Erikoistehtävissä palvelleet kotiutuivat

Kaartinjääkäri Eric Pulkka. Kuva: Puolustusvoimat

Puolustusvoimista siirtyi 16.9. reserviin saapumiserän 1/20 erikoistehtävissä palvelleet 1400 nuorta miestä ja naista. Yksi heistä on Santahaminan Kaartin Jääkärirykmentistä kotiutuva kaartinjääkäri Eric Pulkka Nurmijärveltä, jonka Suomen Sotilas tapasi Kehä 20 paikallispuolustusharjoituksessa Espoossa viime viikolla.

Kaartinjääkäri Pulkka kertoi kokemuksistaan: ”Halusin sotilaspoliisiksi minimiä pidemmästä palvelusajasta huolimatta ja nyt jälkeenpäin voin sanoa, että valintani oli onnistunut. Olen päässyt työskentelemään ja viettämään aikaa hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Koulutuksemme kiinnostavin osa oli harjoittelu ihan oikeilla kohteilla. Joka neljäs viikko osunut vartioviikko oli myös ihan kivaa ”oikeaa” sotilaspoliisin toimintaa.

Nuorten SM-tason judokan harrastuksen tuomat taidot ovat varmaan avuksi voimankäytön koulutuksessa, kysymme. ”No eivät olleet, sillä saamme käyttää ainoastaan meille opetettuja tekniikoita”, korjaa Pulkka ja jatkaa: ”Urheilijana ehkä jaksoi paremmin, kun välillä aamuvarhaisestä yömyöhään painoimme harjoituksissa, mutta unenpuute rasitti varmaan ihan samoin kaikkia. Minusta tuli palveluksen aikana sosiaalisempi ja ryhmätyötaitoni ovat kehittyneet. Olen oppinut palveluksessa sietämään paremmin stressiä ja haastavien tilanteiden luomia paineita. Palveluksen aikana sain myös idean hakea koulutukseen, jolla tähdätään Rajavartiolaitoksen tai Poliisin palvelukseen.”

Näytämme oheisella videolla kotiutuvan varusmiehen toimintaa, kun hän toimii omassa sodanajan tehtävässään. Sotilaspoliisit saapuvat tarkistamaan kiinteistön, jolla on havaittu epäilyttävää toimintaa. Oikean tilanteen tavoin aluetta ei ole etukäteen eristetty, joten pysäytetyn ajoneuvon kuljettajalle ilmoitetaan kuuluvasti: ”Harjoitustoimintaa!” Näin ei tarpeettomasti säikytellä mahdollisia vahingossa kohteeksi joutuvia sivullisia. Tässä ei kyllä täysin onnistuttu, sillä ”paikallinen asukas” peura pelästyi pahanpäiväisesti.Kuvaamassamme harjoituksessa tuli sotilaspoliiseille myös tappioita, sillä tämän harjoituksen maalimiehet olivat erittäin taitavia. Kaksipuolisen taisteluharjoituksen tietokoneet miinustavat armotta varomattoman tai vain huono-onnisen taistelijan pois pelistä ja silloin lääkintähenkilöstökin saa harjoitusta. Sotilaspoliisit saivat kuitenkin suoritettua tehtävänsä näistä tappioista huolimatta. Haastattelemamme kaartinjääkäri Pulkka esiintyy videon jälkipuoliskon kiinniottotilanteessa käskyttäjänä. Voimankäyttö on tarkoin säädeltyä eikä sitä saa käyttää enempää, kun on välttämätöntä. Niinpä taistelija suuntaa aseensa kohdehenkilön jalkoihin heti, kun on ilmeistä, ettei epäilty ”pahis” ryhdy vastarintaan. Partion muut sotilaspoliisit suorittavat kiinnioton.

Seuraavaksi on tuoreella reserviläisellä edessä työpaikan etsintä ja judoharrastuksellekin riittää taas paremmin aikaa. Myöhemmin odottavat Rajavartioston sekä Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeet.

Suomen Sotilas toivottaa menestystä kaikille uusille reserviläisille!

Avainsanat: , , ,

Share This