Suomen Sotilas 5/2016
Lehden esittely

EU:n asedirektiivi uhkaa Suomea
EU:n asedirektiivissä ei ole saavutettu torjuntavoittoa. Mikäli direktiivi pannaan täytäntöön nyt tarjoillussa muodossa, tulee se monilta osin loukkaamaan aseita omistavien lainkuuliaisten kansalaisten omaisuuden suojaa, suomalaisten aseenomistajien oikeusturvaa ja heikentämään yleistä lain kunnioitusta. Direktiivi ei tule parantamaan aseturvallisuutta millään tavalla, vaan se tulee todennäköisesti heikentämään sitä lisäämällä laittomien aseiden määrää. Poliisia kuormitetaan täysin tarpeettomalla lisäbyrokratialla. Sekä komission että IMCOn direktiiviesitykset ovat useiden jäsenmaiden – kuten Suomenkin – perustuslain hengen ja EU:n subsidiariteettiperiaatteen vastaisia. Direktiiviä on ajettu läpi EU:n omien sääntöjen ja periaatteiden vastaisesti terrorismin uhkaan vedoten. Direktiivi osoittaa EU:n suuruutta pikkuasioissa ja pienuutta isoissa asioissa.
Tankin tarina
Taisteluvaunut vyöryivät sotakentälle sata vuotta sitten syksyllä 1916. Panssariautoja oli nähty sotakentillä jo puolenkymmentä vuotta aikaisemmin. Moderni panssarivaunu onkin pitkän ja värikkään tapahtumaketjun lopputulos. Kaikki alkoi yllättävästä, äkillisestä ja vakavasta ongelmasta, joka havaittiin ensimmäisen maailmansodan aikana reilu sata vuotta sitten…

Tunnuksella F4 varustettu brittiläinen tankki nousemassa rinnettä ylös Cambrain taistelua edeltävän koulutuksen aikana Waillyssä 21.10.1917
Leopard 2A6 – iso kissa
Maailman joka ikinen Leopard 2A5-, 2A6- ja uusin 2A7-taistelupanssarivaunu on alun perin nähnyt päivänvalon osana kylmän sodan aikaista, vuodesta 1979 alkaen valmistettua Leopard 2A4 -vaunujen yli 3 000 kappaleen pitkää tuotantosarjaa, josta ne on sitten jälkeenpäin modifioitu uudemmiksi versioksi. Eräät vaunuyksilöt ovat käyneet läpi kaikki välipäivitykset. Leopard 2 -konsepti ja sen sarjatuotantomalli, Leopard 2A4, jota hankittiin vuosina 2003 ja 2009 Puolustusvoimien käyttöön 139 vaunua, ovat osa Länsi-Saksan maavoimien panssarikaluston laajempaa kehityskaarta, josta lisää yksityiskohtaisemmin tulevissa numeroissamme. Lopulta Leopardissa on kuitenkin kyse tulivoimasta, liikkuvuudesta ja suojasta samassa paketissa ja parhaalla tavalla, mihin teknologia kykenee. Samoista asioista, joista taistelupanssarivaunuissa on ollut kyse jo sata vuotta. Tässä numerossa kerromme keväällä koeajamamme Suomen uuden Leopard 2A6:n tarinan. Vaunu mars!
Katso koeajoon liittyvä video Leopardista: www.suomensotilas.fi/leopard-2-koeajossa/
Suomi-konepistooli m/42 – outo ase
Lukijamme Jorma Ojansuu kiinnitti huomionsa kuvaan lehtemme viime kevään numerossa. Aloimme tutkia asiaa ja nyt pyydämmekin apua lukijoilta. Kuka tietää lisää kuvan protyyppisarjan m/42 oudosta aseyksilöstä?
Sisällysluettelo
ASEDIREKTIIVI
6 EU:n asedirektiivi uhkaa Suomea – Juha Särestöniemi
JYVÄLLÄ
14 Turvallisuuskatsaus
20 Sodan ajan vahvuutta kasvatetaan
MPK:ssa YT:t
21 Yhteistyötä taivaalla
22 Uusi laskuvarjo käyttöön Suomessa
Taistelupaita liivin alle
Maavoimat harjoitteli paikallispuolustusta
Mini-UAV:t tuottamaan tilannekuvaa
23 Venäjä vahvistaa ilmasotakykyään
Maailmalta – Pekka Mäkelä
31 Kari kommentoi: Ystäväni sarjakuvasankari – Kari Kuusela
TAKTIIKKA JA TEKNIIKKA
32 Panssarisota, osa I: Tankin tarina – Aleksei Kettunen
37 Mark I Female
41 Mark V
45 A7V
48 Schneider CA 1
51 Saint-Chamond
53 Renault FT
56 Panssarivaunujen taisteludebyytti – Aleksei Kettunen
59 Kirjat: Glanfield, Devil’s Chariots
83 Suomi-konepistooli m/42 – Jaakko Puuperä
88 Suomi-konepistoolin valmistusvaiheita
KOEAJOSSA
60 Leopard 2A6: Traumwagen – Kari Kuusela
70 Leopard 2A6: tekniikka – Aleksei Kettunen
71 Iso kissa – Aleksei Kettunen
PIKATESTI
80 Savotan Jääkäri-reppu – Tom Lindblom
IIVI
81 Pelon politiikka – Iivi Masso
PALAUTTEET
95 F-35 ja Kuolleen meren strategia
KNUUTI
98 Tšekkivaunut syömähampaina – Jukka Knuuti