Ulkoministeri Timo Soinin haastattelu

Suomen linjalla

Suomen Sotilas tapasi elokuussa ulkoministeri Timo Soinin. Haastattelijalle tuli vaikutelma, että nyt Timo Soini tekee sitä, mitä hän on jo pitkään halunnut, ja hän on asemaansa ulkoministerinä tyytyväinen. Mutta kuinka uusi mies ja uusi puolue ulkopolitiikan avainpaikalla vaikuttaa Suomen linjaan?

Ulkoministeri Timo Soini, Suomessa ulkoministeri, ministeripuolue ja hallituspohja ovat vaihtuneet, muuttuiko jokin Suomen ulkopolitiikassa? Jos muuttui, niin mikä?

– Meillä on Suomessa perinne, että on vain yksi yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Ei meillä ole pienenä maana oikein varaa muuhun. Isot päälinjat eivät ole muuttuneet, eivätkä ne ole yksin ulkoministerin tai hallituksenkaan päätettävissä, koska mukana ulkopolitiikassa on myös tasavallan presidentti. Ollessani ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana annoin tukeni hallituksen ulkopolitiikalle, koska tämän katsoin oikeaksi. Tämä on se filosofia.

– Onko uusi oppositio nyt yhtä lojaali kuin vanha oppositio oli, se on mielenkiintoista nähdä.

Ulkoministeri Timo Soini

Ulkoministeri Timo Soini

Mikä on kantanne Natoon? Olemme nyt niin Nato-yhteensopiva kuin mahdollista, mutta emme sen jäsen eli emme nauti sotilasliiton suojaa. Yhteensopivuudella viestitämme kuitenkin Venäjälle, että olemme puolemme valinneet. Onko tämä tilanne vaarallinen?

– Hallitus tekee Nato-selvityksen osana turvallisuuspoliittista selontekoa. Toimintavapaus täytyy säilyttää kaikissa tilanteissa ja faktat pitää tietää. Meillä on jatkuvasti yhteisiä sotilasharjoituksia, kumppanuutta, osallistumme Nato-rauhanturvaoperaatioihin, ja Nato on meille tärkeä kumppani. Yhteistyö on tiivistä, mutta sotilasliiton turvaa meillä ei ole.

– Suomen liikkumavapaus tulee säilyttää kaikissa tilanteissa. Natoon liittyminen on sikäli hankala asia, että hyvinä aikoina ei ole nähty jäsenyyden tarvetta ja huonoina aikoina ei voi jäseneksi mennä. Suomen ja Ruotsin välillä on sellainen yhteys, että jos toinen jossain vaiheessa aloittaa jäsenprosessin, niin se vaikuttaa myös toiseen. Automaatiota jäsenyyteen ei ole, mutta aika todennäköinen se olisi. Tällä hetkellä Nato-jäsenyys ei ole poliittisesti mahdollista. Meillä perussuomalaisilla on joukossamme kumpaakin kantaa, eikä se ole sellainen ”ei koskaan” -asia meille. Isänmaan etu ratkaisee.

Lue Timo Soinin koko haastattelu Suomen Sotilas -lehden numerosta 4/2015. Lehteä on saatavana hyvinvarustetuista lehtipisteistä tai tilaamalla tästä linkistä

Avainsanat: , , , ,

Share This