Nykyaikainen tuottava ja tehokas organisaatio perustuu osaamiseen ja luottamukseen. Kontrolli – liika sellainen – heikentää tehokkuutta. Puolustusvoimissa ja suuressa osassa suomalaista yhteiskuntaa kontrolloinnista on tullut osa organisaatiokulttuuria, itsestäänselvyys. Suomessa kontrolli korostuu sotaväessä. Vahva kontrolli on monelle ensimmäinen mieleen tuleva asia Puolustusvoimista. Koska kontrollia pidetään itsestäänselvyytenä, se pitäisi aika ajoin nostaa lähempään tarkasteluun ja kyseenalaistaa. Varsinkin nyt olisi tuumaustauon paikka, kun Maavoimat on uudistanut taistelutapansa. Uusi taistelutapa edellyttää entistä vähemmän kontrollia ja enemmän luottamusta. Puolustusvoimat on käyttänyt virallisesti syväjohtamista omassa johtajakoulutuksessaan sekä henkilöstön johtamisessa vuodesta 1998 alkaen. Mutta kuinka moni voi sanoa, että Puolustusvoimissa vallitsee syväjohtamisen kulttuuri?

Katso myös aikaisemmin Suomen Sotilas -lehdessä aiheesta ilmestyneet artikkelit:

Byrokraatit strategeina…eli minkälaisia ihmisiä sotaväki haluaa ja mitä se saa?

Luottamus hyvä, kontrolli paha

Terroriteot järkyttävät ihmisten turvallisuuden tunnetta, vaikka todennäköisyys joutua sellaisen uhriksi on pieni

Terroriteot järkyttävät ihmisten turvallisuuden tunnetta, vaikka todennäköisyys joutua sellaisen uhriksi on pieni

Onko turvallisuus ansa?

Turvallisuus on subjektiivinen asia. Täydellistä turvallisuutta ei voi saavuttaa, eikä sitä edes pitäisi tavoitella. Pahimmillaan luomme turvallisuuspaniikkia, jossa joka asia nähdään uhkana. Sanat kärsivät inflaation, ja energiaa sekä rajallisia resursseja käytetään näennäisturvallisuuden tavoitteluun. Turvallisuuden tunteesta tulee tärkeämpi asia kuin turvallisuudesta. Turvallistaminen, turvallisuuden tunne tai sen tavoittelu ja turvallisuus itsessään voivat olla kavala ansa. Mitä voi seurata, kun turvallisuudesta tulee ylin arvopäämäärä?

Taistelijan ballistinen suoja tänään

Yhteiskunnan kehittyessä yhä teknisemmäksi informaatioyhteiskunnaksi on kehittyneiden maiden riskienotto- ja tappionsietokyky heikentynyt merkittävästi. Tappioita ei voida estää millään, mutta niitä voidaan minimoida tehtäväkohtaisesti riittävällä määrällä ballistista suojavarustusta. Tulevaisuudessa ballistisen suojan tärkeys tulee korostumaan, unohtamatta taistelukentällä liikkuvuuden ja häiveen merkitystä. Mikä on ballistisen suojauksen nykytilanne? Entä mitä tulevaisuudelta voi odottaa? Suomen Sotilas päätti kysyä viisaammilta, alan johtavalta asiantuntijalta. Haastattelimme Verseidag Ballistic Protection Oy:n toimitusjohtajaa Henrik Wikströmiä ja kysyimme muutaman mieltä askarruttavan kysymyksen.

Jääkäripataljoona 27 oli pienoisyhtymä

Tämän jutun ilmestyessä on kulunut tasan sata vuotta siitä, kun Königlich Preussisches Jägerbataillon 27 (27. kuninkaallinen preussilainen jääkäripataljoona) ja sen suomalaiset jääkärit ottivat 11.6.1916 rintamavastuun Saksan itärintaman koilliskulmalla nykyisessä Latviassa Missejoella (Misa). Edessä oli pääasiassa asemasotaa yhdellä ensimmäisen maailmansodan rauhallisimmista rintamalohkoista, meren rannalla, jonka toisella puolella oli synnyinmaa, jota oli lähdetty vapauttamaan. Suomalaiset saisivat rauhallisella rintamalla sotakokemusta kesänä, jona kaukana länsirintamalla Sommessa käytäisiin yksi sotahistorian verisimmistä teurastuksista. Takana oli jo vuoden päivät koulutusta Lockstedter Lagerin jättiläisvaruskunnassa lähellä Hampuria. Jääkärien vaiheita käsittelevän Suomen Sotilaan juttusarjan toisessa osassa matkaamme yli sadan vuoden taakse Ausbildungsgruppe Lockstedtin hikiseen koulutukseen pölyisillä harjoituskentillä vuosina 1915–1916. Vuosi sitten ilmestyneen ensimmäisen osan voit lukea nettisivuiltamme.

