Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa testattiin useamman puolustushaaran suorituskykyjä

Maavoimien vaikuttamisharjoitus MVH20 päättyi tänään torstaina perinteiseen loppuammuntaan, jolloin kaikkien ampuvien yksiköiden tuli eli ”vaikutus” keskitetään yhdelle maalialueelle. Tämä ammunta on samalla koulutustason mittaus pian kotiutuville joukkotuotetuille tuliyksiköille. Määrittävinä tekijöinä ovat tykki- sekä heitintaistelijoiden vanhat tutut yksiköt: metri, piiru ja sekunti.

Jutun pääkuva: Rannikko-ohjus 06 (Euro Spike ER) vaikuttaa maaliin. Kuvakaappaus Puolustusvoimien “Etsi ja lamauta” -videolta.

Alkuviikosta kerrottujen ammuntojen lisäksi on tässä harjoituksessa suoritettu Puolustusvoimien ns. yhteisten suorituskykyjen mukaisia Maa-, Meri- ja Ilmavoimien yhdessä tekemiä ammuntoja. Niitä ovat suorittaneet harjoitusorganisaatioon kuuluvan 4 kpl 227 mm raskaita heittimiä käsittävän raketinheitinpatterin lisäksi Ilmavoimien Hornetit sekä Merivoimien rannikko-ohjushenkilöstö. Nämä ammunnat suoritettiin jo viime viikolla.

Raskas raketinheitin 298 RSRAKH 06 (M270 MLRS) tuliasemassa. Kuvakaappaus Puolustusvoimien “Etsi ja lamauta”-videolta


Tällaista useamman puolustushaaran suorituskykyä on rakennettu jo kauan. Tässä harjoituksessa on todistettu Puolustusvoimien mukaan, että puolustushaarojen yhteisen tulenkäytön prosessit, henkilöstön osaaminen, eri järjestelmät ja ampumatarvikkeet toimivat saumattomasti yhteen.

Merivoimat ampui kovilla Rovajärven alueella ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Viime vuosisadan rannikkotykistö toki aikanaan harjoitteli alueella melkein vuosittain. Nyt Merivoimien osuus yhteisestä tulenkäytöstä oli rannikko-ohjusryhmä, joka Puolustusvoimien julkaisemassa näyttävässä videossa ampui Spike-rannikko-ohjus 06:n maalina olleeseen konttiin. Ohjusryhmän koostumuksesta ei ole tarkempia tietoja; videon perusteella henkilöt vaikuttivat ammattisotilailta. Tulevaisuudessa saatamme mahdollisesti nähdä jopa Lv2020:n aluksen Pohjanlahdella tuliasemissa maalina Rovajärvi.

Rannikko-ohjus 06 laukaistaan maaliin. Kuvakaappaus Puolustusvoimien “Etsi ja lamauta” -videolta


Ilmavoimien Hornetien ohjautuvilla JDAM-täsmäpommeilla (Joint Direct Attack Munition) tapahtuvat pistemaalien tuhoamiset ovat jo melkein arkipäivää, mutta tämän vuoden MVH:ssa nähtiin jälleen raskaan raketinheittimen JASSM-tykistöohjuksen ammunta 70 km päästä maalista. Tarkempia tietoja ei ole annettu, mutta oletettavasti kyseessä oli näiden hankintasopimukseen kuuluva ammunta. Siinä valmistaja tai myyjä joutuu todentamaan ostajalle, että tuote täyttää ilmoitetut vaatimukset. Samanlainen tulitehtävä suoritettiin v. 2018 toiselle JASSM-ohjustyypille.

JDAM-täsmäpommi irtoaa Hornet-hävittäjästä. Kuvakaappaus Puolustusvoimien “Etsi ja lamauta”-videolta

JDAM-täsmäpommi vaikuttaa maaliin, joka muistuttaa vihollisen ilmatorjuntajärjestelmän asemia. Kuvakaappaus Puolustusvoimien “Etsi ja lamauta”-videolta


Rovajärven isommissa harjoituksissa tehdään aina myös erilaista kokeilu- ja tutkimustoimintaa, joka usein liittyy uusien järjestelmien käyttöönottoon. Näistä kokeiluista medialle mainittiin vastustajan tykkien ja kranaatinheittimien tuliasemia paikantava lentoratatutka, jonka kaupat tehtiin pari vuotta sitten. Tämän kaluston järjestelmäinsinöörin työpaikkailmoitus on herättänyt viime päivinä runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa; syynä vanhempien lukijoiden muistaman nimimerkki Ollin pakinan mieleen tuova ennätyspitkä tittelinimike ”vastatykistömaalinosoitustutkakalustojärjestelmäinsinöörierikoisupseeri.”

Harjoitusta seuraavat oikealta Jääkäritykistörykmentin komentaja everstiluutnantti Petri Haataja sekä Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Rami Saari. Kuva: Arto Ojanen

Meillä kyseessä on uusi järjestelmä, joten suunnittelutyötä on runsaasti tehtävänä itse tekniikan lisäksi esimerkiksi käyttöperiaatteiden ja organisaatioiden osalta. Yhtään tutkaa ei Suomen Sotilaan tietojen mukaan ole vielä maahamme saapunut, mutta järjestelmän käyttöönottava organisaatio on toiminut jo pitkään.

Vähemmän näkyvää, mutta tärkeätä työtä ovat koko leirin ajan tehneet 33 kpl raskaita 120 mm:n kranaatinheittimiä, jotka ampuivat puolet harjoituksen kranaateista eli yli 4000 kpl. Niiden laukaukset ovat tykistön paukkuja halvempia mutta maalissa tulenjohtajan koulutukseen yhtä hyviä. Tulta johtivat RUK:n kurssiltaan syksyllä joukko-osastoihinsa palanneet kokelaat.

Tätä kirjoittaessani aloittelevat raskaiden aseiden joukot paluumarssejaan, jotka suoritetaan porrastetusti kahden vuorokauden aikana. Harjoituksen jalkaväkiammunnat ovat jo päättyneet ja niitä suorittaneet joukot ehtineet palata varuskuntiinsa.

Avainsanat: , ,

Share This