Unohdettu Valko-Venäjä

Presidentti Bidenin hallinnon alkukaudella lännen ja idän poliittinen peli voimistunee Valko-Venäjänkin suhteen. Peliin ilmestyy uusia pelaajia ja vanhat liittoumarakenteet kokevat painetta. Valko-Venäjän puolueettomuuspyrkimysten kriisiytyminen tulee nostamaan esiin patoutuneita poliittisia intohimoja. Se uhkaa samalla viedä myös viime aikoina niin ikään huomaamatta lupaavasti edenneen Ukrainan rauhankehityksen takalukkoon.

Yksi tulevaisuuden uhkakuva onkin levottomuuksien leviäminen Luoteis-Ukrainaan, jossa tyytymättömyys kasvaa koronaviruksen ryöstäydyttyä hallinnasta, samalla kun kansainvälinen lama rasittaa maan valmiiksi haurasta taloutta.Suomelle on nyt tarvetta paitsi tapahtumien tarkkaan seurantaan myös niihin vaikuttamiseen paikan päällä vapaana ideologisista painolasteista – ja peloista. Jos Valko-Venäjän kriisi mahdollisesti syventyy ja laajentuu, Suomen olisi ajoissa varauduttava myös pahimpaan. Valko-Venäjällä on kriisi, se ei ole enää pelkkä konflikti. Tällainen kriisi voi eskaloituessaan yllättäenkin muuttua koko Itämeren alueen vakauteen säteileväksi suurvaltakonfliktiksi, jos sen merkitystä vähätellään lännessä ja tehdään vastavuoroisesti Moskovassa siitä arvovaltakysymys.Kremlissä ymmärretään toki, että Lukašenkan asema on mennyttä ja hänen tukemiseensa ripustautuminen ei johda ainakaan parempaan ratkaisuun. Eihän Moskovassa ole tähänkään asti katsottu pikkuveljen sooloilua hyvällä.

 

Suomessa kannattaa olla nyt tarkkana ja valmiina ketteryyteen, Helsinkiä saatetaan jopa tarvita jälleen neuvottelujen keskipisteeksi.

 


 

Kirjoittaja on hyvin entisestä Neuvostoliitosta eronneisiin Euroopan maihin perehtynyt valtiotieteiden tohtori ja Suomen Sotilaan avustaja. Hellenberg on oleskellut pitkiä aikoja muun muassa Ukrainassa, jossa kokemistaan ja näkemistään Maidanin tapahtumista ja sodasta Ukrainassa hän on myös julkaissut kirjoituksia ja kirjan. Tätä nykyä tohtori Hellenberg toimii Baltiassa. Hellenberg raportoi vuosina 2013–2014 Ukrainan tapahtumista paikan päältä suoraan Suomen Sotilaalle. Tilaa Suomen Sotilas ja seuraa asiantuntevia, ajankohtaisia katsauksia maailman kriisipesäkkeistä, Valko-Venäjältäkin.

 

Lue lisää aiheesta Suomen Sotilas -lehdestä 1/2021.

Tilaa Suomen Sotilas -lehti kotiisi: www.suomensotilas.fi/tilaa

Avainsanat:

Share This