Kotimaista tehokasta virusten siivousta

Useimmat meistä tuntevat vetyperoksidin haavanpuhdistuksesta tai blondien hiusten värin salaisuutena – valkaisuaineena, mutta harvempi on kuullut sen käytöstä kaasuna dekontaminointiin ja sterilointiin.

Kaasumaista vetyperoksidia on kuitenkin käytetty jo kymmeniä vuosia erityisesti sairaaloiden, laboratorioiden, lentokoneiden ja erilaisten varusteiden ja ajoneuvojen dekontaminointiin. Kaasuna se ei vahingoita pintoja eikä elektronisia laitteita, mutta leviää tasaisesti käsiteltävään tilaan ja jo varsin matalat pitoisuudet tuottavat 6-log (99,9999) tuhon mikrobeille. Menetelmä tehoaa bakteereihin, viruksiin, homeisiin ja jopa itiöihin. CDC pitää Yhdysvalloissa vetyperoksidikaasua ainoana menetelmänä mm. pernaruton neutralointiin. Hieman seostamalla voidaan myös tuhota kaikki tunnetut kemialliset ja biologiset taisteluaineet. Menetelmän käyttöä on aikaisemmin rajoittanut laitteiden suuri koko ja korkea hinta sekä verrattain huono hyötysuhde. Vetyperoksidin kaasuunnuttaminen on lisäksi teknisesti erittäin haastavaa, koska epästabiilina molekyylinä se herkästi hajoaa prosessissa tuottaen happea ja vesihöyryä.

Suomalainen 2016 perustettu Cleamix Oy on kehittänyt täysin uuden tavan tuottaa suuria määriä vetyperoksidikaasua laitteella, jossa yhdistyy erittäin hyvä hyötysuhde pieneen kokoon ja painoon. Siinä missä kilpailijoiden laitteet painavat 70 – 227 Kg, Cleamixin laite mahtuu salkkuun, painaa 9,5 Kg ja tuottaa kaasua 4-20 kertaa enemmän kuin mikään markkinoilla olevista kilpailijoista hyötysuhteen ollessa yli 90%. Useita laitteita voidaan verkottaa keskenään ja käsiteltävän tilan koolla ei olekaan käytännön ylärajaa, joskin todelliset käyttökohteet ovat harvemmin tuhatta kuutiometriä isompia yksittäisiä tiloja.

Tuotteen kehitys lähti alunperin ilmavoimien tarpeesta dekontaminoida kemiallisille taisteluaineille altistuneita lentokoneita. Markkinoilta ei kuitenkaan löytynyt kenttäkelpoista ja tehokasta laitetta, menetelmähän on sinänsä tunnettu ja siitä on paljon tutkimusjulkaisua. VTT tuli tutkimustyöhön mukaan ja sitä kautta myös Cleamixin perustajat, joilla oli saman työryhmän kanssa toinen, vedenpuhdistukseen liittynyt projekti, lähtivät miettimään ongelmaa puhtaalta pöydältä. Tuloksena oli täysin uusi ratkaisu, jossa erittäin kompaktilla laitteella saatiin aikaan odotukset monin verroin ylittänyt tuote. Patentteja on haettu 24, joista puolet kansainvälisinä. Cleamixin tuotekehitystyön ohessa on syntynyt myös monia muita soveltavia innovaatioita. Cleamixin laite käyttää Vaisalan uutta Peroxcap – sensoritekniikkaa, joka mahdollistaa realiaikaisen saturaation hallinnan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Cleamixin laitteita voidaan täysin huoleti käyttää missä tahansa ympäristössä ja olosuhteissa, aine ei pääse kondensoitumaan pinnoille vahingossakaan. Vetyperoksidin kondensoituminen voisi johtaa materiaalivaurioihin ja tämä on rajoittanut aikaisempien ratkaisujen käytettävyyttä matalissa lämpötiloissa tai korkeassa suhteellisessa kosteudessa.

KORONAA TORJUMAAN

Laitteen käyttöliittymä.

