Suomen Sotilas 4/2017

Lehden esittely

Lääke terrorismiin

Suurin osa terroristeista tänä päivänä tunnustaa avoimesti islamia. Valtaosa muslimeista ei tutkitusti kuitenkaan kannata terrorismia eikä väkivaltaa uskontonsa vaikutuspiirin laajentamisessa. Yksinkertaistaen voitaisiin islamistisen terrorismin syyt kuitenkin kuvailla seuraavalla kahdella virkkeellä: Islamistista terrorismia toteuttavat vihaiset nuoret, joille on uskoteltu Jumalan vihaavan kahta kauheammin samoja ihmisiä kuin hekin ja rapiat päälle. Kuten ennen kristinuskossa, islamissa on edelleen uskon arvovaltaa verellä puolustava vähemmistö, joka etsii sotureita näistä vihaisista nuorista. Lääkepaketti islamistiseen terrorismiin koostuu siis näiden kahden ryhmän ajattelun ehkäisemisestä, ajatteluun vaikuttamisesta, toiminnan ehkäisemisestä ja toimintaan puuttumisesta pehmeitä sekä kovia keinoja oikea-aikaisesti soveltaen. Tästä erikoisesta yhtälöstä on vaikea vetää yksinkertaistettuja päätelmiä suuntaan taikka toiseen. Tällä hetkellä terrorismia ei voi täysin estää eikä siltä voi täysin välttyä. Sen kanssa on elettävä. On parannettava sietokykyä samalla kun puututaan ongelmaan sotilaallisesti sekä haetaan monipuolista lääkepakkia ilmiön perimmäisiin syihin.

Verinen elokuu

Elokuun kaksi vuorokautta 17.–18.8.2017 kertovat jihadistisen terrorismin piittaamattomuuden rajoista, varsinkin sellaisista, joita ei valvota. Ne kertovat myös ISISin meneillään olevasta romahduksesta. Yhä useampi terroristi toimii epätoivoisesti organisaation hajotessa. Iskuja on odotettavissa lisää. Suomessa viranomaiset ja yksittäiset kansalaiset ovat toimineet tehokkaasti ja tehneet sen, mitä oli tehtävissä. Verinen elokuu tulee johtamaan turvallisuus- ja tiedustelutoiminnan tehostamiseen. Lisäresursseja vaaditaan, mutta tuleeko niitä ja mitä niillä saavutetaan?

Britannian Suomen sotilasasiamies, Wing Commander Mark Taylor Tucano T1 -koulukoneen edessä

Britannian Suomen sotilasasiamies, Wing Commander Mark Taylor Tucano T1 -koulukoneen edessä

Tilanne Itämerellä kiristyy – Britannia palautti sotilasasiamiehensä Helsinkiin

Vastaus kysymykseen ”miksi” on Suomen historiassa – nykyhetkessä ja tulevaisuudessa – kovin usein Itämeri. Nyt myös britit palaavat. Itämeren kiristyneen tilanteen vuoksi Britannia on perustanut uudelleen sotilasasiamiehen viran Suomeen. Suomen Sotilas tapasi Britannian sotilasasiamiehen Helsingissä.

Revitty rajamaa – Puola, Galitsia, Ukraina

Venäjän näkökulmasta Puola ja Ukraina ovat pitkään olleet puskurivyöhykkeitä ja rajamaita, Ukraina nimeään myöten. Sata vuotta sitten ne olivat myös Itävalta-Unkarin ja Saksan intressissä. Reunavaltioiden yhteistyötä ovat aina hiertäneet keskinäiset kaunat ja historian traumat. Rajojen siirtely, veriset puhdistukset, kansanmurhat ja ympäröivien suurvaltojen taistelutantereena olo ovat muokanneet Venäjän suuria länsinaapureita Puolaa ja Ukrainaa kovin eri tavoin. Puola on päässyt Naton huomaan, Ukraina taas on joutunut suojattomana Venäjän sotatoimien kohteeksi, ja Venäjä on miehittänyt osan maasta. Mutta reunavaltioiden historiasta löytyy myös loiston ja suurvallan päiviä. Puolan ja Ukrainan tie nykyhetkeen ja niiden väliset kiistat on helpompi ymmärtää matkustamalla maiden välissä olevaan vanhaan habsburgilaiseen alusmaahan, Galitsiaan, ja tutustumalla sen historiaan. Suomen Sotilaan Pekka Virkki otti selvää veljeyden vaietusta verisestä kentästä Puolan ja Ukrainan rajamailla, molemmin puolin rajaa. Suomalaisia – ja ihmisiä yleensäkin – Galitsian tarinan luulisi koskettavan.

