Suomi 100 – Raskas Patteristo 1 ampuu Parolassa

Suomi100 -juhlavuoteen liittyy paljon tapahtumia, joista osa on jopa kohahduttanut suurta yleisöä, kuten taannoinen surullinen juhlarahaepisodi. Lukuisia muita samaan juhlavuoteen liittyviä aidosti isänmaallisia tapahtumia valmistellaan hiljaisemmin. Yksi niistä on jatkosodan aikaisen Raskas Patteristo 1:n tykkinäytös Parolassa. Se pidetään 28.6.2017 osana Panssaridivisioonan eli nykyisen Panssariprikaatin perinnejoukko-osaston 75-vuotisjuhlallisuuksia. Poikkesimme huhtikuun lopulla katsomaan kuinka hanke on talven aikana edennyt.

Jotain suurta

Tuomo Aho tarkastelee hienosti entisöityä tykkiä

Tuomo Aho tarkastelee hienosti entisöityä tykkiä. Kuva Arto Ojanen

Raskas Patteristo 1 perustettiin Kurikassa kesäkuussa 1941. Joukko-osasto taisteli tiensä Karjalan Armeijan mukana mm. Aunusta valtaamaan sekä päätti sotatiensä Kannaksella Tali-Ihantalassa. Näytöksen ideanikkari ja primus motor on Tuomo Aho, 49. Vantaalainen lentokoneinsinööri on tutkinut ja kerännyt patteriston historiaa jo kauan. Jossain vaiheessa heräsi ajatus esitellä tätä historiaa myös yleisölle. Suuritöisten valmistelujen ja harjoittelun jälkeen kyettiin Kurikassa pitämään asemiinajonäytös kahden tykin sekä ajoneuvojen voimin kesällä 2015. Nyt 2017 ollaan kuitenkin ihan eri suuruusluokassa.

Kun Suomella on Puolustusvoimien omankin ilmoituksen mukaan Länsi-Euroopan suurin tykistö, niin pian on meillä pidetty myös Länsi-Euroopan suurin asemiinajonäytös. Neljä raskasta tykkiä, kymmenkunta sodanaikaista isoa kuorma-autoa sekä henkilöauto on yhdistelmä, jota ei ole totuttu näkemään yhdessä tapahtumassa. Lisänä tulevat vielä pari kolme telatraktoria. Niitä tarvittiin jatkosodassa vetämään raskaat tykit autotieltä varsinaiseen tuliasemaan, kun maastokuorma-autoja ei vielä ollut.

Tavara ei lainassa parane… eiku…

Pahasti ruostunut raskaan tykin lavetti ja kehto ennen entisöintia. Kuva Tuomo Aho

Pahasti ruostunut raskaan tykin lavetti ja kehto ennen entisöintia. Kuva Tuomo Aho

Näytökseen tarvittavat neljä tykkiä tulivat Sotamuseolta; enemmän tai vähemmän sen ”ruostevyöhykkeiltä”, Kaksi oli Rovajärven ampumakentällä muistomerkkeinä ja toiset kaksi taas kunnostamattomina varastossa. Lisäksi tykit olivat vuosien vieriessä muuttuneet ulkonäöltään. Sodan jälkeen ei köyhällä Suomella ollut pariin vuosikymmeneen varaa tykkihankintoihin. Raskaan tykistön arvo taas oli opittu sodissa. Niinpä nämäkin silloin vielä sodan ajan varauksessa olleet tykit modernisoitiin 1950 -luvulla vaihtamalla tutut puupuolaiset tykkipyörät kumirenkaallisiksi metalliparipyöriksi. Takaisin sodanaikaiseen asuun palauttamisessa riitti siten työtä. Se tehtiin, missäpä muuallakaan kun, Etelä-Pohjanmaalla, siis oman maakunnan voimin. Tuomo Aho laski talkootuntien määrän nousseen huhtikuussa jo yli kahdentuhannen. Kun kaikki on valmista, on talkootunteja kulunut jo noin kaksi ja puoli tuhatta. Talkooporukan lisäksi tekivät projektin mahdolliseksi myös lukuisat tukijat, joille puuhamies Aho antaa lämpimän kiitoksen.

Nuoria mukana

Toimittaja kiinnitti huomiota harjoitusjoukon poikkeuksellisen runsaaseen nuorten määrään. Yleensä tällaisiin tapahtumiin hakeutuvat jo pitkän päivätyön yhteiskunnassa tehneet. Selityksenä olivat air-soft -harrastajat, jotka tällä kertaa löysivät tiensä Parolaan. Yksi heistä oli Vantaan Myyrmäessä asuva 18 -vuotias ammattikoululainen Valtteri Kinnarinen. Nuori mies kertoi harrastaneensa jo pitkään air-soft -pelejä sekä sen ohella muunlaistakin historian elävöitystä. Nyt tapahtui harjoittelu osana tykkimiehistöä, mutta varsinaisessa näytöksessä Valtterin tehtävä löytyy tulenjohtoelimestä. Hän aikoo palata kesällä Parolaan myös air-softin merkeissä. Silloin noin 1000 harrastajaa saapuu tähtäilemään toisiaan samoille kulmille.

Mukaan mahtuu

Tykkinäytösjoukon harjoittelu jatkuu taas seuraavien parin kuukauden aikana. Mukaan mahtuu vielä, ja oikeastaan tarvitaankin uusia tykkimiehiä. Myös vasta varsinaiseen näytökseen voi tulla esiintymään. Tehtävä on silloin helpompi eikä vaadi etukäteisoppia.

Raskas Patteristo 1 tykkinäytös pidetään siis Parolassa 28.6.2017.

Avainsanat: , , , ,

Share This