Kremlin huipulla tuulee: Sergei Ivanov erotettu

Venäjän presidentti Vladimir Putin erotti hallintopäällikkönsä Sergei Ivanovin, joka on toiminut tehtävässä vuodesta 2011.

Putin on määrännyt Ivanovin luonnonsuojelua, ekologiaa ja kuljetuksia koskevien asioiden “erityisedustajaksi”.

Ennen Kremlin hallintopäällikön virkaa Ivanov toimi Venäjän puolustusministerinä (2001-2007) sekä varapääministerinä (2007-2011). Ivanovin kerrotaan olevan myös Putinin henkilökohtainen ystävä. Ivanov on sotilasarvoltaan kenraalieversti ja hän on palvellut Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:ssä sekä sen seuraajassa FSB:ssä Neuvostoliiton hajottua.

Ivanovin tilalle hallintopäälliköksi nousee virolaistaustainen Anton Vaino. Vainon isoisä Karl Vaino oli Viron kommunistisen puolueen pääsihteeri vuosina 1978-1988.

Kuinka ollakaan nyt syrjäytetty Sergei Ivanov osallistui kesäkuussa kenraali Mannerheimin muistolaatan paljastustilaisuuteen Pietarissa. Mannerheim-laatta on ollut ilkivallan ja mielenosoitusten kohteena ja sitä parjataan tällä hetkellä voimakkaasti Venäjän mediassa.

Kremlologia, eli Venäjän poliittisen johdon puheiden ja toiminnan tulkinta ja analyysi on noussut jälleen tärkeäksi tutkimusalaksi. Aivan kuin Neuvostoliiton aikana, pienistä signaaleista täytyy yrittää tulkita, mitä Venäjällä on tapahtumassa.

Onko Ivanovin erottaminen merkki poliittisistä erimielisyyksistä Putinin hallinnon huipulla? Onko Pietarin laattakriisi osa Ivanovin mustamaalaamiseksi masinoitua kampanjaa? Mitä virolaistaustaisen henkilön nousu korkeaan tehtävään merkitsee?

Kuva: Sergei Ivanov huhtikuussa 2016. Kremlin.ru CC-lisenssillä

Avainsanat: , , ,

Share This