Upseerikaappaus puolustusministeriössä osa III

Upseerikaappaus puolustusministeriössä jatkuu. Kolumnistimme Jukka Knuuti kertoo alla tuoreimmat vaiheet.

Teksti: Jukka Knuuti

Otsikon roomalainen kolmonen viittaa siihen, että upseerikaappaus puolustusministeriössä jatkuu. Aiemmat kaappaustarinat olen kertonut Suomen Sotilaan numeroissa 6/2010 ja 1/2012. Jutut on luettavissa myös lehden nettisivuilta (http://www.suomensotilas.fi/taustaa-kansliapaallikkojupakkaan/).

Hieman kertausta alkuun. Elisabeth Rehn ihmetteli aikanaan, miksi hänen kansliapäällikkönsä on kenraali, kun kaikissa muissa pohjoismaissa puolustusministeriön korkein virkamies oli siviili. Sen vuoksi asetusta puolustusministeriöstä muutettiin 1994 siten, että aiemmin kansliapäällikön pätevyysvaatimuksena ollut everstin arvo korvattiin akateemisella loppututkinnolla. Kansliapäällikkyys oli nyt siviilivirka. Elisabeth Rehn olisi nimittänyt virkaan ministeriön puolustuspolitiikan vahvan miehen Pauli Järvenpään. Silloinen kansliapäällikkö Aimo Pajunen kuitenkin torpedoi hankkeen ja näin kansliapäällikkyys voitiin säilyttää sotilaiden läänityksenä. 10 vuotta myöhemmin vuorostaan pasifistina tunnettu presidentti Tarja Halonen nimitti kansliapäälliköksi sotilaan, kenraalimajuri Kari Rimpin ennen kuin siviilimies Järvenpään. Näin siksi, että Halonen tunsi antipatiaa Järvenpäätä kohtaan.

Juristit puhuvat lainsäätäjän tahdosta. Maan korkein poliittinen johto siis halusi puolustusministeriön kansliapäälliköksi siviilin jo 22 vuotta sitten. Lainsäätäjän tahto ei ole oikein toteutunut, sillä ei tämän vuoden alusta kansliapäällikkönä aloittanutta Jukka Juustia aivan siviilinä voi pitää. Hän ei ole kaaderiupseeri, mutta on insinöörikenraalimajurina kyllä ihan täysiverinen sotilas.

Juusti tuli ministeriöön 2012 päälliköksi resurssipoliittisen osastoon, joka siihen asti ainoana osastona oli aina pysynyt siviilien käsissä. Juustin nimitys nostatti ministeriössä ainutlaatuisen mielenosoituksen: Eräs virkamies lähetti katkeran kirjeen ministeri Stefan Wallinille todeten, ettei kaikille ratkaisuille vain hymistellä tai hurrata Pohjois-Korean tyyliin. Kirjoittaja totesi sotilaiden nimityksien tukkivan siviilien uramahdollisuudet ministeriössä . Katse maahan ja kohti uusia pettymyksiä, kirjoitti virkamies.

Entäpä nyt kun resurssipoliittisen osaston päällikön paikka vapautui Juustin jäljiltä? Nimitettiinkö virkaan osaston pitkäaikainen kakkosmies materiaaliyksikön johtaja Arto Koski? Ei nimitetty. Virkaan tuli kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi, joka jäi eläkkeelle pääesikunnan sotatalouspäällikön virasta vuodenvaihteessa.

Kun Juusti ohitti Arto Rädyn kansliapäällikkönimityksessä, hänen vahvuudekseen entisenä materiaalilaitoksen johtajana mainittiin hankinnat, kun edessä ovat Hornetin seuraajan ja merivoimien seuraavan alusluokan uusinnat. Nyt ei Arto Kosken pitkäaikaisella kokemuksella hankinnoista ollut painoa, kun niistä vastaavan osaston päällikön paikka täytettiin.

Nimityksen takia urakehityksessä pettynyt virkamies voisi lähettää nyt viiden vuoden takaisen protestikirjeensä uudelleen. Vain päiväys ja vastaanottaja pitäisi muuttaa. Stefan Wallinin tilalle pitäisi kirjoittaa Jussi Niinistö.

Syksyn nimitykset olivat jälleen kerran synkkiä ministeriön siviilien kannalta. Puolustuspoliittisen osaston päällikön virka tuli hakuun kenraaliluutnantti Esa Pulkkisen viisivuotisen virkakauden jälkeen. Pulkkinen nimitettiin uudelle viisivuotiskaudelle ohi kaikkien siviilihakijoiden, vaikka oli tiedossa, että hän lähtee kolmeksi vuodeksi Brysseliin EU:n sotilasesikunnan johtoon.

Ministeriön siviilivirkamiehille tuli sentään joulun 2015 alla laiha lohtu. Pulkkisen vapaaksi jääneeseen osastopäällikön virkaan nimitettiin sijaiseksi yksikönjohtaja Janne Kuusela. Näin tämä siviileille tontitettu virka palasi määräajaksi siviilimiehelle.

Ministeriön upseereiden määrä on viime vuosina vain kasvanut. Jyri Häkämiehen aikana perustettiin ministerin avuksi sotilasneuvonantajan tehtävä, jota hoiti everstiluutnantti. Nykyinen sotilasneuvonantaja on jo kommodori.

Ministeriössä on lisäksi tällä hetkellä kenraaleita enemmän kuin koskaan sotien jälkeen. Juustin ja Jyväsjärven lisäksi kenraalikuntaa edustaa puolustuspoliittisen osaston suunnitteluyksikön johtaja lippueamiraali Timo Junttila. Kolmaskin puolustushaara on edustettuna, kun entinen ilmavoimien komentaja kenraalimajuri evp. Lauri Puranen toimii ministeriössä Hornetin seuraajan määräaikaisena hankekoordinaattorina.


 

Kuva: puolustusministeriön rakennus Helsingin Kasarmitorilla, kuva puolustusministeriö

Avainsanat: , ,

Share This