5,56 mm M4 -karbiinit Yhdysvaltain merijalkaväen kiväärimiehille

Yhdysvaltain merijalkaväen (USMC) uusi komentaja kenraali Robert Neller on hyväksynyt esityksen kaikkien M16A4-rynnäkkökiväärien korvaamisesta M4-karbiineilla etulinjan taistelevissa joukoissa. Siirtymäaikaa on syyskuuhun 2016 asti. Muutos ei ole aivan niin suuri kuin lehti- ja someotsikoista voisi luulla, sillä tosiasiassa puolet merijalkaväestä käyttää jo nyt tätä lyhyttä rynnäkkökivääriä.

Komentajan päätös oli odotettu, sillä Yhdysvaltain merijalkaväen päällystö, kuljettajat, lääkintä- ja tykkimiehet sekä monet muut tuki- ja erikoisaselajien taistelijat ovat kantaneet 5.56 mm NATO -kaliiperin M4-karbiineja jo vuosia. M4/M4A1 on vakiomittaisia M16A2 ja M16A4 -rynnäkkökiväärejä kevyempi ja lyhyempi, ja siten helpompi käsitellä, mutta se on silti huomattavasti tulivoimaisempi ja tarkempi kuin 9 mm Beretta M9 ja M9A1 -pistoolit tai vastaavat konepistoolit.

Karbiinien piipun pituus on toki “vain” 368 mm (14,5”), kun se M16-kivääreissä on 508 mm (20”). Optisten tähtäinten yleistyminen on kuitenkin poistanut käytännössä kokonaan pidemmän piipun (l. tähtäinvälin) tuoman tarkkuusedun. Nykyaikaisten 5,56 mm x 45 -ampumatarvikkeiden avulla ulko- ja maaliballistinen ero täysimittaiseen M16-kivääriin on myös kutistunut lähes olemattomaksi tosiasiallisilla ampumaetäisyyksillä.

M4/M4A1:n säädettävä teleskooppiperä mahdollistaa lisäksi henkilökohtaisen aseen sovittamisen tilanteen, varustuksen ja käyttäjän koon mukaisesti. Nykyisten M16-rynnäkkökiväärien A2-mallinen pitkä perä toimii varsin huonosti sellaisten tähtäinjärjestelmien kanssa, joissa ampujan silmä on saatava lähelle tähtäintä – eli lähes kaikkien optisesti suurentavien tähtäinkaukoputkien kanssa. Taistelija joutuu näiden kanssa tukemaan aseen perän olkavarteensa ja kääntämään yläruumistaan asentoon, jossa luotisuojaliivien huonosti suojattu kylki avautuu ampumasuuntaan.

5,56 mm M16A4-rynnäkkökivääri on ollut Yhdysvaltain merijalkaväen jalkaväkipataljoonien ja turvallisuusjoukkojen kiväärimiesten henkilökohtainen ase. Nyt ne vaihdetaan M4-karbiineiksi. Kuva: USMC

5,56 mm M16A4-rynnäkkökivääri on ollut Yhdysvaltain merijalkaväen jalkaväkipataljoonien ja vartiojoukkojen kiväärimiesten henkilökohtainen ase. Aseen pitkän perän ja optisen tähtäimen lyhyen silmänetäisyyden aiheuttama yläruumiin kierto näkyy hyvin kuvassa. Nyt aseet vaihdetaan teleperällä varustetuiksi 5,56 mm M4-karbiineiksi. Kuva: USMC

Merijalkaväen päätöksen taustalla on epäilemättä myös sama tutkimustieto kuin maavoimissa. Irakin ja Afganistanin sodan perusteella tiedetään, että valtaosa jalkaväen taistelijoiden henkilökohtaisilla aseillaan viholliselle tuottamista tappiosta syntyy joka tapauksessa kevyillä konekivääreillä.

New Deal

Nyt vahvistettu päätös varustaa kaikki merijalkaväen jalkaväkipataljoonat vuoteen 2016 mennessä M4-rynnäkkökivääreillä ei itse asiassa vaadi lainkaan uusien aseiden hankintaa, vaan se toteutetaan siirtämällä tukevien osien käyttämät M4:t etulinjan kiväärimiesten (ja konekivääriampujien apulaisten) henkilökohtaisiksi aseiksi. M4 ja M4A1 -mallin aseita on nyt USMC:n kirjoissa ja kansissa reilut 80 000 kappaletta, ja näistä arviolta vajaat 20 000 joudutaan sijoittamaan uudestaan.

Merijalkaväen tykkimiehiä (C-patteri, 11th MEU) aseenkäsittelyharjoituksessa. Varsinaisena aseena näillä miehillä on vedettävä M777-haupitsi, jolla voidaan ampua INS/GPS-ohjattuja 155 mm Excalibur-ammuksia aina 40 km etäisyyksille. Kuva: USMC

Merijalkaväen tykkimiehiä (C-patteri, 11th MEU) aseenkäsittelyharjoituksessa M4-karbiineilla. Varsinaisena taisteluvälineenä näillä miehillä on vedettävä M777-haupitsi, jolla voidaan ampua INS/GPS-ohjattuja 155 mm Excalibur-ammuksia aina 40 km etäisyyksille. Kuva: USMC

”Uusia” aseita tulee jakoon kaksi per partio, sillä merijalkaväen neljän hengen partiossa partionjohtajalla on jo nyt 5,56 mm M4 -karbiini ja konekivääri-/tulitukimiehelle jää edelleen nykyinen 5,56 mm M249 SAW -konekivääri tai uusi 5,56 mm M27 IAR -pikakivääri. Partionjohtajan M4 on varustettu myös 40 mm M203-kranaatinampumalaitteella.

