Venäläiset lisänneet vakoilua Pohjois-Ruotsissa

Ruotsin television SVT:n uutisen mukaan venäläisten epäillään lisänneen vakoilua Ruotsin puolustusvoimia vastaan Pohjois-Ruotsissa. Ilmitulleissa tapauksissa venäläisvakoojat ovat suunnanneet toimintaansa myös yksittäisiin sotilaisiin.

“Joka viikko on ollut turvallisuuteen liittyvä välikohtaus, joko suuremmassa tai pienemmässä mittakaavassa”, sanoo Ruotsin pohjoisen maanpuolustusalueen komentaja, eversti Mikael Frisell SVT uutisille.

Epäillyt vakoilutapaukset ovat liittyneet sotilaskohteiden tai -harjoitusten vakoiluun. Tämän lisäksi vakoojat ovat suunnanneet toimenpiteitä Ruotsin puolustusvoimien henkilöstöön joko sosiaalisessa mediassa tai tosielämän kohtaamisissa.

Ruotsin television jutussa luetellaan myös havaittuja epäilyttäviä toimia, kuten usealla antennilla varustettuja vieraita ajoneuvoja harjoitusten yhteydessä, väärillä henkilöpapereilla esiintyviä henkilöitä, yhteydenottoja sosiaalisessa mediassa ja jopa EU-tutkimusprojektissa olleen venäläisen lentokoneen luvaton laskeutuminen Kiirunaan sopivasti sotaharjoituksen aikana.

SVT kertoo myös, että venäläistaustaiset henkilöt olisivat uhkaavasti lähestyneet Nato-maan sotilashenkilöä ravintolaillan aikana Luulajassa vaatien tietoja Naton toiminnasta.

Ruotsin puolustusvoimat ovat sisäisesti kehottaneet henkilöstöään erityiseen valppauteen venäläisten vakoilua vastaan.


Kuva: kuvakaappaus SVT Norrbottenin raportista
Katso myös: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/misstankt-ryskt-spionage-okar-i-norra-sverige

Avainsanat: , , ,

Share This