Dassault Rafale Kauhava Air Show 2020 -tapahtumassa

Vaikka HX-hankkeen vähiten mediassa esillä oleva vaihtoehto on ranskalainen Dassault Rafale -monitoimihävittäjä, se ei tarkoita suinkaan sitä, etteikö se olisi kilpailukykyinen, vaan johtuu vain ja yksinomaan sen valmistajan Dassault Aviationin ainutlaatuisesta viestintälinjauksesta.

Dassaultilla nimittäin uskotaan perinteisesti siihen, että sotilaskalustohankinnat ovat herrasmiesten välistä business-to-business-markkinoitia, jolle liiallinen julkisuus myyjän taholta ei ole välttämättä hyväksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Rafale on kilpailijoittenssa lailla esillä Puolustusvoimien tapahtumissa sekä merkittävimmissä yleisötapahtumissa, mutta Dassault ei pommita jatkuvasti mediaa lehdistötiedotteillaan, mistä johtuen se mainitaan varsinkin valtamediassa kilpailijoitaan harvemmin.

Dassault Rafale Rovaniemellä talvitestauksessa 2019

Kauhavan uutiset

Kauhava Air Show 2020 -tapahtumassa Dassault oli paikalla kahden Rafale -monitoimihävittäjän, vakuuttavan soololentonäytöksen sekä isohkon näyttelyosaston voimin. Suomen Sotilas on laatinut Rafalesta erään maailman laajimmista tietopaketeista, joka julkaistiin alunperin Suomen Sotilaan numeroissa 05/2019 ja 06/2019. Viimeksi kerroimme Rafalesta Ilmavoiminen HX Challenge -testaus- ja todennustapahtuman yhteydessä tammikuussa 2020. Lue juttu tästä.

Rafale-erikoisnumeron kansi. Lataa ilmaiseksi klikkaamalla kuvaa.

Dassault Aviation osti omaan käyttöönsä Suomen Sotilaan Rafale -erikoisnumeron (eli Suomen Sotilaan numeroiden 05/2019 ja 06/2019 artikkelit yksissä kansissa) levitysoikeuden viime talvena ja on jakanut sitä omissa tilaisuuksissaan. Voit ladata tämän maailman muhkeimman 40-sivuisen Rafale-tietopaketin ilmaiseksi PDF-tiedostona tästä (Rafale Reprint Distribution A3).

Kauhava Air Show 2020 -tapahtuman merkittävimmät Rafale-uutiset liittyivät sen nykyisten ja tulevien kehitysversioiden uusien suorituskykyjen ja aikataulujen tarkentumiseen. Tuorein 2020 palveluskäytössä ja tuotannossa oleva kehitysversio Rafale F3R, jonka merkittävimpiä uusia suorituskykyjä ovat keskimatkan MBDA Meteor -ilmataisteluohjukset, Thalesin TALIOS -maalinosoitussäiliö sekä maahan törmäämisen estävä automaattinen AGCAS -järjestelmä.

Seuraava kehitysversio on vuonna 2025 alkavaan palveluskäyttöön tähtäävä Rafale F4, jossa tulevat olemaan kehittyneemmät viesti- ja tietoliikenneominaisuudet, kehittyneempi ELSO-suorituskyky, uudet MICA NG -ilmataisteluohjukset sekä uudet 1 000 kg AASM-täsmäpommit/ohjukset.

Seuraavan F5 -kehitysversion palveluskäytön pitäisi alkaa noin 2030 ja sitä seuraavan F6-kehitysversion noin 2040. Lisäksi Rafale toimii lähivuosista alkaen ainakin 2040-luvulle tulevan ranskalais-saksalais-espanjalaisen kuudennen sukupolven Dassault FCAS – monitoimihävittäjän kehitysalustana eli kaikki seuraavaan sukupolven hävittäjään kehitettävät uudet suorituskyvyt otetaan käyttöön myös Rafalessa, jos se on vain suinkin mahdollista. Ainakin Ranskan ilmavoimissa ja merivoimien ilma-aselajissa Rafalea on tarkoitus käyttää tulevan FCAS -kaluston rinnalla vähintään vuoteen 2060, mikä tekee pääkäyttäjien tukeman elinkaaren ja modernisoinnin osalta siitä Suomen Ilmavoimille houkuttelevan HX-vaihtoehdon.

