Wikileaks paljasti CIA:n tiedustelutekniikoita

Wikileaks ravisuttaa jälleen länsimaisia turvallisuusviranomaisia paljastuksillaan. Paljastussivuston uusin “datadump” toi julkisuuteen asiakirjoja, jotka kertovat miten Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA on pyrkinyt erilaisilla hakkerointitekniikoilla keräämään tietoja mm. älypuhelimista ja muista älylaitteista, kuten nettiin liitetyistä televisioista.

Materiaalin mukaan mm. Applen puhelimet ja Samsungin televisiot olisi pystytty kaappaamaan tiedustelutarkoituksiin. Molemmat yritykset toteavat paljastuksiin, että laitteiden tietoturvaa on kehitetty koko ajan eikä kuluttajien tarvitse olla huolissaan.

Julian Assange pakoilee pidätysmääräystä Ecuadorin suurlähetystössä, Lontoossa. Kuva: Snapperjack, CC-lisenssillä

Julian Assange pakoilee pidätysmääräystä Ecuadorin suurlähetystössä, Lontoossa. Kuva: Snapperjack, CC-lisenssillä

Myös suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure on mainittu CIA:lta peräisin väitetyissä dokumenteissa. Yhtäältä F-Securen suojaa on pidetty helppona nakkina tiedusteluyrityksille, toisaalta yhtiötä on luonnehdittu ärsyttäväksi haitaksi tiedustelutoiminnalle. Tivi-lehdelle puhuneen F-Securen Mikko Hyppösen mukaan kyseessä on kissa ja hiiri -leikki, jossa tuotteen suojaa parannetaan koko ajan sitä mukaa kuin tietoturvapuutteita löytyy.

Uutistoimisto Reutersin nimettömien lähteiden mukaan Wikileaksin saamat asiakirjat ovat mahdollisesti vuotaneet CIA:n käyttämältä ulkopuoliselta alihankkijalta.

Presidentti Donald Trumpin hallinnolle uutinen on erittäin nolo ja hankala. Trump on aikaisemmin kehunut Wikileaksia, joka taannoin paljasti presidenttiehdokas Hillary Clintonin hakkeroituja sähköposteja. Nyt Wikileaks kampittaa vakavalla tavalla Trumpin johtaman maan tiedustelukykyjä paljastamalla myös vastustajille tiedustelutoiminnassa käytettyjä menetelmiä ja kykyjä.

Wikileaksin perustaja Julian Assange piileskelee edelleen Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa. Hän sai maasta poliittisen turvapaikan vuonna 2012, mutta ei ole voinut poistua lähetystöstä, sillä muuten hänet pidätettäisiin välittömästi. Assange on etsintäkuulutettu Yhdysvalloissa salaisen materiaalin julkaisusta sekä Ruotsissa raiskauksesta.

Wikileaks on aikaisemmin saanut tukea myös Venäjältä, joka on käyttänyt Wikileaksia informaatio-operaatioissa mm. vaikuttaakseen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Tiedustelupiireissä uskotaan, että demokraattipuoluetta haitanneet Wikileaksin sähköpostipalajastukset on saatu Venäjän tiedustelutoiminnan tuloksena.

Ks. myös www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/nain-kommentoi-f-securen-hypponen-cia-vaitteita-fair-play-6631093


Jutun pääkuva: CIA:n päämaja Langleyssä, Virginian osavaltiossa. Kuva: Carol M. Highsmith, Library of Congress, public domain.

Avainsanat: , , , , ,

Share This