Elokuva tammisunnuntaista teattereissa lauantaina 26.1.2018

Uusi Tammisunnuntai 1918 -elokuva on nähtävissä laajemmassa levityksessä ensi lauantaista 26.1. alkaen Finnkino-paikkakuntien elokuvateattereissa.
 
Kyseessä on dramatisoitu dokumenttielokuva ja se on osa Suomi 100 -hanketta.
 
Tammisunnuntaina 27.1.1918 – sata vuotta sitten – suojeluskunnat aloittivat senaatin ylipäälliköksi nimittämän kenraali Mannerheimin käskystä venäläisten varuskuntien aseistariisunnan Pohjanmaalla. Samaan aikaan Suomen vasemmisto-oppositio aloitti Helsingissä ja suuremmissa etelän kaupungeissa aseellisen vallankumousyrityksen.
 
Ilkka Vannen ohjaama ja Marko Röhrin tuottama uusi elokuva käsittelee objektiivisesti ja mukaansa tempaavasti sadan vuoden takaista tapahtumakulkua Suomessa ja ulkomailla, joka johti ensimmäisen maailmansodan ja emämaa-Venäjän vallankumousten kautta itsenäisyysjulistukseen, vapaustaisteluun, kapinaan, vallankumoukseen ja lopulta sisällissotaan. Käsikirjoitus on Antti Tuurin ja sen historiallisen objektiivisuuden ovat tarkastaneet alan asiantuntijahistorioitsijat, joista eräs on Martti Häikiö.
 
Tapahtumia seurataan tiiviisti ja hienosti visualisoituna niin globaalissa viitekehyksessä kuin paikallisesti yksittäisten Suomen historiassa myöhemmin paljon vaikuttaneiden tuolloisten nuorten aktivistien kautta. Elokuvan tarkasti historiaa seuraava polttopiste on Ylistarossa, yhdessä niistä viidestä paikkakunnasta Pohjanmaalla, jossa aseistariisunta alkoi maanantain 28.1. vastaisena yönä. Ylistarossa suojeluskuntalaiset ja Vöyrin sotakoulun oppilaat riisuivat tuona yönä aseista 400 venäläissotilasta. Elokuva antaa katsojilleen samalla kokonaiskuvan Suomen tiestä sisällissotaan kumpaakin puolta kuullen, sekä jännittävän draamadokumenttielämyksen, jonka henkilöihin on helppo samaistua. Aktivistien joukosta löytyy monelle nykysuomalaiselle yllättäviäkin henkilöitä, kuten tapahtumahetkellä sata vuotta sitten 22-vuotias myöhempi ulkoministeri, Helsingin Sanomien Eljas Erkko, joka oli keskeisessä roolissa ase kädessä vapauttamassa Suomea Tammisunnuntaina 1918.
Dramatiikkaa ja vauhtia dokumentista ei puutu. Jännitys tiivistyy tilanteen kehittyessä ja huipentuu yhtäältä epäonniseen postijunan syöstämiseen kiskoilta ja onnistuneeseen lähes verettömään aseistariisuntaan.
 
Elokuva on syntynyt kokonaan ilman yhteiskunnallista tukirahoitusta.
 
Suomen Sotilas tutustui elokuvaan ennakkonäytöksessä Helsingissä tammikuun alussa. Elokuvaa on esitetty ennakkonytäntöinä yksittäisillä paikkakunnilla jo marraskuusta 2017 lähtien, mutta laajempaan levitykseen se tulee vasta ensi viikonloppna.
 
Suomen Sotilas suosittelee. Elokuva olisi hieno ja varmasti nuorisoa puhutteleva väline vaikkapa koulujen historian opetukseen.

Share This