Viimeisellä rannalla

Kalottireitti ja Mallan luonnonpuisto

Suomen Sotilaan numerossa 2/2012 Eerikki Rundgrén vie meidät Lapinsodan viimehetkiin Mallan rinteille. Mutta kuinka löydän vanhoille taistelupaikoille ja mitä sieltä löytyy?

Ruotsista Suomen kautta Norjaan kulkevalla Kalottireitillä on pituutta peräti 800 kilometriä. Tästä noin 70 kilometriä kulkee Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella ja Mallan luonnonpuistossa. Kilpisjärveltä Haltille kulkeva polku on sekin osa Norjan Kautokeinoon päättyvää Kalottireittiä.

Kesällä Kalottireitille kannattaa lähteä vasta heinäkuun alun jälkeen, sillä kesäkuussa tunturissa saattaa olla vielä paikka paikoin paksultikin lunta. Varustautumisessa kannattaa ottaa huomioon arktiseen ilmastoon kuuluvat nopeat sään muutokset. Vielä heinäkuussakin saattaa tunturissa sataa lunta.

Saanan ympäristössä on maastossa vielä kaikenlaista sotaromua ja Mallan luonnonpuistossa saksalaisten Lyngen-asemaan kuuluvia rakennelmia. Mallan luonnonpuiston läpi kulkeva Kalottireitti on helppo tavoittaa Kilpisjärveltä käsin. Tien varresta kertyy puolustusasemiin matkaa nelisen kilometriä. Yksi vaihtoehto on matkustaa Kilpisjärveltä Koltalahteen päivittäin liikennöivällä laivalla. Koltalahdesta voi jatkaa patikoiden kolmen valtakunnan rajapyykille ja edelleen Kalottireittiä takaisin Kilpisjärvelle. Tässä tapauksessa käveltävää kertyy vajaa viitisentoista kilometriä.

Mallatunturit rauhoitettiin ensimmäisen kerran jo Venäjän vallan aikana vuonna 1916. Luonnonpuisto Mallasta tuli, kun itsenäisessä Suomessa perustettiin ensimmäiset kansallis- ja luonnonpuistot vuonna 1938. Helsingin yliopisto perusti Kilpisjärvelle biologisen aseman vuonna 1964.

Mallan erityispiirre johtuu maaperän kalkkipitoisuudesta ja sen mukanaan tuomasta harvinaisesta kasvilajistosta. Mallassa on esimerkiksi koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen uhanalaisten sammalten keskittymä. Pelkästään kesän 2010 lajikartoituksessa löytyi kuusi erityistä suojelua vaativaa lajia. Miten löydän saksalaisten puolustusasemat Mallatunturien rinteiltä? Lisätietoja Mallan luonnonpuistosta ja kolmen valtakunnan rajapyykille vievästä Kalottireitistä osoitteessa www.luontoon.fi/malla Ulkoilukartta Halti – Kilpisjärvi 1:50 000.

Patikoi Suomen Sotilaan erikoistoimittajan, erä- ja luonto-opas Eerikki Rundgrenin matkassa tutustumaan saksalaisten viimeisiin puolustusasemiin Mallan luonnonpuistossa ja lue saksalaisten Birke- ja Nordlicht-operaatioista Suomen Sotilaan numerosta 2/2011.

Käsivarren erämaa-alue on kesälläkin vaativaa vaellusmaastoa. Tuulen kääntyessä pohjoiseen kesäkeli muuttuu hetkessä täysin toiseksi ja aukeassa maastossa suojan etsiminen voi olla vaikeaa.”

Avainsanat: , ,

Share This