Kotiutuvien varusmiesten koulutus huipentui Etelä 20 -harjoituksessa

Puolustusvoimista siirtyy 18.6.2020 reserviin saapumiserien 1/20 sekä 2/19 noin yhdeksäntuhatta nuorta miestä ja naista. Yksi heistä on Kaartin Jääkärirykmentistä kotiutuva vänrikki Konsta Konttinen Vantaalta, jonka Suomen Sotilas tapasi Etelä 20 harjoituksessa Lohjalla.

Konttinen kertoi: ”Jo ennen palveluksen alkamista päätin, että haluan mennä urheilutermein ns. ”päätyyn asti” eli ottaa palveluksesta irti kaikki mahdollinen. Tämä onnistuikin, kun minut valittiin johtajakoulutuksen lisäksi Reserviupseerikouluun. Tulenjohtajan tehtävä on tarjonnut haasteita ja ollut muutenkin kiinnostava. Pidän myös minulle annettua koulutusta laadukkaana. Kokelasaika Valmiusyksikössä oli myös mielenkiintoinen erilaisine tehtävineen ja helikopterillakin pääsi lentämään. Oman saapumiserän varusmiesten johtaminen oli tietysti erilaista kuin itseä nuoremman ikäluokan.”

Vänrikki (res) Konsta Konttinen. Kuva: Puolustusvoimat/Jaakko Vettenniemi

Kulunut vuosi oli tuoreen reserviläisen mielestä hyvää aikaa. Kärsivällisyyttä tuli paljon lisää ja hän kertoi kasvaneensa myös henkisesti. Erityisen kiinnostavaa oli suorittaa Reserviupseerikurssi yhdessä maamme eri puolelta kotoisin olleiden varusmiesten kanssa. Kunto nyt ei täällä ole kehittynyt parempaan suuntaan, päättää koripallossa nuorten maajoukkuerinkiinkin kuulunut vänr Konttinen.

Olemme julkaisseet näitä haastatteluja vuodesta 2017 alkaen. Tällä kertaa näytämme myös kotiutuvan varusmiehen toimintaa hänen omassa sodanajan tehtävässään (ks. video alla). Tulenjohtajan on hoidettava hommansa erittäin nopeasti, mutta samalla numeroita käsiteltäessä kirjanpitäjääkin tarkemmin. Sen lisäksi olisi vielä onnistuttava pysyttelemään hengissä. Viimemainittu ei ole se homman helpoin osa, kuten ilmenee videoltakin. Se loppuu vähän mollivoittoisesti; näinkin sodassa voi käydä. Kuvan ulkopuolella hämmingistä kuitenkin selvittiin. Onhan joukkueenjohtaja koulutettu tulenjohtajan kanssa rinta rinnan. Kukaan ei siten ole täysin korvaamaton, mutta päänvaivaa kylläkin aiheutui.

Hyvin ansaitun kesäloman jälkeen jatkaa Konsta Konttinen koronan sekä asepalveluksen keskeyttämää koripalloharrastustaan sekä tähtää tulevaisuudessa liikunnanopettajan yliopisto-opintoihin. Suomen Sotilas toivottaa menestystä kaikille uusille reserviläisille.

Avainsanat: , ,

Share This