Kun johtaminen on syvältä – Puolustusvoimien organisaatiokulttuuri vaatii jyrkkää uudistamista

Suomalaisessa johtamisessa on puutteita. Se näkyy tuloksissa ja on osasyy kriisiin, jossa maamme on. Mutta kuinka Puolustusvoimissa johdetaan? Onko maamme suurimpana johtamiskouluna itseään mainostava laitos edellä yhteiskuntaa, jonka osa se on, vai onko se jäljessä?

Nykyaikainen tuottava ja tehokas organisaatio perustuu osaamiseen ja luottamukseen. Kontrolli – liika sellainen – heikentää tehokkuutta. Puolustusvoimissa ja suuressa osassa suomalaista yhteiskuntaa kontrolloinnista on tullut osa organisaatiokulttuuria, itsestäänselvyys. Suomessa kontrolli korostuu sotaväessä. Vahva kontrolli on monelle ensimmäinen mieleen tuleva asia Puolustusvoimista. Koska kontrollia pidetään itsestäänselvyytenä, se pitäisi aika ajoin nostaa lähempään tarkasteluun ja kyseenalaistaa. Varsinkin nyt olisi tuumaustauon paikka, kun Maavoimat on uudistanut taistelutapansa. Uusi taistelutapa edellyttää entistä vähemmän kontrollia ja enemmän luottamusta.

Puolustusvoimat on käyttänyt virallisesti syväjohtamista omassa johtajakoulutuksessaan sekä henkilöstön johtamisessa vuodesta 1998 alkaen. Mutta kuinka moni voi sanoa, että Puolustusvoimissa vallitsee syväjohtamisen kulttuuri?

Lue yliluutnantti Jari Laitilan keskustelua herättävä artikkeli tuoreesta Suomen Sotilas-lehden numerosta 3/2016. Saat lehden lehtipisteistä 20.6. alkaen.

Kirjoittaja Jari Laitila (32), palvelee yliluutnanttina Panssariprikaatissa. Lue myös Laitilan edellinen artikkeli suomalaisesta johtamisesta, joka ilmestyi alun perin Suomen Sotilaan numerossa 5/2015. Artikkeli on luettavissa alla olevasta linkistä.

Samaa aihepiiriä käsittelee Jaakko Puuperän alun perin numerossa 4/2015 ilmestynyt kirjoitus Mika Aallon väitöskirjatutkimuksesta, joka käsitteli Puolustusvoimien nykyhenkilöstön soveltuvuutta nykyaikaiseen sotilaan työhön. Myös tämä artikkeli löytyy kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Luottamus hyvä, kontrolli paha

Byrokraatit strategeina…eli minkälaisia ihmisiä sotaväki haluaa ja mitä se saa?

Kuva: Puolustusvoimat

Avainsanat: , ,

Share This