Toimitusjohtaja Panu Wilskan mukaan Cleamix on myynyt tuotteitaan erityisesti Aasian markkinoilla, koronavirus-epidemia on antanut myynnille lisävauhtia. Sekä Puolustusvoimien Tutkimuskeskus että Nato ovat testanneet käyttöä kemiallisten aseiden neutralointiin ja esimerkiksi VX-hermokaasun, sariinin ja sinappikaasun osalta tulokset olivat 100% täydellisiä. Etelä-Korean tartuntatautivirasto KCDC käyttää laitteita BSL-3 laboratorioidensa dekontaminointiin, Cleamix oli mukana helmikuussa järjestetyssä ensimmäisessä käyttökerrassa ja tulokset olivat erinomaisia. Yritys odottaa Koreasta merkittäviä lisäkauppoja tämän vuoden aikana ja avauksia on tehty useisiin alueen maihin mm. Indonesiaan ja Kiinaan. Suomessa THL:n ohjeistuksen puuttuminen on hidastanut käyttöönottoa sairaaloissa ja julkisissa tiloissa – muualla maailmassa menetelmä on ollut standardi ainakin viimeiset 20 vuotta. Puolustusvoimien logistiikkalaitos käyttää Cleamixin laitteita homeen tappamiseen teltoista ja muista varusteista, lisäksi keskustellaan kriisinhallintamateriaalin käsittelystä niin kohdemaissa kuin kuljetuksissa. Cleamix tekee läheistä yhteistyötä VTT:n kanssa mm. biosidisen tehon todentamisessa, VTT:n mukaan laitteella voidaan “nitistää” myös erittäin ongelmallinen C.Auris sieni, joka on aiheuttanut paljon päänvaivaa erityisesti USA:ssa ja Englannissa. Laitteen tehosta kertoo jotain se, että 36 kuutiometrin koetilassa pernarutto-verrokki kuolee 17 minuutissa ja 10 kuution koetilassa 11 minuutissa startista.

Käytännössä laite viedään käsiteltävään tilaan, joka suljetaan tiiviisti. Esimerkiksi sairaalahuone dekontaminoidaan sulkemalla tai peittämällä ensin ilmastointi, jonka jälkeen laite asetetaan keskeiselle paikalle, tilaan tuodaan pari tavallista pöytä/lattiatuuletinta, joilla varmistetaan kaasun tasainen leviäminen ja suljetaan ikkunat ja ovet. Ovien tiiveyden voi varmistaa teippaamalla karmien aukot umpeen. Ohjelma asetetaan ja käynnistetään etänä tablettitietokoneella, käsittely kestää yhdestä kahteen tuntia olosuhteista riippuen. Siivouksen jälkeen kaasun poistumista nopeutetaan katalyyttikonvertteriksi kutsutulla laitteella, joka käynnistetään käsittelyn päätteeksi. Pitoisuuden laskettua turvalliselle tasolle voidaan huone ottaa takaisin käyttöön. Tuloksena on 6-log dekontaminointi kun sairaaloissa yleisesti käytettävillä aerosoleilla ei ole juuri mitään todellista biosidista vaikutusta. Tyypillinen kokonaiskäsittelyaika on olosuhteista riippuen 1,5 – 4h. Menetelmä soveltuu erityisen hyvin ajoneuvojen hyttien, lentokoneiden sisätilojen ja vaikkapa alusten hyttien käsittelyyn. Mikäli käsitellään koko ajoneuvo tai esimerkiksi hävittäjäkone myös ulkopinnoilta, käytetään yleensä telttaa tai konttia, johon kohde siirretään.

Laite soveltuu myös homeen tappamiseen huonekaluista, vaatteista, pinnoilta ja ilmastointikanavista. Tällä tavalla saadaan helpotusta altistuneille henkilöille 2-3 viikon ajaksi, mutta Cleamix korostaa, ettei kaasutus ole mikään hometalojen ihmelääke ilman rakennuksen rakenteellisten vaurioiden korjausta.

Cleamix tuo lähiaikoina käyttökohteiden mukaan räätälöityjä malleja ja partnereilta on tulossa markkinoille mm. laboratoriokaappeja, pesu- ja kuivauskoneita ja isolaattoreita, joihin on integroitu Cleamix:in dekontaminointiteknologia.

Cleamix:in tuotantolaitos sijaitsee Kuopiossa ja laite on täysin kotimaista tuotantoa. Suomessa Viranomaistahoille laitetta myyvät mm. Finnprotec Oy Espoossa sekä IntLog Säkylässä.

Lisätietoa laitteesta ja sen valmistajasta saa parhaiten osoitteesta www.cleamix.com

 

Avainsanat: , , ,

Share This