Marskin jäljillä Puolanmaalla

Jukka Soisalon-Soininen on asunut toimittajavaimonsa Annan kanssa Varsovan lähistöllä jo vuosia. Suomen Sotilas pääsi jututtamaan pariskuntaa maan nykytilanteesta, historiasta sekä juhlavuottaan viettävän Carl Gustaf Emil Mannerheimin vaiheista meille maantieteellisesti ja historiallisesti läheisessä, mutta monelle suomalaiselle sangen tuntemattomassa Itämeren rantavaltiossa.

Sata vuotta panssarisotaa

Puna-armeijan BT-7 vaunut harjoituksessa vuonna 1939

Puna-armeijan BT-7 vaunut harjoituksessa vuonna 1939

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan välisenä aikana panssarivaunu muuttui neljän johtavan sotilasvallan huipputeknologisesta asejärjestelmästä maailmanlaajuisesti valmistettavaksi ja käytettäväksi, aivan arkiseksi asejärjestelmäksi, joka oli lähes kaikkien maiden asevoimien käytössä. Esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan päätyttyä ranskalainen Renault FT -vaunu oli 27 valtion käytössä ja osallistui yhdeksään eri sotaan.

Vaikka panssarivaunuilla sodittiin vuosina 1919–1939 maailman eri puolilla lukuisissa konflikteissa mitä erilaisemmilla tavoilla, tehokas panssarikaluston ja -joukkojen käyttötapa hahmottui vasta aivan toisen maailmansodan kynnyksellä. Panssarisotaa-juttusarjamme kolmannessa osassa suuntaamme vaunumme kohti sotien välisen ajan tankkitaistelukenttiä ja tarjoamme samalla pikakatsauksen 1920-30–lukujen tuntemattomampiin sotiin ja kriiseihin. Luukku kiinni ja uralle.

Tankkisotaa Espanjassa

Espanja oli saanut kokemusta ensimmäisen maailmansodan aikaisen panssarikaluston käytöstä siirtomaakonfliktissa – laajamittaisessa ja verisessä vuosina 1920–1926 käydyssä Rifin sodassa eli toisessa Marokon sodassa Marokon berberiheimoja vastaan. Sisällissodan syttyessä kertynyt kokemus oli jo unohdettu, eikä sitä osattu hyödyntää. Espanjalaisten käytössä olleet Renault FT- ja Schneider CA-1 -vaunut olivat jo vanhentuneet. Sisällissodan kynnyksellä Espanjassa oli 15 Renault FT-, kuusi Schneider CA-1-, yksi Fiat-3000A- ja neljä Trubia-vaunua sekä kaksi panssaroitua Landesa-traktoria ja 46 Bilbao-panssariautoa. Panssarisotaa Espanjassa käytiinkin ulkomaisen avun voimin. Oliko Espanjan sisällissota lopulta kuitenkaan Neuvostoliiton ja Saksan panssari- ja ilma-aseiden verinen testikenttä ja toisen maailmansodan esinäytös?

Lohikäärmeitä vai paperitiikereitä?

Wing Loong I on Kiinan lisäksi käytössä ainakin Egyptissä, Saudi-Arabiassa ja Yhdistyneissä Arabiemiraateissa.

Wing Loong I
on Kiinan lisäksi käytössä ainakin Egyptissä, Saudi-Arabiassa
ja Yhdistyneissä Arabiemiraateissa.

Kiina on tänään yksi suurimpia niin aseistamattomien (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) kuin aseistettujenkin miehittämättömien ilma-alusten (UCAV, Unmanned Combat Aerial Vehicle) valmistajia maailmassa. Airshow China 2016:ssa Zhuhaissa viime vuoden marraskuussa sotilas- ja siviili-UAV:t olivat esillä laajalla kattauksella. Esillä oli ensimmäistä kertaa uusia korkean teknologian rynnäkkö- ja valvontajärjestelmiä, häive-UAV:ita, ääntä nopeampia robottikoneita ja UAV-parvia. Löytyykö sateenkaaren päästä kultaruukku vai onko lohikäärme lopulta paperitiikeri? Suomen Sotilas lensi paikalle ottamaan selvää asiasta, ihan miehitetysti.

