Korpisoturi: Suomen sotilaiden uusi puukko

Alussa oli kolme miestä – ja ajatus puukosta. Perinteisestä suomalaisesta sotilaspuukosta. Pykälää paremmasta vain. Työkalusta, jolla myös periaatteellisten erimielisyyksien ratkominen sujuu, puukosta, joka tuppineen olisi yhteensopiva kantojärjestelmien kanssa ja joka olisi niin hyvä kuin puukko inhimillisesti ajatellen voi olla. Suomalaisella sotilaalla kun on aina ollut ja tulee aina olemaankin puukko, mutta voisiko se olla nykyisiä parempi?

Ohjesääntöjen määräämässä sotilasvarustuksessa suomalaisen sotilaan puukko on poikkeus. Yksilöllinen valinta, joka heijastaa kantajansa mieltymyksiä. Tai paljastaa niiden puutteen.

Puukot ovat palvelusta varten hankittuja tai työkalupakin pohjalta palvelukseen lähdettäessä kaiveltuja, kurssi- tai perinnepuukkoja, aikansa teräasetrendien heijastuksia ja ylipäätään melkoisen sekalainen otos markkinoilla tarjolla olevia teräaseita, jotka sitten palvelevat taistelijan henkilökohtaisimpana työkaluna enemmän tai vähemmän onnistuneesti.

Tästä huomiosta syntyi ajatus perinteitä kunnioittavasta mutta modernin teknologian tarjoamia mahdollisuuksia toteutuksessaan hyödyntävästä kokonaan Suomessa valmistetusta uuden sukupolven sotilaspuukosta.

Suunnittelun lähtökohta

Korpisoturin suunnittelussa nojattiin vahvasti ammattisotilaista koostuvan fokusryhmän toiveisiin ja palautteeseen, ja puukon mittasuhteet ja kokonaispituus määrittyivät ryhmän toiveiden mukaisesti. Tuppineen 24 senttiä pitkä Korpisoturi on riittävän iso puukoksi mutta ei niin pitkä, että vyöhön, taisteluliiviin tai plate carrieriin kiinnitettynä pituutensa tai profiilinsa korkeuden puolesta rajoittaisi taistelijan liikettä tai tarttuisi kiinni esimerkiksi ajoneuvon luukuista liikuttaessa.

Terä

Perinteisen suomalaisen puukon malli on läpiruotinen hiiliterästerä, puusta tai tuohesta tehty kahva ja nahkatuppi. Korpisoturin kahvassa ja tupessa perinteisistä materiaaleista luovuttiin modernimpien hyväksi, mutta terämateriaaliksi valikoitui mm. puukkoseppien suosima Böhler 80 CrV2 –hiiliteräs. Rokka Knives tuotesuunnittelija – myöskin kokenut perinnepuukkoseppä – tuntee kyseisen työkaluteräksen erinomaiset ominaisuudet hyvin. Suomalainen metellurgi Juha Perttula on kehittänyt 80CrV2:lle erityisen lämpökäsittelymenetelmän joka mahdollistaa Korpisoturin terägeometrian niin, että kolmeen kertaan karkaistu mikroviisteetön terä vuolee aggressiivisesti pitäen kuitenkin teränsä ja samaan aikaan joustava hamara tekee kokonaisuudestajämerän. Testikäyttäjien toivomuksesta ruodin pää karkaistiin lasinrikkomislujuuteen ja siinä on silmä rannevarmistuksen mahdollistamiseksi.

Teränsuukarkaisun kovuus on 63 HRC

Hamara on jousimainen, kovuus 50 HRC

Kahva

Korpisoturin kahvaa suunniteltaessa tärkeää oli saada kaikissa olosuhteissa pitävän otteen tarjoava pinta. Edelleen, tavoitteena oli kahva, jonka muoto tukee mahdollisimman hyvin käyttöergonomiaa rajoittamatta sitä. Yksinkertainen kahvan muoto ei määrittele otetta puukosta käyttäjän puolesta ja mahdollistaa vaadittaessa myös epäortodoksiset otteet. Korpisoturin kahvan materiaaliksi valikoitui näin valettava TPE Dryflex, kestävä, lämmönvaihtelusta piittaamaton ja puukon tuppeensa naksulla pikemminkin kuin koko puukon mitan kitkalla tiukasti lukitseva kahva.

Tuppi

Korpisoturin tupen suunnitteluun käytettiin aikaa. Alkuperäinen ajatus nahkatupesta hylättiin jo alkumetreillä hanketta ja molle/pals –yhteensopivan valetun tupen erilaisia prototyyppejä mallinnettiin 3D –ohjelmilla ja tulostettiin testikäyttöön. Tavoitteena joka lopulta saavutettiin, oli tuppi, josta puukko ei omia aikojaan tipu, ja josta puukon voi vetää ja johon sen voi palauttaa yhdellä kädellä.

Tupen materiaaliksi valikoitui Karelinen puukuitukomposiitti, lämpövaihtelua kestävä, vettä imemätön ja tarvittaessa astianpesukoneella pesun kestävä suomalainen innovaatio. Tuppea suunniteltaessa otettiin huomioon myös se, että käyttäjiä on oikea- ja vasenkätisiä, ja tapoja kantaa puukkoa varusteissa on useita. Jotkut kantavat puukkonsa vyössä, toiset varustevyössä tai plate carrierissa tai liivissä, kahva ylös tai alas suunnattuna tai poikittain, ja kaikkien pitää pystyä kantamaan Korpisoturinsa haluamallaan tavalla. Tämän vuoksi Korpisoturin tuppi on kätisyydeltään vaihdettavissa ja koko tuotepaketin ainoa ei-suomalaisvalmisteinen osanen on tupen valittuun kantotapaan kytkevä Tactical tailorin Malice clip, jonka kiinnityssuunnan muuttamalla puukon saa haluamaansa kohtaan varusteitaan haluamassaan asennossa.

Rokka Knives

Jo runsaat viisi vuotta sitten käynnistynyt Korpisoturi –hanke yhtiöitettiin syksyllä 2018 jolloin yhtiön perustajajäsenten rinnalle otettiin kolme uutta osakasta ja toiminta käynnistyi toden teolla. Omistajapohjan laveneminen toi yhtiöön niin myynti- kuin markkinointiosaamistakin, ja Rokka Knivesin ensimmäisen tuotteen, Korpisoturin myötä yhtiön kuusi osakasta pääsevät lunastamaan suuria puheitaan.

Korpisoturi opetti nuorelle yritykselle kantapään kautta teollisen valmistamisen monipolvisen ja välillä ongelmallisenkin prosessin, ja yhtiön tavoitteena on, että samaan aikaan kun ensimmäistä puukkoa tarjotaan kuluttajille, ja jälleenmyyjäketjua edelleen kehitetään niin koti- kuin ulkomaillakin, Rokka Knivesin seuraavaa uutta tuotetta ei tarvitsisi odottaa vuoteen 2025.

Avainsanat: , ,

Share This