Lienee kuitenkin selvää, että myös tulevat uushankinnat tullaan kohdistamaan nimenomaan M4/M4A1-kalustoon, tai niiden päivitettyihin versioihin.

Armeijan ja ilmavoimien jalanjäljissä

Kyse ei ole ”uudesta” aseesta myöskään siksi, että Yhdysvaltain asevoimat hyväksyi Coltin suunnitteleman, aiemmin XM4-nimellä kulkeneen karbiinin sotavarusteeksi jo vuonna 1994, eli yli 20 vuotta sitten. Pursketulikoneistolla varustettu versio (Colt R0920) sai hyväksynnässä mallimerkinnän Carbine, 5.56 mm, M4, ja sarjatulikoneistolla varustettu versio (Colt R0921) mallimerkinnän Carbine, 5.56 mm, M4A1.

Lyhyitä CAR/M16-aseperheen jäseniä on kuitenkin ollut Yhdysvaltain asevoimien käytössä jo vuodesta 1966, jolloin maan ilmavoimat ja armeija hankkivat käyttöönsä ensimmäiset erät 5,56 mm Colt Commando XM177 ”konepistooleja”. Näistä tuli nopeasti suosittuja kaikkien puolustushaarojen erikoistoimintajoukkojen keskuudessa.

Nykyisten M4/M4A1-aseiden ensimmäinen prototyyppisarja syntyi sekin jo 1980-luvulla, kun Colt suunnitteli uuden karbiinimittaisen aseen käyttäen hyväksi merijalkaväelle suunnitellun M16A2-kiväärin ratkaisuja. Nimellä ”M16A2 Carbine” (Colt Model 723) tunnetussa aseessa oli tosin edelleen ohut M16A1 mallinen piippu, ja asetta hankittiin edelleen pieniä määriä lähinnä erikoisjoukoille. Nykyisen muotonsa karbiini sai 90-luvun alussa, kun siihen vaihdettiin raskaampi piippu ja irrotettava kantokahva, jonka alla on MIL-STD-1913 (”Picatinny”) -kisko optisten tähtäinten kiinnittämiseksi.

Merijalkaväen M4-karbiinit on varustettu Trijiconin valmistamilla ACOG 4x32 RCO (TA31RCO-M4CP) -tähtäimillä. Tämän erinomainen optinen tähtäin lisää huomattavasti niin aseen osumatarkkuutta kuin partion ja ryhmän kykyä tarkkailla ympäristöään ja havaita maaleja. Aseissa on myös AN/PEQ-15-maalinosoituslaser. Kuva: USMC

Merijalkaväen M4-karbiinit on varustettu Trijiconin valmistamilla ACOG 4×32 RCO (TA31RCO-M4CP) -tähtäimillä. Tämä erinomainen optinen tähtäin lisää huomattavasti niin aseen osumatarkkuutta kuin partion/ryhmän kykyä tarkkailla ympäristöään ja havaita maaleja. Aseissa on myös AN/PEQ-15 -maalinosoituslaser. Kuva: USMC

Koska varsinkin uusilla ampumatarvikkeilla lyhyiden karbiinien hyödyt ylittävät selkeästi niiden haitat, on Yhdysvaltojen armeija hankkinut viime vuosina lähes pelkästään M4A1-karbiineja. Aiemmin hankittuja M4-malleja on myös päivitetty sarjatulitoimiseksi M4A1-malliksi. M4/M4A1-mallin aseita olisi ehkä hankittu nopeammallakin aikataululla, mutta kyse on ollut myös kustannuksista.

M4 hintasodassa

Colt piti hallussaan M4 ja M4A1 -mallien teollisia oikeuksia (M4 TDP – Technical Data Package) aina vuoteen 2009 asti, eli 15 vuotta. Parhaimmillaan, eli pahimmillaan, Coltilta ostetut M4/M4A1-kiväärit maksoivat kaksinkertaisen hinnan kilpailutuksella hankittuihin M16-kivääreihin verrattuna. Kun mukaan lisättiin kiskojärjestelmällä varustettu etutukki (M4 RAS), varatähtäimet (BUIS) ja seitsemän lipasta, nousi hankintahinta jo yli 1300 USD:n – ilman, että aseessa oli vielä minkäänlaista optista tähtäintä.

Vuoden 2009 jälkeenkin Colt on taistellut voimakkaasti oman tuotantonsa puolesta – niin sotilaallisia ja poliittisia päättäjiä lobbaamalla kuin oikeussaleissa. Mutta toki on niin, että sotavarusteiden kilpailutusten päätyminen markkinaoikeuteen on aika lailla arkipäivää jo meillä Suomessakin.

Kovasta väännöstä huolimatta, tai sen ansiosta, vuoden 2010 jälkeen M4 ja M4A1 -karbiineja (sekä M4A1-päivityssarjoja) ovat valmistaneet Yhdysvaltojen asevoimille Coltin lisäksi myös Remington sekä FN Herstal. Kilpailutuksen ansiosta M4A1:n (NSN 1005-01-231-0973) uushankintahinta on nyt noin 650 USD/kpl, eli käytännössä sama kuin M16A4-rynnäkkökiväärillä (NSN 1005-01-383-2872). Merijalkaväen jokaiseen aseeseen asentama laadukas optinen tähtäin (ACOG) ja lasermaalinosoitin (AN/PEQ-15 – Insight ATPIAL) nostavat kuitenkin yhden M4-asejärjestelmän todellisen hinnan reilusti yli kolminkertaiseksi.

Twitter: @APulkki

Avainsanat: , , ,

Share This