Venäläinen laivasto-osasto matkalla Välimerelle

Norjan puolustusvoimat ovat ottaneet näyttäviä kuvia Venäjän laivaston suurimmista aluksista, jotka purjehtivat Norjan rannikolla määränpäänään Välimeri.
 
Mukana venäläisessä laivasto-osastossa ovat mm. Venäjän ainoa lentotukialus “Admiral Kuznetsov” (alkup nimeltään Tbilisi) sekä ydinkäyttöinen taisteluristeilijä “Pjotr Veliki”, eli Pietari Suuri (alkup nimeltään Juri Andropov).
 
Admiral Kuznetsov on neuvostoliittolaista valmistetta, mutta se ehti palvelukseen vasta Neuvostoliiton hajottua 1995. Aluksella on 12 kpl MiG-29 tai Su-33 -hävittäjää ja 24 kappaletta Kamov Ka-27 helikopteria. Lisäksi aluksella on lentotukialukseksi poikkeuksellisen vahva omasuoja mm. P-700 Granit (SS-N-19) ohjuksia sekä Kinzal (SA-N-9) ohjuksia. Alus on kuitenkin kärsinyt huonokuntoisuutensa takia lukuisista ongelmista. Viime vuonna se jouduttiin hinaamaan myrskyn aiheuttaman konerikon takia satamaan korjattavaksi.
 
Orlan (Kirov) -luokan ydinkäyttöinen ohjusristeilijä Pjotr Veliki

Orlan (Kirov) -luokan ydinkäyttöinen ohjusristeilijä Pjotr Veliki, kuva Norjan puolustusvoimat

Pjotr Veliki on puolestaan Orlan (Kirov) -luokan “atomikäyttöinen ohjusristeilijä”, jota länsimaissa on kutsuttu pituutensa puolesta taisteluristeilijäksi. Varsinaiset taisteluristeilijät olivat kuitenkin vahvasti panssaroituina paljon painavempia kuin Pjotr Veliki. Alus on 252 metrisenä 2. maailmansodan jälkeisen ajan suurimpia sota-aluksia ja jää kokonsa puolesta vain nykyaikaisille lentotukialuksille.

 
Venäläisessä laivasto-osastossa on mukana myös pienempiä aluksia kuten Udaloy -luokan sukellusveneentorjuntahävittäjä.
 
Venäläistä laivasto-osastoa odotetaan kuun lopussa Englannin kanaaliin, jonne Kuninkaallinen laivasto järjestänee varsin vahvan vastaanoton. Venäläisiä aluksia seurannee ainakin brittilaivaston tyypin 23 fregatti ja uusin 45 tyypin hävittäjä.
 
NATO-maiden odotetaan valmistautuvan suurella operaatiolla seuraamaan venäläisten etenemistä Välimerelle saakka kylmän sodan ajalta tuttua kissa ja hiiri -leikkiä käyden.

Jutun pääkuva: Venäjän laivaston lentotukialus Admiral Kuznetsov, kuva Norjan puolustusvoimat

Avainsanat: , , ,

Share This