Hypersooninen uhkakuva

Sotateknologian ja ohjusten kehittyessä valtavaa vauhtia Suomen puolustusvoimien päätös panostaa ensin ilmatorjuntamme korkeatorjuntakyvyn uudelleen luomiseen ja kehittämiseen vaikuttaa hyvin perustellulta. Lähivuosina on tavoitteena hoitaa kuntoon korkeatorjuntakyky. Myöhemmin on kuitenkin palattava erikseen nopeasti kehittyviin ja lisääntyviin kvasiballistisiin sekä hypersoonisiin uhkiin, joiden torjuntaan ei ole vielä tarjolla järkeviä ratkaisuja. Nyt ballististen ohjusten torjuntaan käytetty euro voisi olla muutamassa vuodessa hukattu euro. Tarjolla olevat järjestelmät ovat huiman hintaisia, eivätkä ne vastaa panostehokkaasti edes tämänhetkiseen Suomeen ilmasta kohdistuvaan mahdolliseen uhkaan. Ilmatorjuntaan ja erityisesti korkeatorjuntaan on silti panostettava, kuten nyt ollaan tekemässä.

Perinteisellä ballistisella ohjuksella tarkoitetaan projektiilia, joka lentää havaintojen perustella laskennallisesti ennustettavalla ballistisella lentoradalla, mikä tekee sen torjunnan mahdolliseksi oikealla kalustolla. Helppoa se ei ole.


Suomen lähistöllä ainoita perinteisiä ballistisia ohjuksia ovat amerikkalaisvalmisteiset 300 km kantaman MGM-140 ATACMS -ohjukset sekä Varsovan liitolta ja Neuvostoliitolta jääneet 70–185 km kantaman 9K79 Totškat.

Vuodesta 2020 Venäjän ainoa palveluskäytössä oleva operatiivis-taktinen maasta maahan -ohjusjärjestelmä 9K720 Iskander ei ole ballistinen, vaan aivan eri oopperasta, koska sen hypersooninen Iskander-M-ohjus lentää Mach 6:n nopeudella kvasiballistisella lentoradalla 50 km:n korkeudessa ja tekee jatkuvasti 30–40 G:n sattumanvaraisia väistöliikkeitä aina siihen saakka, kunnes se syöksyy lähes pystysuoraan maaliin 5–7 metrin tarkkuudella. Tällä hetkellä länsimaista ei löydy riittävän tehokkaita keinoja sen torjuntaan.


Vielä hankalampia torjuttavia ovat Venäjän uudet hypersooniset ohjukset: ilmasta laukaistava, vuonna 2017 palveluskäyttöön otettu 10–12 Machin ja 2 000 km kantaman H-47M2 Kinžal sekä mahdollisesti vuonna 2022 palveluskäyttöön tuleva pinta-aluksesta tai sukellusveneestä laukaistava 8–9 Machin ja 1 000 km kantaman 3M22 Tširkon.

 


 

Lue lisää Suomen Sotilaasta 1/2021.

Lehti on myynnissä hyvinvarustetuissa lehtipisteissä 6.4. saakka. Katso lähin Suomen Sotilasta myyvä lehtipiste karttapalvelusta: www.lehtipiste.fi/880807.html

Tilaa Suomen Sotilas -lehti kotiisi: www.suomensotilas.fi/tilaa

Avainsanat: , ,

Share This