Lontoon DSEI 2017 -näyttely: sotarautaa tuutin täydeltä

Suomen Sotilas suoritti tiedusteluretken Lontoon Defence and Security Equipment International (DSEI) 2017 -puolustus- ja turvallisuuskalustonäyttelyyn.

Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma on eräs maailman suurimpia ja se saattaa yhteen eurooppalaiset, amerikkalaiset ja aasialaiset alan valmistajat, käyttäjät ja lehdistön. Pääsääntöisesti useimmat alan toimijat kohtaavat tässä nelipäiväisessä tapahtumassa, koska kaikki muutkin kollegat löytyvät saman katon alta. Tänä vuonna tapahtumaan odotettiin 34 000 vierasta. DSEI on tarkoitettu vain alan asiantuntijoille.

Tapahtuman mittakaava on suorastaan valtava: vuoden 2009 G20-huippukokouksesta tuttu ExCel London -messu- ja näyttelykeskuksen näyttelypinta-ala on lähes 100 000 neliömetriä ja näyttelyasettajia oli tänä vuonna 1 600. Esillä oli kaikkea mahdollista puolustusmateriaalia kenttälapiosta lentotukialukseen. Yleensä uusien tuotteiden Eurooppa-julkistukset pyritään ajoittamaan DSEI-näyttelyn ajaksi.

Chinook -kuljetushelikopteri. Kuva, DSEI

Chinook -kuljetushelikopteri. Kuva, DSEI

Näyttely on jaettu ilma- meri-, ja maasodankäynnin sekä turvallisuus- ja yhteistoiminta-aihepiireihin. Esillä olevat ratkaisut ovat siitä uusimmasta päästä. Näyttely on staattinen eli siinä ei ajeta, lennetä eikä ammuta, vaan kalusto on esillä joko “oikeasti” tai mallien muodossa. Sisänäyttelyä täydentää ulkonäyttely, joka oli tällä kertaa suhteellisen vaatimaton: Royal Navy oli tuonut messukeskuksen laituriin pinta-sota-aluksiaan ja maissa esillä olivat brittiläis-italialaiset AugustaWestlandin Merlin-helikopterit (maavoimien kuljetusversio ja merivoiminen sukellusvenetorjuntaversio), Chinook – ja Black Hawk -kuljetushelikopterit ja Apache -taisteluhelikopteri.

Ulkonäyttelyn tuoreita antia olivat uunituoreet MDBA CAMM-ilmatorjuntaohjusjärjestelmät: meriversion Sea Ceptorin syyskuussa 2017 koeammunnat suorittanut Tyypin 23 fregatti HMS Argyll ja maaversion Land Ceptorin TEL-lavetti 8×8 Man-maastokuorma-auton alustalla.

DSEI on länsinäyttely eli itärautaa (Venäjä ja Kiina) pitää etsiä toisista alan tapahtumista. Tarjonnasta ja keskusteluista päätellen anglosaksinen ja länsimaalainen alan teollisuus on voimissaan ja kiitos kasvavien puolustusbudjettien katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Valmistajat verkottuvat ja keskittyvät entisestään ja amerikkalaisten avainteknologioiden merkitys kasvaa europpalaisissakin asejärjestelmissä.

DSEI-näyttelyn massiivisinta kalustoa edustaa sotalaivat. Kuva, DSEI

DSEI-näyttelyn massiivisinta kalustoa edustaa sotalaivat. Kuva, DSEI

Muuta näyttelyn tarjontaa ja uutuuksia oli kaikki mahdollinen maan ja taivaan väliltä – esimerkiksi Saabin uusi lankaohjattu kevyt torpedo, brittiläisen Dragonfire-laseraseen prototyyppi tai Rheinmetallin uusin Leopard 2 -taistelupanssarivaunun modernisointiehdotus, jonka varustelu paisuu vuosi vuodelta yhä monipuolisemmaksi. Yhtenä ahaa-elämyksenä tuli se, että Rheinmetallin Boxer-panssariajoneuvo ajajasta taaksepäin onkin kenttäolosuhteissa tarpeen mukaan vaihdettava tehtäväkohtainen kontti. Palaamme näyttelyn antiin tarkemmin tulevissa Suomen Sotilaan numeroissa.

Suomen Sotilaan toimituksen kannalta kansainväliset kalustonäyttelyt ovat pakollinen kuvio, koska Suomessa ei kaikkea pääse näkemään ja asejärjestelmä konkretisoituu kummasti, kunhan pääsee “potkimaan renkaita”. Lisäksi ala kehittyy niin huimaa vauhtia, että ilman kansainvälistä kontaktipintaa vauhdissa on haastavaa pysyä mukana. Ja koska ainakaan meiltä ei löydy kung-fu elokuvista tuttuja kaikkiviisaita tietäjiä – eräänlaisia seppiä syntyessään – kattava kalustotuntemus ja varsinkin sen pitämisen ajanmukaisena edellyttää jalkatyötä, tutkimista ja analyysia. Yleiskatsauksena länsimaisen puolustusteollisuuden nykytilaan DSEI on loistava ratkaisu.

Aleksei Kettunen

Avainsanat: , ,

Share This