Eräs varsinkin englanninkielisessä alan mediassa valitettavan yleinen Rafaleen liittyvä harhaluulo on sen kypäränäytön väitetty muita HX-kilpailijoita alhaisempi suorituskyky. Koska todellisuudessa vuodesta 2005 alkaen Rafalessa on ollut palveluskäytössä eri käyttäjillä useampia kypäränäyttöä (Thalesin TopOwl/TopSight/TopNight -versiot ja Elbit Targo 2) ja ja seuraava on tulossa Rafale F4 -kehitysversion myötä, Rafale on kypäränäytön osalta täysin muiden HX-kilpakumppanien tasolla. Itse asiassa koko HX-valikoiman ainoa suorituskyvyllään joukosta erottuva kypäränäyttöratkaisu on F-35:lla kiitos sen virtuaalisen 360 asteen virtuaalinäkymän koneen rakenteiden läpi mahdollistavan DAS-järjestelmän.

Rafale-monitoimihävittäjä on kaksimoottorinen

Rafalen uusia toimituksia, kauppoja ja taistelukäyttöä

Intian ilmavoimien 2016 tilaamasta 36 Rafalesta viisi ensimmäistä toimitettiin tilaajan 17. laivueelle (Golden Arrows) Ambalan lentotukikohtaan 29.7.2020. Rafale-hävittäjien palveluskäyttö (alustava operatiivinen valmius) alkoi Intian ilmavoimissa virallisesti 10.9.2020. Kaikkiaan 17. laivueelle (Golden Arrows) toimitetaan 18 Rafale-hävittäjää helmikuuhun 2021 mennessä.

Loput Rafale-hävittät toimitetaan 2-4 hävittäjien erissä joka toinen kuukausi siten, että kaikki 36 hävittäjää toimitetaan vuoden 2021 aikana.

Intian ilmavoimien Rafale-hävittäjä nousukiidossa.

Koska Kreikan ja Turkin välinen jo vuodesta 1923 jatkunut kiista maiden aluevesistä Itä-Välimerellä on voimistunut sen jälkeen kun alueelta on viime vuosina löydetty kaasu- ja öljyesiintymiä, Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis ilmoitti 12.9.2020 asehankinnoista ja asevoimien vahvistamisesta.

Kreikka tilasi Ranskalta 18 Rafale-hävittäjää (6 Rafale C F3R -uustuotantokonetta ja 12 käytettyä Rafale C/B F1/F2 -hävittäjää Ranskan ilmavoimien vahvuudesta), neljä BELHARRA-fregattia ja Yhdysvalloilta neljä Sikorsky MH-60R -suto-helikopteria. Samalla tilattiin Kreikan merivoimien neljän Hydra (MEKO 200) -fregatin modernisaatio, uusia panssarintorjunta- ja ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä, ilmataisteluohjuksia, uusia torpedoja ja asevoimien kyberkykyjen kehittämistä. Myös Kreikan ilmavoimien F-16 -hävittäjät modernisoidaan AESA-tutkilla. Kreikan asevoimien vahvuutta nostetaan 15 000 sotilaalla.

Kreikan ilmavoimat ovat perinteinen Dassaultin hävittäjien käyttäjä, joka 1974 osti 40 Mirage F.1 -hävittäjää, 1985 50 Mirage 2000 -hävittäjää ja 2000 15 Mirage 2000-5 -hävittäjää. Rafale-hankinnalla korvataan vanhempaa, 1980 alkaen käytössä olevaa Mirage 2000 -kalustoa.

Vuorostaan Ranskan ilmavoimat korvaavat vahvuudestaan Kreikalle toimitettavat Rafale-hävittäjät ennen vuodenvaihdetta tehtävällä 12 uuden hävittäjän tilauksella. Tämä uusi tilaus täydentää aiempaa Ranskan tilausta 2022-2024 toimitettavista 28 Rafale-hävittäjästä. Lisäksi Ranska aikoo 2023 tilata 30 Rafale-hävittäjää lisää toimitettavaksi 2027 alkaen.

Rafalen uusin palveluskäytössä oleva Rafale F3R -kehitysversio suoritti taisteludebyyttinsä Ranskan ilmavoimien käytössä iskuissa Islamilaista valtiota vastaan 19.9.2020 Syyriassa ja Irakissa.

Rafale-hävittäjät muodostelmassa

Avainsanat: , , , ,

Share This