Kiinnittäkää turvavyönne

Joskus maailmanhistoriassa on viikkoja, joiden aikana tapahtuu valtavasti tulevien vuosien ja vuosikymmenten kehityssuuntaa määrittäviä asioita. Ennustamaan ei allekirjoittanutkaan halua ryhtyä, mutta “hullun vuoden” 2020 kahdella viimeisellä kuukaudella on melko suuri potentiaali kääntyä tällaiseksi ajanjaksoksi, jota tutkitaan ja taivastellaan vielä aikojen päästä. Jälkikäteen kaikki varmaankin näyttää hyvin selvältä: “näinhän piti tapahtua”.

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä nähtiin sunnuntaina suurimmat mielenosoitukset viikkokausiin, silmämääräisesti arvioituna ehkä jopa suuremmat kuin kertaakaan. Aljaksandar Lukashenkan hallussa oleva väkivaltakoneisto näytti myös ottaneen ns. uuden vaihteen päälle ja kumiluodein, kranaatein sekä yksityisasuntoihin tunkeutuen pyrkineen pelottelemaan yli satatuhatpäistä mielenosoittajajoukkoa. Tämä luku tosin koskee vain pääkaupunkia. Muuallakin on marssittu.

Suuri muutos- ja epävakauspotentiaali liittyy myös Yhdysvaltain 3.11. pidettävään presidentinvaaliin, jonka voitto juuri nyt näyttäisi kallistuvan demokraattien Joe Bidenille, ehkä jopa selkein lukemin. Mikään ei kuitenkaan ole kirkossa kuulutettua ja erityisesti voittomarginaalin jäädessä niukaksi saattavat edessä olla viikkokausien levottomuudet.

Tämä tuskin heijastuisi ensisijaisesti Yhdysvaltain toimintaan käynnissä olevien konfliktien tai selkeiden liittolaissuhteiden osalta, vaikka eskalaatioriski epäilemättä esimerkiksi itäisessä Euroopassa kasvaisikin.

Todennäköisempää on, että esimerkiksi kiinalaiset voivat lähteä testaamaan muskeleitaan Itä-Aasiassa hakien parempia neuvotteluasemia uuden hallitsijan vihdoin astuessa valtaan. Krim-skenaario esimerkiksi jollakin Taiwanin hallussa olevalla saarella ei ole poissuljettu. Ilman Taiwanin ja Yhdysvaltain voimakasta, mielellään välitöntä vastausta Peking voisi yrittää pakottaa Taipein neuvottelupöytään sopimaan vasallisuhteen ehdoista.

Vaikka Yhdysvalloissa onkin käyty keskustelua Venäjän, Iranin ja Kiinan suorittamasta vaalivaikuttamisesta, kiistat eivät näytä saaneen niin merkittävää asemaa vaalikamppailussa kuin vuonna 2016. Silmämääräisesti arvioituna amerikkalaiset ovat kasvattaneet informaatioresilienssiään.

Kiina on ollut keskeinen puheenaihe Yhdysvaltain presidentinvaalin ulkopoliittisessa keskustelussa. Kuvassa Trumpin haastaja Joe Biden presidentti Xi Jinpingiä tapaamassa.

Presidentti Donald Trump ei kuitenkaan näytä olevan tyytyväinen kaikkiin hallintonsa virastoihin ja hänen on väitetty aikovan mahdolliselle toiselle kaudelle päästessään ensimmäisenä vaihtaa CIA:n johtaja Gina Haspelin, FBI:n Christopher A. Wrayn ja puolustusministeri Mark Esperin.

Trumpin valinta tarkoittaisikin todennäköisesti lojaalisuuden merkityksen korostumista niin Yhdysvaltain sisäisissä valtakamppailussa kuin kansainvälisessä yhteistyössä. Presidentin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton on jopa arvioinut, ettei Nato kestäisi Trumpin toista kautta.

Vaihtoehtona Naton suoranaiselle hajoamiselle on sen vaikutuksen merkittävä lasku ja toisaalta tiivistyminen. Jälkimmäinen voi tapahtua, mikäli riittävän suuri osa jäsenmaista omaksuu aiempaa selkeämmin Trumpin ajaman poliittisen linjan tai ainakin mukautuu presidentin määrittelemiin intresseihin.

On huomattava, että Euroopan maat ovat ottaneet selkeästi aiempaa enemmän etäisyyttä niin Venäjään kuin Kiinaan että kasvattaneet puolustusmenojaan. Johtaako tämä Bryssel-johtoisen Euroopan valtakeskuksen syntymiseen vai entistä yhtenäisempään transatlanttiseen blokkiin, jää nähtäväksi. Bidenin tullessa valituksi jälkimmäinen kehitys voisi tapahtua pitkäjänteisemmin ja vahvemmalla arvopohjaisella painotuksella.

Palataan Valko-Venäjälle. Opposition keulahahmo Sviatlana Tsihanouskaja on kutsunut kansalaisia tänään alkavaan yleislakkoon. Toiveena on, että taloudelliset menetykset voisivat aiheuttaa riittävästi repeämiä maan vanhaan eliittiin.

Perinteisten “Häivy!” ja “Eläköön Valko-Venäjä!” -huutojen lisäksi sunnuntaina uudistettiin myös slaavilaista veljeyshenkeä: “Habarovskista Brestiin ei ole diktaattoreille tilaa!”

Share This