Israelin uusin sukellusvene valmistui saksalaiselta telakalta

Saksassa osataan edelleen vedenalaisten tekeminen. Israelin merivoimien viides Dolphin-luokan sukellusvene valmistui Thyssen-Kruppin telekalta Kielistä ja lähti matkalle Välimerelle ja kotitukikohtaansa Israeliin. Alusta odotetaan perille yli 3000 merimailin matkalta tammikuussa.

INS Rahav lähdössä telakalta Saksasta. Kuva Israel Defence Forces

INS Rahav lähdössä telakalta Saksasta. Kuva Israel Defence Forces

Diesel-sähköinen INS Rahav on sisaralustensa tavoin varustettu AIP-propulsiolla (Air Independent Propulsion), joka perustuu polttokennoteknologiaan ja jonka ansiosta se pystyy toimimaan pinnan alla pitkiäkin aikoja. 68,6 metriä pitkän aluksen uppouma on 2050 tonnia pinnalla ja 2400 tonnia sukelluksissa. Aluksen kulkunopeuden kerrotaan olevan yli 25 solmua ja sukellussyvyyden vähintään 350 metriä.

Israelin Dolphin-luokan sukellusveneissä on 35+10 hengen miehistö ja siinä on israelilainen taistelunjohtojärjestelmä. Joidenkin lähteiden mukaan alus pystyy myös iskemään maalle risteilyohjuksin, jotka voidaan varustaa ydinkärjellä. Aluksen perusaseistukseen kuuluu DM-2A4 Seehecht lankaohjatut torpedot, UGM-84C Harpoon meritorjuntaohjukset sekä Triton helikopterintorjuntaohjukset. Julkisissa lähteissä veneen hinnaksi mainitaan 650 miljoonaa euroa.

Saksa on tukenut taloudellisesti Israelin sukellusvenehankintaa. Saksa on maksanut kokonaan Israelin kaksi ensimmäistä Dolphin-sukellusvenettä, puolet kolmannesta ja kolmasosan kahdesta uusimmasta sukellusveneestä.


 

Jutun pääkuva: alusluokan ensimmäinen sukellusvene INS Dolfin kuvattuna vuonna 2010, kuva: Shlomiliss, CC-lisenssillä.

Avainsanat: , , ,

Share This