Maailman suurin puolustusvälinenäyttely: Defence and Security Exhibition International

 

Lontoossa 15.-18. syyskuuta pidetty DSEI on maailman suurin puolustusalan näyteikkuna. Ammattilaisille ja medialle tarkoitettu näyttely kokoaa samaan tilaan suuret tunnetut kansainväliset yritykset ja pienet tuntemattomat valmistajat. Suomen Sotilaan kahden kapteenin upseeripartio tutki messut torstaina ja tänään perjantaina.

Teksti: Kari Kuusela ja Jaakko Puuperä

Viimeistään tässä näyttelyssä selviää vähemmänkin alaa tuntevalle kävijälle, että puolustusvälineitä eivät ole pelkästään aseet ja ammukset vaan kirjo on huomattavasti laajempi, kaikkea löytyy aina suojattujen sähköisten liitinten ja johtojen tai mastojen valmistajista, ajoneuvojen valmistajiin ja varustelijoihin, johtamisvälineisiin, optroniikkaan ja oikeastaan mihin vaan mitä tarvitaan sotilaallisessa toiminnassa ja sen tukemisessa.

Tänään päättyvässä näyttelyssä oli esillä yli 700 maasodankäyntiin liittyvien välineiden valmistaa ja suuri joukko meri- ja ilma- ja avaruus- sekä joint- järjestelmä- ja -varustetoimittajia. Itse asiassa näyttelyn pääpaino ei ole aseissa ja ampumatarvikkeissa ja niiden laveteissa, vaikka niitäkin toki löytyy runsaasti.

Ensikertalaiselle Thamesin rannalla ExCellissä pidetty näyttely on käsittämätön elämys, osastojen ja kiinnostavan tavaran määrä on valtaisa. Kaikkea löytyy panssariajoneuvosta käsiaseeseen tai tiedusteluhelikopteriin. Suurilla osastoilla esiteltiin mm. kenttälääkintää, muita ylläpidon ja huollon aloja, logistiikkaa, viesti- ja johtamisjärjestelmiä. Päivän sana ovat tietysti robotiikka niin maalla kuin ilmassa ja elektronisen taistelukentän järjestelmät johtamisesta viestiin ja sen häirintään sekä kybersotaan. Hyvin muodikasta näyttää olevan myös jälleen siviiliajoneuvojen varustelu ja panssarointi, jossa yhä useammin pyritään siihen ettei lisäsuojausta huomaa helposti ulkopuolelta kuin tarkkasilmäinen ammattilainen. Ulkoalueella Thames-joella oli myös pieni laivastonäyttely ja kevyen aluskaluston toimintanäytöksiä.

Suurten maiden suurien valmistajien lisäksi monen pienen maan pieni valmistaja esitteli tuotteitaan. Ruotsi erottuu muista pienistä maista selvästi globaalisti varsin suurena sotamateriaalivalmistajana. Mutta kuka esimerkiksi tietää kertoa, että Virossakin on puolustusvälineteollisuutta? Virolaisia yrityksiä oli näyttelyssä kuitenkin useita maan omalla osastolla. Tuotevalikoimasta löytyy niin miehittämätöntä taktista reppuun mahtuvaa tiedustelukopteria kuin vaikkapa omaa kylkimiinatuotantoa. Lehti palaa Vironkin sotamateriaalituotantoon tulevissa numeroissaan.

Kotimaisista suurimmat ovat tietysti Patria, Insta ja Millog, mutta suomalainen puolustusmateriaaliteollisuus on paljon muutakin. Kenelle esimerkiksi on tuttu haavoittuneiden evakuointiin ja paikalle tuotavaan ensihoitoon tarvittavien ambulanssiajoneuvojen varusteluun erikoistunut Frestems tai ilman raskasta työkonekalustoa pystytettäviä helikopteri-, ajoneuvo- ja johtamisjärjestelmäsuojia valmistava KT-Shelter? Muita kotimaisia Lontoossa olivat muiden muassa räjähdysaineista ja miinoista tuttu Forcit, sammutusjärjestelmien huippuosaaja Marioff, ja monet muut myös siviilipuolella toimivat COTS-osaajat kuten Elektrobit ja Mikro-Pulssi.

Silmiinpistävää on myös se, kuinka kuusi- tai kahdeksanpyöräisten panssaroitujen ajoneuvojen tarjonta on vain kasvanut kuluneella vuosikymmenellä. Patrian AMV erottuu joukosta edukseen, mutta kilpailu on kovaa.

Suomen Sotilaan upseeripartio oli tällä kertaa kiinnostunut erityisesti Leopard 2 A6:n ampumatarvikkeiden tarjonnasta sekä vaunujen lisävarustelumahdollisuuksista ja tarjonnasta. Tähänkin palaamme tulevissa numeroissa.

 

Seuraavaksi partiomme suuntaa Liverpool Streetin asemalle ja rautatiekuljetus suuntautuu Cambridgeen, josta lisää viikonloppuna. Kohteena on 75 vuoden takaiset tapahtumat Britannian taivaalla. Luvassa muun muassa Spitfiren Merlin V-12 -moottorin jylinää…

 

Tilaa Suomen Sotilas –lehti ja lue lisää sotatekniikasta eilen, tänään ja huomenna!

www.suomensotilas.fi/tilaa

IMG_6847IMG_6836 IMG_6805

Share This