Mainio näyttely SS-vapaaehtoisista ja Lauri Törnistä

Perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa Haminassa on mainio näyttely, jonka aihe on kaksijakoinen. Suomalaisten SS-vapaaehtoisten sotaa ja toisaalta Lauri Törnin henkilöhistoriaa esitellään tämän sangen tuoreen museon erikoisnäyttelyssä. Esillä on mm. ainutlaatuisia Törniin liittyviä esineitä ja hänen Yhdysvaltain asevoimien palveluksessa käyttämiään asepukuja. Nämä ovat ensimmäistä kertaa julkisesti esillä ja on pienoinen yllätys tämän kirjoittajalle, että ne ovat säästyneet.

Otsikon kuva: Tältä näytti suomalainen SS-Obersturmführer (luutnantti) taisteluun lähtiessään täysissä varusteissa. Selvää suomalaisuutta edustaa meikäläinen marssikompassi kiikareihin integroituna. Waffen-SS oli edelläkävijä maastopukujen jne. käytössä ja ne olivat osa sen identiteettiä heti sodan alusta.

SS-vapaaehtoisilla ja Törnillä on yhteys, olihan tämä Mannerheim-ristin ritari muutaman viikon kesällä 1941 SS-Untersturmführerinä suomalaispataljoonassa, mutta palautui Suomeen kuten suuri osa muistakin upseereista. Saksalaiset olivat jo miehittäneet pataljoonan upseerivakanssit. Tätä SS-puolta ei hänestä näyttelyssä juurikaan esitellä, mikä vastaa todellisuutta, Törni oli kova sotilas taistelussa, mutta Suomessa ja Vietnamissa.

Törnistä kertovaa osuutta laajempi on SS-miesten asepukuja, aseita, kunniamerkkejä, varusesineitä ja kaikenlaisia pikkutavaroita sisältävä erikoisnäyttelyn anti. Useita aitoihin asepukuihin ja varusteisiin puettua mallinukkea antaa mainion kuvan siitä, miltä suomalaiset SS-vapaaehtoiset näyttivät ja mitä välineitä heillä oli käytettävissään. Esittelytekstein ja valokuvin on lisäksi esitetty pähkinänkuoressa koko kahden vuoden suomalainen SS-historia.

Sekä Törniin että suomalaisiin SS-vapaaehtoisiin liittyvät esineet on kokonaan yksityiskokoelmista ja osoitus Wanhan Veteraanin kontakteista. Tämän kirjoittajan paikan päällä tapaama kymenlaaksolainen keräilijä kertoi monen esineen taustasta ja erityisesti siitä kenelle ne ovat kuuluneet, sekä SS-miesten että Törnin osalta. Hän ei halua tulla nimeltä mainituksi, mutta hänen tietomääränsä oli oikeastaan käsittämätön.

Perinnekeskus Wanha Veteraani on keskittynyt perusnäyttelyssään suomalaisen rauhanturvatyön esittelyyn esinein. Tämäkin osa näyttelyä on mainio ja jo itsessään vierailun arvoinen.

Perinnekeskuksen löytää Haminasta helposti osoitteesta Kadettikoulunkatu 7. Talo on vanha tsaarin aikainen punatiilinen rakennus ja entinen aliupseerikerho vastapäätä RUK-museota. Joista jälkimmäinen oli tämän kirjoittajan Haminassa sotatyönjohtajan hommia opetellessa ns. pikku-Sotku.

Wanha Veteraani löytyy netistä www.rvpk.fi ja se on auki vielä syyskuun loppuun päivittäin maanantaita lukuun ottamatta klo 10.00-16.00. Kannattaa käydä!

Konekiväärimies ja SS-Oberscharführer (ylikersantti), oikeastaan vähän liian korkea herra ao. tehtävään. Aseena MG 34, vyöllä siihen liittyvä musta työkalu- ja varaosakotelo.

Pieni näyte Wanhan Veteraanin SS-näyttelyn pienesineistössä, tässä lähinnä paperitavaraa.

Rekonstruktio Törnin asusta, jossa rajamiehiin viittaavat kauluslaatat ihmetyttivät tämän kirjoittajaa, mutta paikalliselta keräilijältä tuli looginen selitys.

Törni menehtyi helikopterin pudotessa lokakuussa 1966 Vietnamissa. Hänen ja muiden kopterissa olleiden jäännökset löydettiin läheltä Laosin rajaa heinäkuussa 1999 ja heidät haudattiin Arlingtoniin Yhdysvalloissa 26. kesäkuuta 2003. Näyttelyyn on saatu paloja kopterista sekä Törnin henkilökohtaiseksi aseeksi katsottu ruotsalainen Carl Gustav m/45 -konepistooli.

Ensimmäinen kokonaisesitys Törnin edesottamuksista ilmestyi 1975a Jukka Tyrkön kirjoittamana. Kirjan kannessa Törni esiintyi erikoisella merkillä varustetussa päähineessä. Päähine on tallella ja nyt näyttelyssä. Lakin merkki liittyy fiktiiviseen harjoitusten vastaosastoon.

 

Share This