“Kun aika on”

Pauli Järvenpää

Leijonien sensaatiomaisen MM-kullan juhlinta taisi Suomessa peittää aika lailla alleen samaan aikaan järjestettyjen eurovaalien tulokset. Eikä siinä mitään, niin harvoin me jääkiekon maailmanmestaruutta pääsemme juhlimaan, että antaa mennä – ”kun aika on!”

Juhlat jatkuvat vielä pitkään, mutta arki tulee vastaan juhlinnastakin. Miltä juhlien jälkeen Euroopassa näyttää?

Eurovaaleista povattiin oikeistopopulismin ja kansallismielisyyden aaltoa, mutta niskan päälle pääsivätkin EU-myönteiset puolueet. Tällä on vahvaa merkitystä myös Unionin tulevaan turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan ja sen muotoutumiseen.

Miltä tällä politiikan lohkolla nyt vaalien jälkeen näyttää ja mitkä ovat keskeiset teemat seuraavalle viisivuotiskaudelle?

Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kannalta on hyvä tiedostaa, että eurovaalit ovat tässä suhteessa aina myös henkilövaalit. Ei ole yhdentekevää ketkä johtavat EU:ssa sen tulevan, vuosille 2019-2024 ulottuvan strategisen agendan laatimista.

Paljon on pelissä. Viimeisten viiden vuoden mittaan komissio on ottanut turvallisuus- ja puolustuspolitiikan saralla vahvan otteen itsensä Jean-Claude Junckerin kautta, ja vahva ote alun hapuilun jälkeen on kansainvälisiin asioihin ollut myös EU:n ulko-ja turvallisuuspolitiikasta vastuussa olleella Federica Mogherinilla.

Samaan aikaan, kun komissio on selvästi kohentanut Unionin otetta turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan muun muassa tarjoamalla uutta merkittävää rahoitusta Unionilla käytössään olevien työkalujen määrän ja laadun lisäämiseen, on Unionin oma ulko- ja turvallisuuspolitiikka kokenut eräänlaisen uuden heräämisen.

Tähän on ollut toki vahvasti vaikuttamassa presidentti Donald Trumpin hallinnon nurja suhtautuminen EU:hun yleensä ja sen turvallisuus- Ja puolustuspolitiikkaan erityisesti. Ikävä kyllä ollaan jo monissa kohdin tilanteessa, jossa Euroopan yhteiseksi asemoimiseksi riittää, että ollaan eri mieltä kuin Trump.

Tämäkään lähtökohta ei saisi hallita EU-maiden käyttäytymistä, onhan länsimaisen yhteisön agendalla pitkä lista aivan oikeita ongelmia, joiden ratkaisemiseen tarvitaan sekä EU:ta että Yhdysvaltoja: on terrorismia, on muuttovirtoja ja talousongelmia sekä Kiinan taloudellista ja poliittista nousua ja Venäjän jatkuvaa uhittelua, muutamia ongelmakohtia mainitakseni.

Pauli Järvenpää
International Centre for Defence and Security (ICDS), Tallinna


Kuvituskuva: Euroopan parlamentin yleisistunto. Kuva Diliff CC-lisenssillä.

Avainsanat: , , , ,

Share This