Washingtonin vallanvaihto 2021

Pauli Järvenpää

Että piti vielä tämäkin tulla koetuksi: presidentillinen vallanvaihto Washingtonissa vuonna 2021.

Jutun pääkuva: presidentti Donald Trump yllytti aikaisemmin iltapäivällä yleisötilaisuudessa kannattajansa ryntäämään Yhdysvaltojen kongressirakennukseen vaatimaan presidentinvaalituloksen virallistamisen keskeyttämistä. Kuva: Tyler Marbler, cc-lisenssillä.

Ja millainen vallanvaihto siitä on sukeutunut! Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on juuri antanut uhkavaatimuksen, että varapresidentti Mike Pencen on ryhdyttävä presidentti Donald Trumpin erottamiseen vuorokauden sisällä tai muuten presidenttiä odottaa virkarikossyyte.

Tämä kova linja tietysti juontaa juurensa viime keskiviikkoillan ja -yön tapahtumiin, jolloin joukko presidentti Trumpin kiihkokannattajia hyökkäsi senaattiin ja edustajainhuoneeseen, ja sitä seuranneessa järjettömässä mellakoinnissa sai surmansa viisi ihmistä.

Pelosi on antanut varapresidentti Pencelle 24 tunnin vastausajan vaatimuksen esittämisestä lukien. Kongressin demokraattiset edustajat sekä kasvava joukko republikaaneja ovat asettuneet tukemaan Pelosia. Jos asia ei etene, Pelosin mukaan edustajainhuone tulee esittämään Trumpille virkasyytettä.

Presidentinvaalin valitsijamiesäänet suljettuna puurasioihin, jotka kongressin henkilökunta kantoivat turvaan rakennukseen hyökänneiltä mielenosoittajilta. Kuva: senaattori Jeff Merkeley, cc-lisenssillä.Nyt ei siis ole enää juurikaan erimielisyyttä siitä, tulisiko presidentin joutua tilille mahdollisesta osuudestaan kansanjoukkojen kiihottamisesta noina keskiviikkoyön ratkaisevina tunteina tai siinä vaiheessa kun väkijoukko kerääntyi hyökkäykseensä, vaan nyt keskustellaan siitä, käytetäänkö presidentti Trumpin kohdalla oikeuden toteuttamiseksi perustuslain 25. lisäystä vaiko virkarikossyytemenettelyä.

Useimmat asiantuntijat tuntuvat kallistuvan nyt sille kannalle, että perustuslain 25. lisäys saattaisi olla käyttökelpoisempi ja erityisesti nopeampi menettely, nyt kun yhtä mieltä ollaan laajasti siitä, että presidentti Trump saattaa aiheuttaa välittömän uhan niin Yhdysvaltain demokratialle kuin sen perustuslaille.

Perustuslain 25. lisäys sallii Yhdysvaltain presidentin erottamisen virasta, jos varapresidentti ja hallituksen enemmistö arvioivat, että presidentti on kykenemätön tehtäväänsä.

Jos tällainen päätös esitetään kongressille ja kongressi sen hyväksyy, varapresidentistä tulee välitömästi virkaa tekevä presidentti. Tässä tapauksessa varapresidentti Mika Pence hoitaisi virkaa tekevänä presidentti Trumpin tehtäviä 20. tammikuuta 2021 saakka, jolloin juuri valittu Joe Biden astuisi virkaansa Yhdysvaltain 46. presidenttinä.

Kongressirakennuksesta häädetyt mielenosoittajat uhmasivat Washington DC:n julistamaa ulkonaliikkumiskieltoa vielä kongressirakennuksen edustalla ennen lopullista häätöään alueelta. Kuva: Tyler Merbler, cc-lisenssillä

Share This