Lockheed Martin F-35A -häivehävittäjät HX Challenge testaus- ja todennustapahtumassa

Ilmavoimien HX Challenge testaus- ja todennustapahtuma etenee loppusuoralle, kun vuorossa on neljäs viidestä HX-kilpailijasta – amerikkalainen viidennen sukupolven häivemonitoimihävittäjä Lockheed Martin F-35A Lightning II, joita saapui Suomeen testattavaksi kaksi konetta. Suomen Sotilas osallistui Ilmavoimien ja Lockheed Martin mediatilaisuuteen Satakunnan Lennoston Pirkkalan lentotukikohdassa maanantaina 10.2.2020.

Vaikka hävittäjien tukiorganisaatio saapui Suomeen jo viime viikon keskiviikkona kahdella Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskoneella, itse hävittäjien siirtolennossa Arizonan Luken lentotukikohdasta oli pulmia Atlantin myrskyjen takia. Ilmatankkauksen vaatimia minimisääolosuhteita jouduttiin odottamaan useamman päivän ajan ja lopuksi ilmatankkauskoneiden heikon saatavuuden takia Suomeen saapui lopulta vain kaksi hävittäjää neljän aioitun sijaan. Atlantin yllä hävittäjiä tankattiin 7-8 kertaa, koska niissä piti olla aina riittävästi polttoainetta varakentälle pääsemiseksi (Grönlantiin, Islantiin tai Irlantiin).

Suomen Ilmavoimien testaaman perinteisesti nousevan ja laskeutuvan ilmavoimien A-version lisäksi myös Yhdysvaltain Merijalkaväen lyhyeen lentoonlähtöön ja vaakasuoraan laskeutumiseen (STOVL) pystyvänä B-versiona sekä tukialuskäyttöön tarkoitettuna C-versiona valmistettava F-35 häivehävittäjä on kaikista HX-kandidaateista kieltämättä ultramodernein ja samalla ainakin julkisten tietojen mukaan kiistanalaisin, koska vasta esisarjatuotannossa olevat koneet ovat vielä uudenkarheita ja niissä on havaittu lastentauteja. Suurin kysymysmerkki on se, onko siinä käytetty alhaisen havaittavuuden takaava häiveteknologia 2020-luvun kokemusten valossa enää niin kriittinen kilpailuetu kuin se vaikutti olevan F-35-kehitysohjelman alussa 1990-luvulla.

Joka tapauksessa Ilmavoimilla on nyt mahdollisuus testata ja todentaa usein Tähtien sota -tieteiselokuvan X-Wing -hävittäjään verrattua F-35A -hävittäjän suorituskykyä. F-35 -hävittäjien kehittäminen, hankinta ja käyttö on Yhdysvaltain kaikkien aikojen kallein aseohjelma, jonka kehitys- ja hankintakulut ovat 2044 asti 428,4 miljardia dollaria ja käyttö- ja ylläpitokulut 2077 asti 1 196, 4 miljardia dollaria. Tällä summalla Yhdysvaltain ilmavoimille on tarkoitus hankkia 1 763, merijalkaväelle 420 ja laivastolle 273 konetta. Lisäksi konetta on tilattu 12 valtioon, joista kahdeksassa se on jo alustavassa palveluskäytössä.

Lockheed Martin F-35A Lightning II Pirkkalan lentotukikohdassa

Avainsanat: , ,

Share This