Haaskalla

jaakkopuuperaTerrorismi ja populismi ovat ongelmia, mutta ne eivät ole uhkia. Ne ovat oireita taudista mutta vain oireita.

Jos lääkitys ja huomio kohdistetaan pelkästään oireisiin, eikä itse tautiin oireiden takana, voi seurauksena olla taudin paheneminen.

Meillä vapaan, riippumattoman median edustajilla, on keskeisenä osana länsimaista oikeusvaltiota ja demokratiaa sekä koko sivilisaatiotamme suuri vastuu siinä, kuinka ongelmat ja uhkat kohdataan ja miten ongelmiin reagoidaan ja uhkia torjutaan. On nimittäin kammottavan totta, että kovin monen päätöksentekijän tiedot perustuvat pitkälti joukkotiedotusvälineiden antamaan maailmankuvaan tai ainakaan he eivät uskalla äänten menettämisen pelossa nousta sitä vastaan. Media voi olla osaltaan lääke oireisiin, mutta useammin sen valtavirta vain pahentaa tautia ja sen oireita lyhytnäköisellä välittömän voiton tavoittelullaan.

Ei mediaa pidä eikä voi suitsia. Veri kadulla on aina myynyt, ja se vetää puoleensa haaskaeläimiä. Mutta haaskalla elävät myös populismi ja terrorismi. Mielten ja ruumiiden terrorisointi.

Terrorismi on aidosti uhka eikä pelkkä ongelma vain Euroopan ulkopuolella, muiden muassa Irakissa ja Afganistanissa sekä Lähi-idässä ja eräillä Afrikan alueilla. Näissä maissa ihmiset yksinkertaisesti tottuvat jatkuviin räjähdyksiin, ammuskeluun ja väkivallan uhkaan. Ihminen on kovin älykäs, kestävä ja erityisesti hyvin sopeutuva eläinlaji. Me kaikki olemme, ihan ihonväriin ja uskontoon katsomatta.

Terroriin ja/tai populismiin nojaavat liikkeet ovatkin itse asiassa hätää kärsimässä. Se kaikkein pahinkaan haaskalintumedia ei nimittäin jaksa enää juosta joka pommi-iskun tai äärihörhön vaalikampanjoinnin perässä, kun ne yleistyessään kärsivät inflaation, menettävät uutisarvonsa ja suuren “jännää” kaipaavan yleisön mielenkiinnon. Terrorismi ja populismi elävät julkisuudesta ja julkisuudessa. Jos ne eivät sitä saa, ne kuolevat. Kuinka kävikään anarkistien, punaisten prikaatien ja IRA:n? Kuinka on käymässä ISILin?

Populismista kauhuissaan oleva valtamedia ruokkii populisteja ja terroristeja yksioikoisella täysin vailla analyyttisuutta olevalla pintatilannekuvallaan. Halutaan komea, iso otsikko ja myyntiä. Halutaan olla ensimmäisenä kertomassa, eikä silloin voida ehtiä, tai usein edes osata, esittää ilmiöitä niiden viitekehyksessä. Todellisuus vääristyy ja pornografisoituu. Ihmisiä ei tulisi aliarvioida tiedonvälityksen kohteena.

Mutta ei ongelmia vaikenemallakaan ratkota. Kansainvälistyvässä maailmassa ongelmatkin ovat yhteisiä. Terrori ei ole yksin islamilaisen maailman ongelma monessakaan mielessä. Poliittista ja uskonnollista väkivaltaa on esiintynyt kaikkialla läpi ihmiskunnan historian, ja se on ani harvoin johtanut mihinkään. Harva valtio saatikka kulttuuri on romahtanut terrorismiin. Populismiin sen sijaan hieman useampi.

Ei. Terrorismia ja populismia ei tule aliarvioida ongelmana ja pahimmillaan jopa uhkana, mutta ei sitä pitäisi ruokkiakaan. Sen ruokaa on julkisuus. Tarvitsemme yhä vähemmän ja yhä parempaa uutisointia ja analyysia meitä vaivaavista ongelmista ja uhkaavista vaaroista. Vähemmän isoja otsikoita ja enemmän taustoitettua tietoa. Ihan oikeasti se myös myy. Niille, joita kiinnostaa vain roska, kannattaa toki myydä tositeeveetä, mutta kyllä ihmiskunnassa riittää sellaisiakin maksukykyisiä asiakkaita, jotka haluaisivat vakavista asioista vakavasti otettavaa tekstiä.

jaakko.puupera (at) suomensotilas.fi

PS. Jos median jättiläiset ryhtyvät hyssyttelemään asioita ja uutisoimaan vain poliittisesti korrektisti populistien tai terrorismin pelossa, ampuvat ne omia tavoitteitaan jalkaan. Eihän säätiedotuksiakaan tarvitse suodattaa. Kyllä ihmiset kestävät kohdata totuuden. Mutta asioiden salailua ja suoranaista valehtelua ihmiset eivät enää siedä, eikä se ole enää mahdollistakaan nykymediassa, jossa kenelläkään ei ole enää tiedonvälityksen monopolia. Liioittelu ja valheellisen tiedon tahallinen levittäminen sen sijaan on entistä helpompaa. Ammattilaisilta edellytetään ahkeruutta ja ammattitaitoa sen torjumiseksi. Kielloilla ja vihapuhepoliiseilla asiaa ei ratkota.

Avainsanat: , ,

Share This