Maailman suurin ydinsukellusvene ensimmäistä kertaa Itämerellä

Venäjän laivaston viimeinen Akula -luokan (Nato-nimitys Typhoon) ballistinen ohjusydinsukellusvene Dmitri Donskoi on matkalla Pietariin Venäjän merivoimien suurta paraatia varten. Aftonbladetin (linkki) mukaan Ruotsin puolustusvoimat aikoo tarkkailla Dmitri Donskoi (TK-208) -sukellusveneen kulkua. Mitään erikoista ei kuitenkaan ole luvassa liikkumisen tapahtuessa kansainvälisillä vesillä.

Arkangelia kotisatamanaan pitävä maailman suurin ydinsukellusvene on Itämerellä ensimmäistä kertaa. Vuonna 1981 valmistunut, 172 metrin pituinen ja 23 metriä leveä Dimitri Donskoi saattoi kylmän sodan aikana kantaa mukanaan jopa 20 ohjusta ja 200 ydinkärkeä. Kyse on viimeisestä Akula-luokan sukellusveneestä, joita valmistettiin Neuvostoliitossa kaikkiaan kuusi kappaletta.

Havainnekuva Akula -luokan (Typhoon) -sukellusveneesta. Kuva: Mike1979Russia cc-lisenssillä

Havainnekuva Akula -luokan (Typhoon) -sukellusveneesta. Kuva: Mike1979Russia cc-lisenssillä

Sukellusveneen määränpää on Pietarin edustalla Kronstadtissa, jossa sen on määrä osallistua Venäjän laivaston paraatiin. Nezavisimaya Gazetan mukaan paraatissa tulee olemaan mukana 30 pinta-alusta, ydinsukellusveneitä sekä ilmavoimien yksiköitä. ensimmäistä kertaa.

Ruotsin merivoimien eläköityneen komentaja Bo Raskin mukaan veneen tuominen Itämerelle on viesti Putinilta. Jotain voi päätellä siitäkin, että sukellusvene on melkeinpä liian suuri täkäläisiin olosuhteisiin ja asiantuntijoiden mukaan se voi joutua teknisistä syistä kulkemaan pitkiä matkoja pinnalla.

Helsingin Sanomien (linkki) haastattelema sotilasprofessori Petteri Lalu arvioi sukellusveneen kulkevan pintakulussa myös näkyvyystarkoituksessa. Suomaalaisviranomaiset tyytyvät todennäköisesti normaaliin tarkkailun tasoon.

“Näyttävyyttä aluksista kyllä löytyy, mutta kummastakaan ei voi sanoa, että niissä olisi seuraavan vuosikymmenen suorituskykyä. Mutta kun alukset ovat isoja, sillä saa medianäkyvyyttä.”

Operatiivisesta käytöstä poistettu Dimitri Donskoi on viime vuosina toiminut tiettävästi uusien ohjusten testialustana Vienanmerellä.

Näyttävyydestään huolimatta ensivierailu ei ole herättänyt Suomessa kovin paljon keskustelua. “Nykyään rauhanohjuksia tuntuvat olevan Nato-ohjukset, ainakin maamme johdon mielestä”, mm. Ruotsin, Suomen ja Yhdysvaltojen ilmavoimien ACE-harjoitusta vastaan näkyvästi kampanjoinut Rauhanpuolustajat-järjestö perustelee Twitterissä hiljaisuuttaan asiasta (linkki).

Jutun pääkuva: Akula (Typhoon) -luokan ballistinen ohjusvene merelle. Kuva: Bellona Foundation

Alla venäläinen video Dmitri Donskoi -ydinsukellusveneestä vuodelta 2011

 

Avainsanat: , , , , ,

Share This