”Islamilaisen valtion” kakkosjohtaja kuoli – jälleen

Islamilainen valtio, ISIS tai ISIL, jatkaa tuhoaan Syyriassa ja Irakissa. Ihmisten lisäksi uhriksi ovat joutuneet myös kulttuurimuistomerkit kuten muinaisen Palmyran rauniot.

ISIS:n eteneminen ja toiminta muistuttaakin takavuosien talibanien valtaannousua Afganistanissa. Tuhosivathan talibanitkin niin ihmiset kuin buddhalaiset muistomerkit kunnes Yhdysvaltojen ja “Pohjoisenliiton” väliintulo ajoi talibanit maan alle. Islamilaisen hirmuvallan voittokulku ei ole kuitenkaan ongelmatonta Syyriassakaan.

Suomen Sotilas -lehden numeron 3/2015 turvallisuuskatsauksessa viime kesäkuussa kerroimme, että Yhdysvallat ilmoitti ISIL-terroristiryhmän kakkosjohtajan Fadhil Ahmad al-Hayalin eli hajji Mutazzin kuolleen.

Al-Hayal taitaa olla kuitenkin kovempaa tekoa. Elokuussa tuli uusi ilmoitus, jossa Mutazzin väitetään kuolleen – jälleen – 18.8.2015 tehdyssä ilmaiskussa lähellä Mosulia. Ilmaisku kohdistui al-Hayalin ajoneuvoon. Tämän lisäksi ilmaiskussa kuoli ISILin mediavastaava Abu Abdullah.

Amerikkalaisviestimet luonnehtivat al-Hayalia ISILin kakkosjohtajaksi ja shuuraneuvoston jäseneksi. Hän vastasi mediatietojen mukaan ISILin operaatioista Irakissa sekä ajoneuvojen, ihmisten, aseiden ja räjähteiden kuljetuksista Irakin ja Syyrian välillä. Al-Hayalin kerrotaan olleen jo Irakin al-Qaidan jäsen. Sitä ennen hän palveli everstiluutnanttina Saddam Husseinin armeijan tiedustelussa ja erikoisjoukoissa.

Al-Hayalin uutisoitiin niinikään saaneen surmansa Yhdysvaltojen ilmaiskussa jo aikaisemminkin, joulukuussa 2014. Mikäli uutinen al-Hayalin kuolemasta osoittautuu tällä kertaa paikkaansa pitäväksi, on sen vaikutus todennäköisesti vain hetkellinen. Useiden muiden merkittävien terroristiryhmien tavoin myös ISILissä merkittävillä johtajilla on valmiiksi valitut varamiehet jatkamaan toimintaa, kun tappioita syntyy.

chief-Ahmed-Al-Assir-250x194

Ahmed Al Assir

Share This