Talvisotanäytös Olhavassa

Lähinnä Pietarin seudun elävän historian harrastajat ovat pitäneet näyttelyn ja Talvisota-taistelunäytöksen useita vuosia lähellä talvisodan alkamispäivää 30. marraskuuta. Päivä valitaan viikonlopusta, koska silloin on mahdollista saada paikalle niin esiintyjät, kalusto kuin yleisökin.

Tänä vuonna näytös oli lauantaina 5. joulukuuta Olhavassa. Suomen Sotilas on käynyt kolmella edellisellä kerralla katsomassa näytöstä, mutta nyt tautitilanteen takia matkustaminen Venäjälle ei ollut tietenkään mahdollista. Ihmetellä toisaalta sopii, että yleisötapahtuma on saatu pitää. Ohjelma näyttää etukäteismainonnan mukaan olleen vakio, eli ennen näytöstä on ollut esillä erilaista sotaan liittyvää kalustoa ja aseita, sen jälkeen noin tunnin näytös, yleensä avoimella paikalla, jotta yleisöllä on paremmat mahdollisuudet seurata.

Näytös menee niin, että ensin ”suomalaiselta” puolella ammutaan muutama krh:n tai tykistön laukaus joka yllättää puna-armeijalaiset. Nämä hyökkäävät ja suomalaisten etuvartiot perääntyvät ensin, sen jälkeen suomalaisten päävoimat, jotka kuitenkin näytöksen lopussa jäävät viimeisiin asemiinsa. Voimasuhteet ovat sellaiset, että Puna-armeijaa on tietysti enemmän. Melko tarkkaan siis se mitä Kannaksella oikeasti tapahtui.

Jutun pääkuva: tapahtumaan osallistuneet “suomalaiset”, joukossa useita Suomen Sotilaan toimituksen tuttuja, Sergeikin eturivissä Lahti-Salorantansa kanssa.

Asiaan kuuluu, että niin ”suomalaisten” kuin puna-armeijalaisten asepuvut, aseet ja varusteet ovat kohdallaan, osin jopa liiankin hyvät. Vaikutelma on mukava, vaikka sotijat ovatkin vähän turhan vanhoja. Osanottajat ovat venäläisiä puolin ja toisin, mutta on joukossa ollut muutaman kerran ”suomalaisella” puolella myös pari oikeasti suomalaista.

Isompaa kalustoa näytöksessä on liikkunut parikin panssariauto-kopiota, tällä kertaa BA-20. Uutuutena nyt oli suomalaisten puolelle saatu Renault FT-17 -kopio. Jokunen venäläinen tykki myös osallistui ja T-38 -kopio. Aseistus on yllättävänkin oikein molemmin puolin, ”suomalaisilla” on oikeat kiväärimallit, Suomi-konepistoolit, Maximit ja Lahti-Salorannat. Näytöksen Norsupyssy kuitenkin oli aikaansa edellä.

Ja missä sitten on Olhava? Se on Laatokasta etelään virtaavan samannimisen joen varrella Pietarin itäpuolella. Talvisodan kanssa paikalla ei ole mitään tekemistä, aikaisemmin tapahtumat on sentään pidetty Kannaksella.

Tästä linkistä näkee kalustoa, taistelunäytöstä, puna-armeijalaisia ja ”suomalaisia”.

https://vk.com/album-200723127_275022482

 

Renault FT-17 ja suomalainen lotta, joka tosin tuntee nimen Tatjana ja on Pietarista. ”Rellu” on uusi tuttavuus ainakin tämän kirjoittajalle ja se taisteli näytöksessä urheasti suomalaisten puolella.Ja ettei totuus unohtuisi: lähinnä Kuuterselästä käsin operoivan kaatuneita etsivän venäläisryhmän löytämiä talvisodassa kaatuneita puna-armeijalaisa.

Avainsanat: ,

Share This