Suomen Sotilas 4/2015

Lehden esittely

Haastattelussa ulkoministeri Timo Soini

Suomen linjalla

Suomen Sotilas tapasi elokuussa ulkoministeri Timo Soinin. Tapaaminen järjestyi yllättävän nopeasti, kiireinen ulkoministeri ja suuren puolueen puheenjohtaja otti toimittajamme vastaan Merikasarmissa ja vastasi kysymyksiin asiantuntevasti ja perusteellisesti. Soinin olemuksesta henkii itsevarmuus, johtajuus ja samalla voimastaan tietoisen leppoisuus. Haastattelijalle tulee vaikutelma, että nyt Timo Soini tekee sitä, mitä hän on jo pitkään halunnut, ja hän on asemaansa ulkoministerinä tyytyväinen. Mutta kuinka uusi mies ja uusi puolue ulkopolitiikan avainpaikalla vaikuttaa Suomen linjaan?

Suomen Sotilaat nousivat maihin Puolassa

Pommerin sota… harjoitus

Merivoimien kansainvälinen rannikkojääkäriyksikkö osallistui kesäkuussa Naton ja sen kumppanuusmaiden yhteiseen BALTOPS 2015 -harjoitukseen. Vuosittainen BALTOPS-harjoitus on Naton johtama merisotaharjoitus. Puolustushaarojen yhteistoimintaa hyvin testaava Joint-harjoitus järjestettiin jo 43. kerran. Suomen Sotilas seurasi maihinnousua paikan päällä Puolan Ustkassa.

Venäjän uusi nyrkki: Armata

Venäjän panssarioukkojen ja -kaluston kehittämisen perusajatus

Voitonpäivän paraatissa vuonna 2015 esitellyt venäläiset panssarikalustouutuudet ovat johtaneet tilanteeseen, jossa ei nähdä metsää puilta. Kukaan ei kehitä uutta kalustoa vain sen takia, että se on seksikästä. Kalustouutuudet ovat ilmestyneet, koska ne liittyvät suurempaan viitekehykseen, joka on tapahtunut vuodesta 2008 lähtien monille tarkkailijoillekin tavallaan näkymättömissä. Tarkkasilmäistä tilanne ei yllätä. Jatkamme lehtemme viime numerossa alkanutta uuden panssariperheen ja sen taustalla olevan uudistuksen esittelyä. Sarja jatkuu tulevissa numeroissa, joissa esittelemme muita vaunuperheen vaunuja, ampumatarvikkeita ja paljon muuta, jota et muualta suomeksi löydä. Tässä osassa sukellamme taustoihin, kansainvälisiin panssarisukupolviin, suojan kehitykseen sekä Venäjän panssarijoukkojen kehittämisohjelman tavoitteisiin.

Sotalentäjä Topi Vuorisen sota

”Rukit käyntiin ja ponkastaan taivaalle” – jatkosota Fokkerin ja Moranen puikoissa

On perjantai. Maaliskuun 27. päivä 2015. Iltapäivällä juuri ennen kolmea Hornethävittäjän pauhu saa kadullakulkijat Helsingin Lapinlahdessa kääntämään katseensa taivaalle. Hävittäjä kaartaa noin kolmensadan metrin korkeudessa Hietaniemen hautausmaan yli ja kääntyy pystysuoraan nousuun. Erään sotalentäjän, majuri Topi Vuorisen, maallinen taival on päättynyt. Pian on heistä viimeinenkin poissa. Topi Vuorisen sota on yksi kuva ilmasodan raa’asta arjesta yli 70 vuotta sitten. Sodan, jossa Ilmavoimien lentävän henkilöstön valtaenemmistön osana oli puurtaa kovilla olevan ja suomalaisten kohdalla useimmiten vanhentuneen kaluston kanssa. Vain harvoilla oli edes mahdollisuutta olla yksi ässistä.

Onko ydinvoima turvallista myös kriisissä ja sodan aikana?

