Vainoharhoista vallanpitäjien tunnustamaksi uhaksi

Toimittaja Tuula Malinin uutuusteos Putinin pihapiirissä – Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa on lennokas ja mukaansatempaava, mutta pitkään journalistiseen perehtymiseen pohjautuva opus.

Kirjan suurin ansio on sen kyvyssä konkretisoida maan tiedustelun, asevoimien ja vaikutusapparaatin toimintaa maassamme säilyttäen samalla kirkkaan kokonaiskuvan näkyvillä. Toisaalta teos osoittaa, etteivät turvallisuusviranomaiset ja päättäjät ole samaan kyenneet kuin vasta hitaasti Krimin valtauksen jälkeen.

Vaatimattomuuteen opetetulle suomalaiselle saattaakin lukiessa syntyä jopa “mitäs minä sanoin” -henkinen tunnelma. Mutta eikö pitäisi sanoa? Kuinka menneistä virheistä voi koskaan oppia, mikäli niitä ei osoiteta tapahtuneiksi eikä kukaan joudu toimintaansa tarkistamaan? Malin kertoo kohdanneensa työnsä myötä vastoinkäymisiä omassa elämässään, mutta hänen pääteesinsä ovat osoittautuneet oikeiksi.

Suomalaisittain poikkeuksellisen teoksesta tekee myös avoin henkilönimien käyttö. Esimerkiksi Juhani Lepän, Anders Blomin, Auvo Niinikedon, Ilpo Kokkilan ja Ari Ranta-ahon samoin kuin eräiden tunnetumpien päättäjien yhteistyö Vladimir Putinin lähipiirin kanssa otetaan tarkkaan syyniin. Kovimmista väitteistä saattaa olla odotettavissa oikeusjuttuja – joskin vielä mielenkiintoisempaa on mikäli niitä ei synny.

Merkittävä osa kirjassa esitetystä perustuu henkilöhaastatteluihin ja luottamukselliseen informaatioon. Tämä on sensitiivistä aihetta tutkiessa ymmärrettävää, mutta antaa mahdollisuuksia kritiikille. Tutkivan toimittajan on aina pohdittava minkä verran voi lähteistään ja kokonaiskuvastaan paljastaa. Joskus hiukan viimeistelemättömän ja yleisluontoisenkin johtopäätöksen tarjoaminen lukijalle kannattaa – kunhan mitään sellaista, joka ei ole sataprosenttisesti varmistettua ei varmistetuksi väitä.

Epäilyttävistä kiinteistökaupoista ja rahanpesusta on julkisuudessa puhuttu jo vuosia. Kokonaan uusia asiakokonaisuuksiakin kirjassa kuitenkin löytyy.

Toivoa sopii, että esimerkiksi Malinin omassa luvussaan avaamaa Trevoc-tutkinnan Venäjä-kytköstä tutkittaisiin enemmän. Oliko todella niin, että eurooppalaiseen teknologiaan perustuvaa teknisen tiedustelun järjestelmää kehitettiin järjestäytyneen rikollisuuden edustajien rahoituksella tarkoituksena ujuttaa Yön Susiin kytkeytyneiden omistajien hallussa oleva ohjelmisto myös ulkomaisten viranomaisten käyttöön? Yhtä lailla kysymyksiä herättää, jos kyse olisi ollut ylivoimaisen hyvin toimivan tuotteen maineen tarkoituksellisesta tuhoamisesta.

Vainoharhaisen kuuloista? Ehdottomasti. Mutta Venäjän tapauksessa monet vainoharhat ovat osoittautuneet ainakin osin perustelluiksi.

Malin, Tuula
Putinin pihapiirissä – Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa
Docendo 2020
ISBN 978-952-291-732-4
286 sivua

Share This