Hornetille seuraaja

Jussi NiinistoIlmavoimat on nopeutensa johdosta puolustuksemme keihäänkärki. Se on parhaillaan saavuttamassa historiansa parhaan iskukyvyn, mutta vanhentuvat aikanaan hyvin ilmapuolustustamme palvelleet Hornetitkin.

Siksi olen valtuuttanut puolustusvoimat käynnistämään hankkeen Hornetien suorituskyvyn korvaamiseksi. Tavoitteena on korvata 2020-luvun puolivälistä alkaen poistuva kalusto monitoimihävittäjällä. Päätös hankkeen käynnistämisestä perustuu hallitusohjelmaan ja saamaani esiselvitykseen Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamisesta.

Hävittäjähanke kulkee puolustushallinnossa nimellä HX-hanke. Aikataulu on suunniteltu. Ensinnäkin tietopyyntö lähetetään helmikuussa. Määräaika vastauksille on lokakuu 2016. Toiseksi tarjouspyyntö lähetetään keväällä 2018. Varsinainen hankintapäätös allekirjoitetaan 2021, eli lopullinen ratkaisu on seuraavan hallituksen heiniä.

Tulevan hävittäjän valinnassa huomioidaan neljä osa-aluetta: turvallisuuspolitiikka, sotilaallinen suorituskyky, elinkaarikustannukset sekä huoltovarmuus ja teollinen yhteistyö.

Tuleva hävittäjä on joko yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Rafale, ruotsalainen Jas 39 Gripen NG, amerikkalaisen Boeingin F-15 Eagle tai F-18 Super Hornet tai niin ikään amerikkalaisen Lockheed Martinin F-16 tai F-35. Hintahaitari liikkuu 5 ja 10 miljardin välillä.

Kuten ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri on todennut, Suomi voi hankkia Hornetien tilalle kahtakin konetyyppiä. Mitään vaihtoehtoa ei tässä vaiheessa kannata sulkea pois. Suomi kilpailuttaa itselleen hinta-laatu -suhteeltaan parhaan mahdollisen hävittäjäsuorituskyvyn, jolla se pystyy uskottavalla tavalla vastaamaan tulevaisuuden ilmapuolustuksestaan.

Avainsanat: , , , , ,

Share This