EU:n asedirektiivi käsittelyssä tänään – sisäministeri Orpo ei matkusta kokoukseen

Terroristit tappoivat Pariisissa 132 ja haavoittivat yli 350 ihmistä viime marrastuussa. Vain viisi päivää myöhemmin EU:n komissio esitti asedirektiivin muutosta, johon kuuluu muun muassa täys- ja puoliautomaattiaseiden kieltäminen kokonaan. Tämä täyskiellon ehdottaminen tuli suurena järkytyksenä Suomen ammunta- ja aseharrastajille. Sillä olisi vakavat vaikutkset metsästäjille, asekeräilijöille ja maanpuolustusta tukevalle reserviläisammunnalle.

Komission esitystä ei ehditty laatia vain viidessä päivässä, vaan se on asevastaisen Italian Fabio Marinin johtaman ”Anti-Firearms Trafficking Task Forcen” valmistelema muutosehdotus, joka on laadittu jo vuonna 2013. Silloin esitys ei saanut laajempaa kannatusta.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok)

Sisäministeri Petteri Orpo (kok)

EU:n asedirektiiviehdotuksesta on kohistu Suomessa sen syntyhetkistä lähtien. Viime joulukuussa puolustusministeri Jussi Niinistö (PS) esitti Suomen kannaksi täys- ja puoliautomaattiasekiellon poistamista direktiivistä tai Suomelle poikkeuslupaa olla toteuttamatta tätä kohtaa direktiivistä, tai jos sekään ei onnistuisi, niin Suomi voisi jättää direktiivin yksinkertaisesti toimeenpanematta. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei ottanut puolustusministerin esitykseen kantaa silloin, mutta lupasi hoitaa asian niin, ettei sitä tarvitse pohtia.

Asiaa on kevään myötä käsitelty paljonkin, viimeksi 3.6.2016 eduskunnan suuressa valiokunnassa, jonka lausunto on jonkinlainen kompromissi Suomen aseharrastajien kannalta. Eduskunnan suuren valiokunnan esityksen mukaan esim. yli 10 patruunan lippaat ns. pitkissä aseissa ja yli 20 patruunan lippaat pistooleissa olisivat edelleen muuttumassa laittomiksi.

Vaikka esitys ei ole ihanteellinen ase- ja ammuntaharrastuksen kannalta, se on Suomen Sotilaan haastatteleman sisäministeriön ampuma-aselain valmistelutyössä mukana olleen poliisitarkastaja Seppo Sivulan mukaan parempi kuin alkuperäinen esitys.

Metsästäjät, ampujat ja reserviläiset saavat jännittää vielä asian etenemistä, sillä EU:n sisäministerit kokoontuvat perjantaina 10.6. pohtimaan asedirektiivin toimeenpanoa EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon.

Suomen sisäministeri Petteri Orpo asettaa kuitenkin kokoomuksen puoluekokouksen ministeritehtäviensä suhteen etusijalle. EU:n sisäministerikokoukseen menee Petteri Orvon sijasta valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen. Halutessaan sisäministeri Orpo olisi ehtinyt molempiin tapahtumiin.

Onko sisäministeri Petteri Orpo täysin sitoutunut ajamaan Suomen hallituksen ja eduskunnan kantaa asedirektiiviasiassa?

Suomen Sotilas seuraa asioiden kehittymistä.

Avainsanat: , , , ,

Share This