Lukijamatka läpi onnistuneesti

Suomen Sotilas -lehden Karjalan kannakselle suuntautunut lukijamatka päättyi sunnuntaina. Matka vedettiin läpi mainiossa kesäsäässä ja sen tavoitteet saavutettiin. VL-Matkojen sopimat hotellit, ruokailut, kuljetukset ja museot hoituivat kuten oli sovittu ja sangen sotilaallisessa järjestyksessä, kiitos matkanjohtajan ja pääoppaan ylil res Göran Lindgrenin. Toisaalta mikään aikaisempi kokemus em. firmasta ja matkajohtajasta ei muuta antanutkaan odottaa. Linja-autoa ajoi ylivertaisella taidolla kapt res Veijo Pyysalo. Suomen Sotilas -lehden puolesta mukana oli allekirjoittanut. Mukana ollut ryhmä puolestaan edusti monipuolista sotilaallista asiantuntemusta ja oli helppo johdettava.

Rautakorven luolaston viidestä luolasta on nyt kaksi auki yleisölle, toinen on totaalisen tyhjä ja antaa mukavasti kuvan käytettävissä olevasta tilasta, toisessa viljellään sieniä.

Päivän ohjelma alkoi sangen perusteellisella tutustumisella Tali-Ihantalan taisteluun, joko bussin ikkunasta katsastettiin Tali, Leitimojärvi, Murokallio, Portinhoikka jne., joissa matkan aiheena olleet rynnäkkötykit ottivat mittaa muiden suomalaispanssarien ja jalkaväen ohella Puna-armeijan panssareista noin neljän päivänä ajan. Kamppailun keskipisteessä oli lopulta yritys Leitimojärven pohjoispuolitse Ihantalaan pyrkivän 30. Kaartin armeijakunnan motittaminen ja tuhoaminen. Tämä ei kuitenkaan onnistunut ja aivan kesäkuun lopulla rintama siirtyi Ihantalan tasalle, jonne hyökkääjät lopulta pysäytettiin.

Kannaksen matkojen erääksi vakioksi vierailujen osalta on tullut käydä paikalla, jossa otettiin kesäsodan 1944 ehkä kuuluisimmat kuvat täydellisesti tuhotusta T-34:stä, suomalaisista nyrkkimiehistä, panssarintorjuntatykistä ja saksalaisista rynnäkkötykeistä. Paikkaan ilmestyi noin vuosi sitten ao. vaunun yksikön eli 30. Kaartin panssarirykmentin ”tankisteja” kunnioittava muistomerkki.

Erikoisin viimeisen päivän tutustumiskohde oli Rautakorven luolasto, joka on vasta hiljattain auennut vierailijoille. Luolasto oli kesällä 1944 Taavetti Laatikaisen IV armeijakunnan ampumatarvikekenttämakasiini. Se on tullut Viipurin taistelun 19.-20.6 osalta tunnetuksi nihkeydestään antaa kaupungin puolustajille ampumatarvikkeita tai edes kyvystään löytää oikeita kranaatteja 20. Prikaatin raskaalle patteristolle.

Tämä oli järjestyksessään kolmas lehden Kannakselle suuntautuneista lukijamatkoista ja näyttää tässä vaiheessa olevan toistaiseksi viimeinen samalla konseptilla toteutettu.

Joukosta löytyi tunnelin louhimisen ja kallionporauksen asiantuntija, jonka johdolla pohdittiin sitä, koska tunnelit on tehty. On usein esitetty käsitys, että ne olisivat ensimmäisen maailmansodan ajalta ja että ne liittyisivät Viipurin puolustusta silmällä pitäen tehtyihin linnoituksiin. Asiantuntijan mukaan poranjäljet ovat kuitenkin paljon tuoreemmat. Ehkä suomalaisten toimesta on laajennettu alkuperäisiä tunneleita?

Avainsanat: , , , ,

Share This