Yllätysilmoitus: Kiina vähentää joukkojaan 300.000:lla

Kiinan johtajalta Xi Jinpingiltä kuultiin yllätysilmoitus voiton päivän paraatin puheessa: Kiina aikoo supistaa joukkojaan 300.000:lla. Xi ei tarkentanut koska supistukset maan 2,3 miljoonan miehen armeijaan tehdään.

Joukkojen supistaminen voidaan nähdä jonkinlaisena kädenojennuksena alueen muille valtioille ja Yhdysvalloille, jotka ovat olleet huolissaan Kiinan kasvavasta sotilaallisesta toiminnasta alueella.

Xi:n ilmoitus saatiin Pekingissä tänään ensimmäistä kertaa järjestetyn massiivisen voiton päivän paraatin yhteydessä. Paraatilla Kiina halusi juhlistaa toisen maailmansodan lopullista päättymistä Japanin keisarikunnan ehdottomaan antautumiseen Yhdysvalloille.

Aikaisemmin Kiinan kansantasavallassa ei ole juhlittu toisen maailmansodan päättymistä näin näyttävästi: paraatit ovat rajoittuneet Maon johtaman kommunistisen vallankumouksen ja kansantasavallan perustamisen juhlistamiseen.

Kiina on nyt halunnut tuoda esille niitä valtavia ponnistuksia ja kärsimyksiä, joita kiinalaiset joutuivat kestämään Japanin miehitysvallan ja sodan aikana. Kiinalaisia arvioidaan sodan aikana kuolleen n. 15 – 20 miljoonaa.

Vaikka kiinalaisten uhrauksia toisessa maailmansodassa kunnioitetaan laajalti, monien länsimaiden edustajat suhtautuivat skeptisesti kutsuun osallistua voiton päivän juhlallisuuksiin Pekingissä. Valtiopäämiestason edustajien lähettäminen olisi voitu tulkita tueksi Kiinan suurvaltatavoitteille ja militaristiselle pullistelulle. Kiina on toistuvasti vaatinut Japanilta anteeksipyyntöä toisen maailmansodan johdosta, minkä lisäksi mailla on aluekiistoja.

Toisen maailmansodan aikaisilta länsiliittotuneilta mm. Britannialta ja Australialta paraatia seuraamaan lähetettiin vain suurlähettilästason edustus. Yhdysvallat ja Japani jättivät viime hetkellä paraatiin osallistumisen väliin. Joitakin entisiä valtionjohtajiia osallistui juhlallisuuksiin kuten Britannian entinen pääministeri Tony Blair. YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon oli myös osallistujien joukossa.

Venäjältä paraatiin osallistui presidentti Vladimir Putinin lisäksi maan armeijaa edustava sotilasosasto. Korkean tason edustuksen ja sotilasosaston lähettivät myös mm. Egypti, Kazakstan, Kirgistan, Kuuba, Meksiko, Mongolia, Pakistan, Serbia, Tadzikistan ja Valko-Venäjä.

Jotkut analyytikot ovat arvioineet, että suuren sotilasparaatin tarkoituksena on myös ollut kääntää huomiota pois Kiinan viimeaikaisista taloushuolista. Pekingin paraatin onnistumiseksi tehtiin kuitenkin huomattavia taloudellisia uhrauksia: alueella toimintansa keskeytti muutamaksi päiväksi yli 12.000 tehdasta ja voimalaitosta, jotta Pekingin ilmanlaatu saatiin paranemaan ja ilma kirkastumaan paraatin ajaksi.

Alla Kiinan television suora ohjelmatallenne paraatista. Varsinainen sotilaallinen osuus alkaa kohdasta 1:00:00.

Avainsanat: , , , ,

Share This