Viimeinen vaaliväittely Trump vastaan Biden

Pauli Järvenpää

Viimeinen presidentinvaaliväittely ennen 3. marraskuuta tapahtuvaa vaalipäivää käytiin torstaina 22.10. republikaanisen presidentti Donald Trumpin ja hänen demokraattihaastajansa Joe Bidenin välillä. Tilaisuus oli järjestetty Belmontin yliopistossa Louisvillessä Kentuckyssä.

Oli pelättävissä, että tästäkin väittelystä olisi sukeutunut varsinkin ensimmäisen debatin kaltainen päällehuutamistilaisuus, jossa haastaja Biden sai äänensä tuskin kuuluviin, mutta toisin kävi: väittely ei ollut enää kilpalaulantaa, vaan asiakysymyksiin paneutuvaa keskustelua.

Keskustelussa käytiin läpi niin ilmastonmuutos, koronavirus, rotukysymykset kuin talous ja Kiinakin, mutta vaikka näissä kaikissa kysymyksissä ehdokkaat olivat selkeästi eri linjoilla – voisi sanoa kuin yö ja päivä – kumpikin pelasi omilla vahvuuksillaan maltillisesti, jopa presidentillisesti.

Väittelyn moderaattori, NBC -televisiokanavan Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Kristen Welker onnistui paremmin hillitsemään ehdokkaiden keskustelua kuin ensimmäistä väittelyä moderoinut Fox Newsin uutisankkuri Chris Wallace.


Kolme kansallisella tasolla järjestettyä väittelyä on siis nyt ohi. Onko niillä vaikutusta vaalitulokseen? Tuskinpa. Ja jos on, niin ei kenties kovin suurta.

Ensimmäisen debatin kohdalla tulokseksi jäi vain suuri määrä hämmennystä. Kolmannessa ehdokkaat pääsivät esteettä esittämään kantojaan, mutta tässä vaiheessa vaaleja jo merkittävä osa, ehkä nyt jo kolmannes äänistä on annettu postiääninä tai muin äänestyskeinoin.

Tästä eteenpäin presidentinvaalit jatkuvat niin, että varsinainen vaalipäivä on tiistai 3. marraskuuta 2020. Äänestäjät äänestävät tuolloin omaa ehdokastaan ja ehdokkaat saavat kustakin osavaltiosta ja DC:stä tietyn, osavaltion äänimäärään suhteutetun lukumäärän valitsijamiehiä taakseen. Äänestyspäivän jälkeen valitsijamiehet kokoontuvat omissa osavaltioissaan 14. joulukuuta 2020 ja antavat äänensä. Äänet toimitetaan Yhdysvaltain senaattiin ja lasketaan kongressissa 6. tammikuuta 2021.

Presidentinvaalien voittamiseen tarvitaan 270 ääntä. Voittaja vannoo presidentin virkavalan 20. tammikuuta 2021.

Tätä kirjoitettaessa on vielä epäselvää, tuleeko presidentti Trump hyväksymään vaalien lopputuloksen, mikäli se kääntyy häntä vastaan. Ainakaan julkisuudessa hän ei ole toistaiseksi ilmaissut myönteistä kantaansa.

Avainsanat: , , ,

Share This