Venäjä perustaa läntiseen sotilaspiiriin uuden panssariarmeijan

Venäjän asevoimat ovat Ukrainan kriisin ja NATO:n vahvistumisen Itä-Euroopassa johdosta perustaneet Läntiseen sotilaspiiriin uuden 1. panssariarmeijan.

Aiemmin Venäjän läntisillä alueilla ei ollut tehokkaaseen puolustukseen tai hyökkäykseen pystyvää erillistä organisaatioyksikköä, vaan joukko on koottu tarvittaessa muista sotilaspiireistä ja erillisistä joukko-osastoista.

Panssariarmeijan komentajaksi on nimitetty kenraalimajuri Aleksandr Tšaiko (Läntisen sotilaspiirin Kaartin 20. mekanisoidun armeijan entinen komentaja) ja sen päämaja sijaitsee Moskovan lähettyvillä Bakovkassa.

Uusi panssariarmeija kootaan erillisistä joukko-osastoista ja osittain Läntisen sotilaspiirin Kaartin 20. mekanisoituun armeijaan kuuluvista yksiköistä. Kokoonpanoon tulevat kuulumaan Kaartin 4. Kantemirovskaja panssaridivisioona, Kaartin 2. Tamanskaja mekanisoitu divisioona, 6. erillinen panssariprikaati ja Kaartin 27. erillinen Sevastopolskaja mekanisoitu prikaati.

Samalla Läntisen sotilaspiirin Kaartin 20. mekanisoitu armeija käytännössä muodostetaan uudestaan. Sen päämaja jää Voronežin kaupunkiin. 20. armeijaa varten muodostetaan uusia joukko-osastoja, josta on tällä hetkellä tiedossa vain yksi: uudelleen Smolenskin Elnaan perustettava Kaartin 1. Uralsko-Lvovskaja panssaridivisioona

Kummatkin armeijat asetetaan valmiuteen 1.12.2015 mennessä, mutta ne saavuttavat tavoitevahvuutensa vasta 2016-2017. Lisäksi Venäjä yleisesikunta valmistelee vielä yhden, Läntisen sotilaspiirin 2. panssariarmeijan muodostamista.

Läntisen sotilaspiirin kummatkin armeijat tulevat ensimmäisinä siirtymään uuteen Armata, Kurganec, Bumerang ja Koalicija-SV -kalustoon.

Kummatkin armeijat tulevat koostumaan mm. tiedusteluprikaatista, ilmatorjuntaohjusprikaatista, huoltoprikaatista, ohjusjoukkojen ja kenttätykistön yksiköistä, helikopterirykmentistä sekä muista yksiköistä ml. UAV- ja UCAV -yksiköt. Panssariarmeijassa tulee olemaan enemmän taistelupanssarivaunuja ja mekanisoidussa armeijassa vuorostaan enemmän rynnäkköpanssarivaunuja.

Käytännössä kaikki tämä tarkoittaa sitä, että Venäjän asevoimat vahvistavat merkittävästi Läntisen sotilaspiirinsä iskuvoimaa ja/tai puolustuskykyä. Uhan siis katsotaan tulevan Ukrainan ja Balttian valtioiden alueelta.

Teksti: Aleksei Kettunen

Avainsanat: , ,

Share This