Lukijan kynästä: Kuka hallitsee Suomen ilmatilaa?

Lukijamme lähetti palautetta, jossa oli mukana kiinnostavaa arviointia parin havainnollisen kuvan kera. Kiinnostuitko? Jos niin hanki käsiisi lehtipisteestä uusin Suomen Sotilas (numero 2/2016) ja lue lisää muun muassa ilmapuolustuksesta, sen tulevaisuudennäkymistä ja historiastakin. Jos historia kiinnostaa enemmän hae lähimmästä marketista tai kioskilta tiistaina 17.5. ilmestyvä Jatkosota -lehti, joka on saatavilla vain irtonumerona.

Mutta asiaan, eli lukijamme Tapani Talvitien palautteeseen:

Tapani kirjoittaa:

“Kiitos erinomaisesta lehdestä. Joka numero tulee luettua kannesta kanteen. Jos jotakin saa toivoa lisää, niin vertailevia faktalaatikoita ja esim. historian taisteluista kertovissa artikkeileissa enemmän havainnollistavia kaavioita ja karttoja.

Ilmapuolustuksesta on ollut useassa numerossa paljon juttua, hyvä niin. Viime lehteä lukiessa heräsi mielenkiinto tietää, lentäisikö Suomen ilmatilassa yhtään mitään, jos vaikkapa itänaapuri päättäisi julistaa lentokieltoalueen Suomen ylle. Tällainen kieltohan voisi helposti astua de facto voimaan jo kriisin harmaassa vaiheessa.

Kevyen googletuksen tuloksena S-400 pataljoonia on tätä kirjoittaessa operatiivisessa valmiudessa ainakin Murmanskissa 2, Pietarin seudulla 2 sekä Kaliningradissa 2. Tämä tarkoittanee 16 laukaisualustaa ja 64 laukaisuvalmista ohjusta jokaisessa edellämainitussa kohteessa. Ylempi kuva alla osoittaa suunnilleen 390km torjuntasäteellä efektiivisen “lentokieltoalueen”, sillä oletuksella, että laukaisualustat on sijoitettu tiiviisti Murmanskiin ja Pietariin. Toisesta kuvasta käy ilmi miten käy, jos kyseisiä pataljoonia ja pattereita olisi sijoitettu hieman enemmän luovuutta käyttäen. Jos meillä ei ole omaan ilmatilaamme asiaa, mutta naapurilla on, niin harmaa aikakin on jo tosi tumman harmaata.

Venäjä suunnittelee nostavansa S-400 pataljoonien määrän nykyisestä 25:sta 56:een vuoteen 2020 mennessä. Samaan aikaan kehityksen alla on suorituskykyisempi S-500. Toisaalta jo S-400 järjestelmillä taitaa mikä tahansa nykyinen kone tippua, myös F-35. Tätä miettiessä on pakko vahvasti kyseenalaistaa hävittäjien päivitystarve muuhun kuin syvän rauhanajan tunnistuslentoihin. Ehkäpä 16 tai 24 konetta riittäisi siihen tehtävään mainiosti? Säästyvät rahat voisi panostaa vahvaan ohjuspuolustukseen, sisältäen tehokkaan korkeatorjuntakyvyn. Se antaisi mahdollisuuden julistaa sitten molemminpuolinen lentokielto kriisin sattuessa. Voisi olla varsin toimiva tapa tasata voimasuhteita. Olisiko poliitikkojen aika ostaa tätä torjuntakykyä per heti, rauhan aikana, kun maailma vielä pääosin nukkuu ruususen unta ja kalustoa on vielä myynnissä ja saatavilla? Asiasta soisi olla melua muissakin medioissa kuin vain Suomen sotilaassa.”

patterit1 patterit2

Lisää aiheesta Suomen Sotilas -lehdessä, myös tulevissa numeroissa. Tilaa lehti kotiisi niin pääset helpolla.

Share This