Ydinvoiman kannattajien mukaan ydinvoima lisää energiaomavaraisuutta, parantaa huoltovarmuutta ja lisää turvallisuutta. Ydinvoima jakaa kuitenkin mielipiteitä normaaliaikoinakin. Voiko ydinvoimaan luottaa kriisissä, harmaan vaiheen aikana ja jopa sotatilassa? Kysyimme TVO:n ydinturvallisuusosaston johtajalta, kuinka turvallista ydinvoima on. Saimme sekä rauhoittavia että yllättäviä vastauksia.

Byrokraatit strategeina

…eli minkälaisia ihmisiä sotaväki haluaa ja mitä se saa?

Myrskyn vesilasissa tyynnyttyä on aika nostaa uudestaan esille suomalaisen upseerikoulutusjärjestelmän ongelmia käsitellyt Mika Aallon reilun kolmen vuoden takainen väitöskirjatutkimus, jonka johtopäätöksissä tutkija esitti, että upseerien rekrytointi- ja koulutusjärjestelmää pitäisi kehittää. Kysymys on keskeinen, koska osaaminen ja osaajat – pätevät upseerit – ovat käytännössä ainoa voimavara, jolla Suomi voi kilpailla muiden valtioiden asevoimien kanssa. Näin ollen pyrkimys suomalaisen upseerikunnan, reservin upseerit mukaan lukien, tason jatkuvaan nostamiseen pitäisikin olla keskeisin kriteeri, kun Puolustusvoimia kehitetään. Ihminen on ratkaisevampi tekijä kuin hänen käyttämänsä kalusto.

 

Suomen Sotilas -lehti on saatavana hyvinvarustetuista lehtipisteistä. Tilaa Suomen Sotilas suoraan kotiisi täältä!

Sisällysluettelo

TURVALLISUUSPOLITIIKKA

7 Ulkoministeri Soini Suomen linjalla – Kari Kuusela

JYVÄLLÄ

12 Turvallisuuskatsaus
16 Reserviläiskirje, Arctic Challenge Exercise, Vedenalainen toiminta – Pekka Mäkelä
17 Wihuri 2015 – Pekka Mäkelä
18 Merivoimille Jehut, Robonic teki kaupat, Uusia hankintoja, Aselakiin muutoksia – Pekka Mäkelä
19 Ilmavoimat pommittivat, Venäläisten kiinteistökaupat, Hanssin-Jukka, Reserviläisten toimintaoikeudet – Pekka Mäkelä
20 Ohjushävittäjä vierailulla, Suomen tiedustelu, Naiset kutsuntoihin? – Pekka Mäkelä
21 Hornetit ja Typhoonit yhdessä, Lisää rahaa puolustukseen – Pekka Mäkelä
21 Maailmalta – Pekka Mäkelä
25 Rannikkokomppania harjoittelee – Pekka Laatu
27 Kari kommentoi: Se suuri sota – Kari Kuusela

TAKTIIKKA JA TEKNIIKKA

28 Pommerin sota…harjoitus – Tuomo Valve
33 Mikä on AMPH Fincoy? – Tuomo Valve
34 Jehu-taisteluvene – Tuomo Valve
36 HMS Ocean – Tuomo Valve
38 USS San Antonio – Tuomo Valve
46 Armata, osa II – Aleksei Kettunen
51 Taistelupanssareiden sukupolvet – Aleksei Kettunen
55 Panssarivaunujen ballistinen suoja – Aleksei Kettunen

SUOMEN SOTILAAT

60 Sotalentäjä Topi Vuorisen sota – Eeva Olsson ja Jaakko Puuperä
73 Ässiä ja ohjaajia – Tuomas Kraft

TURVALLISUUS

75 Onko ydinvoima turvallista? – Eeva Vänskä
79 Mitä ydinenergia on?– Jaakko Puuperä
80 Ydinjäte säilötään varmasti – Eeva Vänskä
85 Mikä on ydinvoiman hinta? – Eeva Vänskä

PUOLUSTUSVOIMAT

88 Byrokraatit strategeina – Jaakko Puuperä
95 Myers–Briggs-tyyppi-indikaattori – Jaakko Puuperä

KNUUTI

98 Venäjä uhkaa ruotsiksi – Jukka Knuuti

Share This