Afganistan Etelä-Vietnamin tiellä

Kunduzin romahdus saattaa ennakoida kehityskulkua koko Afganistanissa. Hallituksen joukkojen osaaminen ja moraali on osoittautunut odotettuakin heikommaksi. 

Afganistanin Taliban-liikkeen onnistui valloittaa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001 merkittävä kaupunki Afganistanissa. Syyskuun 28. päivänä kapinalliset ottivat haltuunsa 300 000 asukkaan Kunduzin Afganistanin pohjoisosassa. Kunduzin valtaus, joka kesti useita päiviä, on merkittävä symbolinen voitto Afganistanin kapinallisille. Kaupunki oli viimeinen, jota liike puolusti marras-joulukuussa 2001 sitä vastaan käydyssä salamasodassa, joka päättyi Talibani-liikkeen syöksemiseen vallasta. Nyt kapinallisten onnistui valloittaa kaupunki ensimmäisenä Afganistanin merkittävistä kaupungeista. Symboliseksi kaupungin valtauksen teki myös sen valtauksen toteutuminen päivää ennen presidentti Ashraf Ghanin ”kansallisen yhtenäisyyshallituksen” ensimmäistä vuosipäivää.

Yllätyksenä Kunduzin kaatuminen ei tullut. Kuten Suomen Sotilas aiemmin keväällä (3/2015) raportoi, kapinallisten vuosittainen kevätoffensiivi käynnistyi poikkeuksellisesti Pohjois-Afganistanista. Kevään aikana, erityisesti 24.4.2015 käytyjen yhteenottojen myötä, kapinallisten onnistui edetä Kunduzin porteille. Kapinalliset ottivat haltuunsa 40-50 kylän muodostaman Gortepan alueen, joka ulottuu lähimmillään kahden kilometrin päähän Kunduzin keskustasta. Alue toimi syyskuussa Kunduzin valtausoperaation lähtöalueena. Gortepaan eteneminen huhtikuussa oli merkittävää myös siitä näkökulmasta, että alue rajaa jo pidemmän aikaa kapinallisten tukialueina toimineisiin Chardaran ja Qala-e Zalin piirikuntiin. Virallisesti piirikuntien valta vaihtui heinäkuussa, jolloin hallituksen edustajat vetäytyivät alueelta. Afganistanin asevoimien epäonnistui kevään taisteluissa puhdistaa Gortepa ja lähialueet kapinallistoiminnasta. Armeija pystytti sen sijaan tukikohdan kaupungin ja Gortepan välisen tien yhteyteen, pyrkien näin estämään kapinallisia etenemästä kaupunkiin. Tämä ei estänyt kapinallisia vahvistamasta otettaan Kunduzia ympäröivistä strategisesti merkittävistä alueista.

Seurauksena oli, että kapinallisten onnistui toiminnallaan uhata kaikkia turvallisuusjoukkojen huoltoreittejä samalla, kun kapinalliset itse vahvistivat otettaan kaupungista koilliseen sijaitsevassa Imam Sahibin piirikunnassa, kaakkoon sijaitsevassa Khanabadin piirikunnassa ja etelässä sijaitsevassa Ali Abadin piirikunnassa. Jälkimmäisessä piirikunnassa kapinalliset kohtasivat vastarintaa hallitusta kannattavien tadzikkien toimesta, mutta tämä ei estänyt kapinallisten asettumista alueelle. Lopuksi elokuun puolivälissä kapinallisten onnistui ottaa haltuunsa Aqtasshin alue Khanabadin piirikunnassa: samalla kapinalliset katkaisivat Kunduzin läänin yhteydet naapurilääniin Takhariin.

Moraali murtuu

Kapinallisten eteneminen kaupunkiin kolmesta eri suunnasta ei kohdannut merkittävää vastarintaa: talibanien onnistui vallata hallituksen avainvirastot lähes vastarinnatta. Kapinalliset murtautuivat kaupungin vankilaan ja vapauttivat sadat rikolliset ja kiinnisaadut kapinalliset. Afganistanin hallitukselle järkyttävintä lieneekin ollut kaupungin turvana virallisesti olleiden 7 000 sotilaan, poliisin ja puolisotilaallisten joukkojen täydellinen luhistuminen arviolta vain satoihin yltävien kapinallisjoukkojen edessä. Osa joukoista vetäytyi Kunduzin lentokentälle. Tänne myös kapinalliset etenivät, yrittäen 28.-29.9. yöhyökkäystä lentokentälle. Yhdysvaltojen ja Afganistanin ilmavoimien ilmaiskut pelastivat lentokentän. Kentälle lennätettiin vahvistukseksi Yhdysvaltojen ja Afganistanin erikoisjoukkoja. Kentältä erikoisjoukot yrittivät pelastaa Kunduzin pohjoispuolella kapinallisten piirittämäksi joutuneen sadan afgaanisotilaan osaston. Operaatio ei onnistunut ja kaksi päivää sinnitelleet afgaanisotilaat joutuivat antautumaan 30.9.2015.