Suuri suomalaisten SS-värväys alkoi 75 vuotta sitten.

Suuri suomalaisten SS-värväys alkoi 75 vuotta sitten.

Suomalaisen SS-pataljoonan perustamisesta 75 vuotta

Alkukesästä 1941 noin 1 200 suomalaista nuorukaista lähti Saksaan saamaan sotilaskoulutusta. Lähtijöistä kolmannes oli saanut sotilaskoulutusta jo Suomessa ja osa ottanut osaa talvisotaankin. Kaksi kolmannesta oli kuitenkin kouluttamattomia nuoria miehiä, joita odotti 75 vuotta sitten voimassa ollut kaksivuotinen varusmiespalvelus. Kaikki olivat salaa tehdyn värväyksen ja valinnan tulosta, heistä piti perustaa suomalainen pataljoona Waffen-SS:ään, josta hyvin harva Suomessa oli koskaan edes kuullut. Pataljoona heistä tulikin, ja koulutuksen päätteeksi suomalaisnuorukaiset kävivät puolitoista vuotta sotaa oudoissa olosuhteissa Saksan itärintamalla – maailmankolkalla, josta monet Suomessa eivät tienneet mitään.

Salainen Sota – Büro Cellarius ja Sonderkommando Nord

Jatkosodan alkamisesta tulee tänä kesänä kuluneeksi 75 vuotta. Saksan ja Suomen yhteinen, verinen sotatie kesti vain hieman yli kolme vuotta. Suomen aikeet irtautua sodasta eivät tulleet aseveljelle yllätyksenä. Kun siteet katkesivat ja sotatoimet alkoivat entisten liittolaisten välillä, käynnistyi myös hyvin valmisteltu salainen sota Suomea vastaan.

Sisällysluettelo

TAKTIIKKA & TEKNIIKKA

6 JSF F-35 – Tummia ajatuksia sinisiltä vesiltä – Esa Järvelä

9 Lyhyiden sarjojen kalliit koneet – Esa Järvelä

15 Jälkiviisastelua – Esa Järvelä

16 Keisarin siniset vaatteet – Esa Järvelä ja Jaakko Puuperä

50 Taistelijan ballistinen suoja – Jukka Janhunen

JYVÄLLÄ

18 Turvallisuuskatsaus: Vuoristo-Karabahin konflikti leimahti

19 Venäläisiä palkkasotureita Syyriassa

20 Hizbollahin johtohahmo kuoli

21 Hamza bin Laden isänsä jalanjäljissä

22 Otto Skorzeny Mossadin salamurhaaja

24 Sotarikosoikeudenkäynti Hämeenlinnassa, Kyberkevät, Suomen tiedustelu ei toimi, Kirjallinen kysymys MPK:n rahoituksesta – Pekka Mäkelä

25 Terroristeja Suomeen, Presidentti epäilee Venäjää, Asevelvollisuuslaki muuttuu – Pekka Mäkelä

26 Ammunnat jatkuvat Santahaminassa, Sankarihaudat häpäistiin Tampeereella, Sotamuseo suljettiin, M/05-maastopuvut myyntiin – Pekka Mäkelä

27 Reserviupseerit kannattavat Natoa, EU:n tukikohtaan hyökättiin Malissa, Viisi Suomesta lähtenyttä ISISin listoilla – Pekka Mäkelä

29 Maailmalta – Pekka Mäkelä

32 Upseeriratsastajat 80 vuotta

33 Kari kommentoi: Kersantti Sanni – Kari Kuusela

IIVI

28 Vasen, oikee, Nato – Iivi Masso

JOHTAMINEN

34 Kun johtaminen on syvältä – Jari Laitila

TURVALLISUUS

42 Onko turvallisuus ansa? – Markus Silvasti

HISTORIA-EXTRA

56 Jääkäriliike, osa II: Jääkäripataljoona 27 – Jukka Knuuti

72 Jääkärien koulutus oli parasta, mitä oli saatavissa – Jukka Knuuti

74 Jääkärin vaatetus

76 Suuri SS-värväys – Kari Kuusela

82 SS-Unterscharführer Kauko Ala-Ilkka

87 SS-Unterscharführer Kosti Cande

90 Salainen sota – Heidi Ruotsalainen

95 Merkillinen herra Brown – Heidi Ruotsalainen

KNUUTI

98 Näpit irti – Jukka Knuuti

Share This