Kymmenes Milfest Viron Valgassa toi sotahistorian harrastajat yhteen

Missä on mahdollista tänä päivänä nähdä keskellä kaupunkia paraati, jonka kärjessä marssii SS-komppania, jota seuraa komppania Puna-armeijaa ja lopuksi vielä komppania varusmiehiä? Missä maan puolustusvoimat, rajavartiolaitos, suojeluskunta ja monen muut valtiolliset organisaatiot tukevat ja jopa rahoittavat tapahtumaa, joka huipentuu Waffen-SS:n ja Puna-armeijan kesällä 1944 tapahtunutta voimanmittelöä kuvaavaan taistelunäytökseen? Missä on tällainen sotahistoriallinen tapahtuma, jonka osanottajat ovat oman maan kansalaisten lisäksi tulleet paikalle Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Valko-Venäjältä, Venäjältä ja Suomesta? Missä on sellainen operaatio, jossa kaikkia näitä kansallisuuksia komennetaan niin paraatissa kuin taistelunäytöksessäkin ensin venäjäksi ja sitten tulkattuna kunkin maan omalla kielellä? Missä noin 300 elävän sotahistorian harrastajaa kokoontuu yhteen?

Viron asevoimat osallistui kalustollaan Valgan keskustassa järjestettyyn paraatiin voimallisesti.

Tällainen tapahtuma kuitenkin oli tänä viikonloppuna Etelä-Virossa Valgassa, jossa meneillään oli kymmenes Milfest, ”Rahvusvaheline militaarajaloo festival” eli kansainvälinen sotahistoriafestivaali. Päivään sisältyy konsertteja, Viron asevoimien, rajavartiolaitoksen jne. kalustoesittelyjä, sotaromun ja muun mielenkiintoisen kirpputori sekä paraati ja taistelunäytös, joihin osallistui noin 250 harrastajaa.

Virossa on näköjään tehty mainio kopio maan vapaussodassa toimineesta venäläisperäisesti panssariauto ”Estoniasta”. Auto on samanlainen, jonka Viron vapaussodassa taistellut suomalaisvapaaehtoisten rykmentti ”Pohjan Pojat” valtasi. Panssariautokopio oli esillä kaupungin keskustassa kolmisen päivää ja sitä vartioi 24/7 Kuperjanovin pataljoonan parivartio. Kyseisen pataljoonan varusmiehiä oli kymmenittäin vartiointi-, liikenteenohjaus- ja valvontatehtävissä.

Valga itsessään on mielenkiintoinen kaupunki, koska se sijaitsee kahden valtion, Viron ja Latvian rajalla ja kahteen jaettuna historiallisista syistä. Kadun toinen puoli voi olla Viroa ja toinen Latviaa, kaupungissa valtakunnan vaihtumisen näkee selkeimmin lähinnä katujen nimikilpien erilaisesta ulkoasusta. Viroksi kaupungin nimi on Valga, latviaksi Valka ja jotkut muistavat vielä saksalaisenkin nimen, joka on Walk. Lieneekö kaupungin värikäs historia taustalla siihen, että siellä on nyt jo kymmenennen kerran ollut mahdollista nähdä sellaista, joka nykyisessä Euroopassa on hyvin, hyvin harvinaista.

Isä SS-Untersturmführerin vormussa ja poika Hitler-Jugendin ”Pimpfinä”. Molemmat puhuivat sujuvaa saksaa, mutta kotikaupunki hieman yllättäen Pietari…

Suomalainenkin osanotto tapahtumassa on ollut joka kerta, tällä kertaa suomalaisissa sota-ajan asepuvuissa marssittiin virolaisvapaaehtoisista kootun Jalkaväkirykmentti 200 lipun kopion perässä. Ensimmäistä kertaa suomalaisissa asepuvuissa myös osallistuttiin taistelunäytökseen, ei kuitenkaan suomalaisina, vaan ”Suomen poikina” (ks. jutun pääkuva).

Toimittajan sota-aikaiseen malliin entisöity Kupla herätti ilmeistä kiinnostusta. Saksalaisia taktisia merkkejä tuntemattomille kerrottakoon, että neliö, jonka sisällä on kirjaimet Kb tarkoittaa moottoroitu sotakirjeenvaihtajajoukkuetta, kirjaimet sanasta Kriegsberichter. Pyöreä hakaristi puolestaan on ”Sonnenrad”, jota SS-divisioona Wiking käytti ajoneuvoissaan.

Suomen Sotilas -lehteä tapahtumassa edusti viidennen kerran tämän kirjoittaja, joka oli koonnut sota-ajan tyyliin muutetutun harmaaseen Kuplaansa pari muuta asianharrastajaa ja jonka tukimiehenä oli tallinnalainen kapteeni reservissä Vahur Sirk, eräs tunnetuimmista tämän päivän virolaisista vanhojen autojen harrastajista.

Toimittajan ja sotakirjeenvaihtajan työ on välillä rankkaa.


Jutun pääkuva: Suomalais-virolainen osasto suomalaissa asepuvuissa esiintyi ensimmäistä kertaa JR 200:n lipun kopion kanssa. Yleisö antoi kovat aplodit osastolle.

Avainsanat: , , , , , , ,

Share This