Afganistan… revisited

Venäjä toistaa Neuvostoliiton toimintamallia vuosikymmenien taakaa. Afganistanin hallitus kutsui neuvostoarmeijan avukseen vuonna 1979. Sota päättyi venäläisten sotilaalliseen ja poliittiseen tappioon ja Neuvostoliittokin romahti.

Historia ei toista itseään mutta se tuntuu jälleen rimmaavan.

Syyrian hallitus on virallisesti pyytänyt Venäjältä sotilasapua.

 

Bashar al-Assad ja Vladimir Putin

Bashar al-Assad ja Vladimir Putin

Venäjän lain mukaan maan joukkojen käyttäminen ulkomailla edellyttää Venäjän kaksikamarisen eduskunnan ylemmän kamarin virallista lupaa, joka myönnetään maan presidentille eli asevoimien ylipäällikölle. Äsken päättyneessä Federaation neuvoston suljetussa kokouksessa Venäjän presidentti Vladimir Putin pyysi ja – ja kas kummaa -sai yksimielisellä päätöksellä luvan Venäjän asevoimien käyttöön Syyriassa.

Ainakin toistaiseksi sotilasapu on rajattu Venäjän ilmavoimien taistelukäyttöön “terroristijoukkoja” vastaan Syyrian aluella Syyrian hallituksen virallisesti pyytämän sotilasavun puitteissa. Venäjä ei aio osallistua maasotaoperaatioihin omilla joukoillaa.Toisin sanoen on odotettavissa, että koska venäläiset toimivat Syyrian hallituksen pyynnöstä ja luvalla, tulevat maaliluetteloon kuulumaan myös ISISiä vastaan taistelevat Assadin hallinnon vastustajat.

Venäläisten näkökulman mukaan YK:n päätöslauselmaa ei tarvita, koska Syyrian laillisen hallituksen pyyntö tekee siitä kansainvälis-oikeudellisesti laillista sellaisenaan, päinvastoin kuin Yhdysvaltain johtaman 60 valtion liittoutuman toiminta Islamilaista valtiota vastaan Syyrian alueella, koska liittoutumalla ei ole toimintaansa Syyrian lupaa eikä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa. Irakin alueella Yhdysvaltain liittoutuma toimii kuitenkin Irakin hallituksen pyynnöstä ja luvalla, venäläiset ystävineen kuitenkin myöntävät.

Putin hakee nyt rajojaan Syyriassa. Jos länsi tulee nielemään pureksimatta Venäjän diktaattorin uusimman peliliikkeen, tulee se olemaan Putinille merkittävä arvovaltavoitto. Syyrian sisällissotaa ei näin ratkaista, mutta Assadin hallinnon asemaa kyllä vahvistetaan ja niiden Assadin vastustajien asemaa heikennetään, jotka ovat tähän asti taistelleet myös ISISiä vastaan.

Assadin diktatuurin vahvistaminen ei ole avain ISIS:n murskaamiseen. Yhteistyö Venäjän ja Assadin kanssa on tie Syyrian maltillisen opposition hävittämiseen ja parantaa myös Venäjän mahdollisuuksia operoida Ukrainan ja Venäjän etelärajan suunnilla.

Avainsanat: , , , ,

Share This