Kapinallisten taitava psykologinen sodankäynti siivitti Taliban-liikkeen etenemistä kaupunkiin. Jo ennen offensiivia, kapinallisten soluttautuessa kaupunkiin, kapinalliset levittivät sosiaalisessa mediassa viestiä ”lähestyvästä voitosta” ja [muslimien Ramadan-kuukauden lopettavan juhlan] ”Eid-yllätyksestä”. Kaupunkiin etenevät kapinalliset käyttivät megafooneja kehottaen kaupunkilaisia pysymään sisätiloissa. Välittömästi kaupungin valtauksen jälkeen liikkeen uusi johtaja Akhtar Mansur kehotti taistelijoitaan kohtelemaan siviilejä ja ”lyötyä vihollista” hyvin.  Samalla kapinalliset väittivät kiinnittävänsä erityistä huomiota sairaaloihin ja muihin humanitäärisiin kohteisiin. Viestinnässään kapinalliset pyrkivät esiintymään siviilien suojelijoina.

Yhdysvaltojen ilmavoimien tukema Afganistanin asevoimien vastahyökkäys alkoi 29.9.2015  ja 1.10.2015 mennessä pääosa Kunduzista oli jälleen päätynyt väliaikaisesti hallituksen haltuun. Kapinallisten vastahyökkäys johti kuitenkin epäselvään tilanteeseen, joka päättyi 4.10.2015 hallituksen uuteen ilmoitukseen kaupungin valtauksesta.

Sorry about that…

Vaikka ”taistelu Kunduzista” vaati 5.10.2015 mennessä ”vain” reilut 50 kuollutta ja 600 haavoittunutta, muuttui Kunduzin vapautus katastrofiksi Afganistanin hallituksen ja erityisesti Yhdysvaltojen kannalta maineenhallinnan näkökulmasta: Yhdysvaltojen ilmavoimat iskivät 3.10.2015 vahingossa useampaan otteeseen ”Lääkärit ilman rajoja” (MSF) -järjestön sairaalaan, surmaten 12 järjestön työntekijää ja kymmenen potilasta.
th-2
Afganistanin hallitukselle, Yhdysvalloille ja laajemmin länsimaille Kunduzin luisuminen kapinallisille on merkittävin takaisku sitten presidentti Obaman ja Naton päätöksen vetää joukkonsa Afganistanista. Alaa seuranneille se ei kuitenkaan ole mikään yllätys. Etelä-Vietnamin neljänkymmennen vuoden takaista tapahtumakulkua muistuttava kehitys on ollut nähtävissä jo vuosia ennen amerikkalaisten lähtöä. Myös lännen julkisuuden hallinta ja siviileihin kohdistuneet iskut, vaikka ne olisivatkin vahinkoja, muistuttavat ikävällä tavalla Vietnamissa kärsitystä nöyryytyksestä. Kunduzin kaatuminen ei ollut seurausta kapinallisten sotilaallisesta ylivoimasta, vaikka kapinallisten offensiivi  hyötyikin merkittävässä määrästä Pakistanin Zarb-e Azb –offensiivin seurauksena maasta Afganistaniin ajettujen jihadistien tuesta, jotka täydensivät nyt kapinallisten rivejä.

Suurin syy Kunduzin kaatumiseen löytyy kuitenkin Afganistanin hallinnon sisäisestä heikkoudesta. Kaupungin poliittiset johtajat ja virkamiehet ovat olleet tukkanuottasilla jo pitkään: presidentti Ghanin nimittämä kuvernööri, taustaltaan pataani Mohammad Omar Safi ei tullut toimeen pääministerin Abdullah Abdullahin nimittämien varakuvernöörin Hamdullah Daneshin ja poliisipäällikön Mohammad Qasim Jangalbaghin kanssa, jotka kuuluvat tadzikkien Jamiat-i Islami -puolueeseen. Hallinnon sisäiset riidat johtivat hallinnon maineen rapautumiseen ja teki näin Kunduzista helpomman valloitettavan kapinallisten näkökulmasta kuin kapinallisten sydänmailla sijaitsevien Kandaharin ja Helmandin valtauksen, joiden hallinnot ja turvallisuuskoneistot ovat yhtenäisempiä. Kunduzin hallinnon uusimiseen on nyt myös pakkotila, sillä entisen kuvernöörin on kerrottu paenneen Kunduzin kaatumisen jälkeen ulkomaille.

th-3

Lue lisää aiheesta Suomen Sotilaasta www.suomensotilas.fi/tilaa

Marraskuussa ilmestyvässä numerossa muun muassa analyysia Syyrian tilanteesta.

 

Ps.

Afganistanissakin vaikuttaja-agenttien veri näyttää vetävän juurille: http://www.rferl.org/content/afghanistan-russia-dostum-seeks-military-help/27293696.html – entisen Neuvostoliiton suojatit kaikkialla maailmassa ovat tunnistaneet Venäjän entisekseen ja palaavat ruotuunsa. Saa nähdä sulaako kalifaattikin pakkasukko ja ohjataanko sen lopulta melkoisen juurettomat taistelijat uusiin seikkailuihin, ehkä Turkkiin, Jordaniaan tai Pakistaniin?

Avainsanat: , , ,

Share This