SAAB GRIPEN hävittäjät saapuvat kesällä Suomeen päälentonäytökseen Kuopioon!

Sveitsiläislentäjät ottavat tuntumaa kaksipaikkaiseen Gripen NG (E-F) testikoneeseen siellä jossain Ruotsin saaristossa.

Ruotsin Ilmavoimat on vahvistanut osallistuvansa Gripen hävittäjillä Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen 18.-19.6.2016 Kuopiossa. Kuopioon saapuu kolme Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS39C Gripen taistelukonetta Norbottenin 21. Lennostosta Luulajasta. Gripenit esiintyvät niin ilmassa kuin maassa. Uutta NG -mallia esitellään tapahtumassa omalla osastolla.

Suomen Sotilas matkustaa toukokuussa Ruotsiin seuraamaan Hornetin korvaajaksikin esitetyn uuden Gripen NG-konetyypin virallista ensiesittely-lentoa 18.5., josta lisää näillä sivuilla ja Suomen Sotilas -lehdessä.

Gripen kehitettiin alun alkaen Ruotsin omiin tarpeisiin, torjumaan ja lyömään potentiaalisena uhkana pidettyjen maiden hävittäjiä. Gripen on erittäin monipuolinen hävittäjä joka kykenee täyttämään laajan skaalan tehtäviä ilman maassa suoritettavia muutoksia. Gripen on varustettu nykyaikaisimmilla sensoreilla ja lentojärjestelmillä ja on helppo huoltaa ja korjata, myös maasto-olosuhteissa, asevelvollisten toimin, vähin resurssein. Gripen on kehitetty Ruotsin maantietukikohdille, joissa lentoonlähtö, laskeutuminen ja polttoaine- ja ammustäydennykset voidaan toteuttaa vaativissakin olosuhteissa. Tällaisena kone soveltuisi hyvin myös Suomen tarpeisiin.

Suomen Sotilaan riippumattomien tutkimusten mukaan Gripen NG (JAS39E/F) voisi olla hyvä vaihtoehto Suomelle kun Hornetin tilalle etsitään seuraajaa. Koneen elinkaarikulut ja lentotuntihinta ovat huomattavasti alemmat kuin sen kilpailijoilla ja kone on siitä huolimatta täysin vertailukelpoinen suorituskyvyssä. KOneella on myös rajoitettu ilmasta maahan toimintakyky.

Taistelukone on aina kompromissi, mutta NG näyttäisi olevan onnistunut sellainen. Varmuus asiasta saadaan kuitenkin vasta käytön myötä. Arviointia vaikeuttaa myös meneillään oleva nopea ilmasodankuvan muutos. Mikä on miehitetyn taistelukoneen rooli tulevaisuuden taivailla Suomen Sotilaassa pohditaan.

Ruotsin_Ilmavoimien_Gripen_talviauringossa_3_low

Gripen on ollut operatiivisessa käytössä vuodesta 1997. Järjestelmää päivitetään jatkuvasti uusimmalla teknologialla ja suorituskyvyllä vastatakseen muuttuvia operatiivisia tarpeita. Kuopion päälentonäytöksessä esiintyvät koneet ovat 2000-luvulla käyttöön otettua Gripenin C versiota. Uusimmat, Ruotsin ja Brasilian tilaamat Gripen NG (Next Generation) hävittäjät ovat jo seuraavaa hävittäjäsukupolvea ominaisuuksisltaan ja ne otetaan käyttöön kolmen vuoden sisällä. Uuden Gripen NG:n virallinen julkistaminen tapahtuu 18.5.2016, josta Suomen Sotilaan seuraajat saavat suoran raporttimme paikan päältä Linnköpingistä.

Gripen on operatiivisessa käytössä Ruotsissa, Etelä-Afrikassa, Tšekin Tasavallassa, Unkarissa ja Thaimaassa. Lisäksi The Empire Test Pilot School Iso-Britanniassa käyttää Gripeniä koelentäjäkoulutuksessa.

Gripen NG on nimetty yhdeksi ehdokkaaksi korvaamaan Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet hävittäjiä ensi vuosikymmenellä.

SAAB AB esittelee Gripen NG koneen kehitystä omalla osastollaan päälentonäytöksessä.

Lue lisää ilmasodankäynnin muutoksesta ja päälentonäytöksestä viikolla 16 (18.-22.4.) ilmestyvästä Suomen Sotilas -lehdestä.

Ruotsin_Ilmavoimien_Gripen_talviauringossa_1_low

Yksipaikkainen Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS39C Gripen ilmataisteluvarustuksessa ohjukset siivissä Pohjois-Ruotsin yllä. Kone on 21.lennostosta Luulajasta eli samasta lennostosta josta Gripenit tulevat Kuopioon. Kuva Ruotsin Ilmavoimat.

 

Share This