Välimerellä läheltä piti tilanne venäläisten ja amerikkalaisten välillä

Venäläinen 4000 tonnin fregatti “Yaroslav Mudry”, lähestyi uhkaavasti Yhdysvaltojen lentotukialusosastoa Välimerellä 17.6.2016. Amerikkalaisilla ja venäläisillä täysin erilainen käsitys tapahtumien kulusta.

Yaroslav Mudry (FF-727), kuva: Wikimedia Commons

Yaroslav Mudry (FF-727), kuva: Wikimedia Commons

Yhdysvaltojen laivaston mukaan venäläisalus Yaroslav Mudry signaloi, että sen liikehtimiskyky on rajoittunut. Venäläisalus oli tuolloin noin kahden merimailin päässä lentotukialus USS Harry S. Trumania saattaneesta amerikkalaishävittäjästä USS Gravelystä.

Alusten jatkaessa matkaansa, Yaroslav Mudryltä varoitettiin radiolla amerikkalaisia useaan otteeseen tulemasta liian lähelle, mutta venäläisalus itse jatkoi kääntymistään ja kiihdytti kohti USS Gravelyä ja USS Harry S. Trumania. Yhdeksänkymmentä minuuttia kestäneen tapahtuman kuluessa venäläisalus oli lähimmillään vain 300 jaardin (n. 270 metriä) päässä amerikkalaishävittäjästä.

Venäläisaluksen liikkuessa kohti lentotukialusta, USS Gravely liikehti pysyäkseen koko ajan venäläisten ja saattamansa lentotukialuksen välissä.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan venäläinen fregatti pyrki tahallaan häiritsemään lentotukialus Harry S. Trumanin toimintaa. “Olemme erittäin huolestuneita venäläisen aluksen vaarallisesta ja epäammattimaisesta toiminnasta. Tällaisella toiminnalla luodaan tarpeettomasti mahdollisuus jännitteiden lisääntymiseen maidemme välille, ja se voi johtaa virhearviointeihin tai onnettomuuksiin”, Yhdysvaltain laivaston edustaja toteaa. ”

Lentotukialus Harry S. Truman on Välimerellä suorittamassa ISIS-terroristijärjestön vastaisia taistelulentoja Syyriassa ja Irakissa.

Venäläinen RT -kanava esittää tapahtuman täysin toisessa valossa. RT:n julkaisemalla videolla kerrotaan, miten venäläisten mielestä amerikkalaiset eivät noudattaneet kansainvälisiä meriliikenteen väistämissääntöjä, vaan lähestyivät uhkaavasti venäläisalusta.

Videota kommentoinut yhdysvaltalaisviranomainen puolestaan totesi, että sen perusteella on selvää, ettei venäläisaluksen liikehtimiskyky ollut rajoittunut, vaikka alus sitä signaloi.

Venäläisen RT-kanavan julkaisema video tapahtumasarjasta Välimerellä:

 

Kuva: Yhdysvaltain laivoston hävittäjä USS Gravely ohittaa Venäjän laivaston fregatin Yaroslav Mudryn Välimerellä 17.6.2016, kuva: kuvakaappaus RT-kanavan Youtube-tililtä.

Lähteet:
http://www.defensenews.com/story/defense-news/2016/06/28/russia-navy-destroyer-frigate-gravely-yaroslav-mudry-neustrashimy-mediterranean-truman-carrier-collision-encounter/86481616/

U.S. Official: Russian Frigate Tried to ‘Interfere’ with Carrier Harry S. Truman


http://nordic.businessinsider.com/russian-warship-harassed-us-ships-in-mediterranean-2016-6

Avainsanat: , , , , ,

Share This