Suuruuden matematiikkaa

Suomen Sotilas vieraili Kiinassa Zhuhain messujen valtavassa asebasaarissa Kiina on vielä pieni tekijä kansainvälisessä asekaupassa Yhdysvaltojen ja Venäjän rinnalla, mutta se nousee tälläkin alalla. Kasvuvauhti on kova, ja mielenkiinto on sodankäynnin tulevaisuuden avainteknologioissa. Kaupaksi käyvissä välineissä ja sovelluksissa, joilla tulevaisuuden sodat ratkotaan ja joita vain kiinalaiset myyvät paariavaltioihin kansainvälisistä sopimuksista juurikaan piittaamatta. Kiinan asema paraneekin alueilla, joihin moni ei halua koskea. Se vahvistaa Kiinan taloutta sekä poliittista asemaa maailmalla ja tuo rahaa punaisen jättiläisen pohjattomaan kirstuun.

Kiina väittää kehittäneensä kvanttitutkan

Kiinalaisten julkistamiin teknologialäpimurtoihin on suhtauduttu perinteisesti usein naureskellen eikä aina aiheetta. Kiina ei kuitenkaan ole enää sekundakopiopaja, vaan se nousee myös sotilasteknologian saralla ja omissa innovaatioissa. Jos kvanttitutka on totta, on häiveestä tulossa entistäkin selvemmin suojautumiskeinona yhä rajallisempi keino. Häivehype on tulossa muutenkin tiensä päähän, vaikka kvanttitutka olisikin ankka. Suomen Sotilaan Heikki Jaakkola otti selvää lomittumisesta ja kvanttitutkasta.


Katso lähin Suomen Sotilas -lehteä myyvä lehtipiste tästä linkistä: www.lehtipiste.fi/714817.html
Tilaa Suomen Sotilas -lehti suoraan kotiisi nyt edullisella tutustumistarjouksella neljä lehteä kolmen hinnalla vain 40 euroa (tarjous voimassa 30.10.2017 saakka): www.suomensotilas.fi/tilaa/

 

Sisällysluettelo

SODANKÄYNTI

6 Lääke terrorismiin – Sam Karvonen

12 Verinen elokuu – Jaakko Puuperä

15 Suomi ja radikaali-islamistinen terrorismi – Jaakko Puuperä

IIVI

16 Ei tilaa terroristeille – Iivi Masso

JYVÄLLÄ

17 Turvallisuuskatsaus

20 A-tarvikkeita kotimaasta

Suomen sotatarvikevienti kymmenesosa Ruotsin viennistä

Vaunujen pimeätoimintakyky paranee

Turvallisuusympäristöä arvioidaan uusilla asteikoilla

21 Pahkasiat Suomen taivaalla

MPK:lle puoliautomaattikivääreitä

Suomi ja Saksa puolustusyhteistyöhön

22 Taktisia radioita oululaiselta Bittiumilta

22 Maailmalta – Pekka Mäkelä

TURVALLISUUS

27 Britannia rule the waves – Juha Särestöniemi

TURVALLISUUSPOLITIIKKA

30 Revitty rajamaa – Pekka Virkki

56 Marskin jäljillä Puolanmaalla – Pekka Virkki

PALAUTTEET

59 Jääkäreistä

TAKTIIKKA JA TEKNIIKKA

60 Panssarisotaa osa III, Sata vuotta panssarisotaa – Aleksei Kettunen

72 Panssarisotaa Etelä-Amerikassa – Aleksei Kettunen

76 Talvisota tankkimiehen silmin – Aleksei Kettunen

84 Tankkisotaa Espanjassa – Aleksei Kettunen

94 Panssarein rauhaan pakottamaan – Aleksei Kettunen, Jaakko Puuperä

96 Lohikäärmeitä vai paperitiikereitä? – Kyösti Partonen

108 Kiina väittää kehittäneensä kvanttitutkan – Heikki Jaakola

KANSAINVÄLINEN POLITIIKKA

103 Kiinalainen ase, suuruuden matematiikkaa – Jaakko Puuperä

KNUUTI

110 Oikeita aseita oikeisiin elokuviin – Jukka Knuuti

Share This